Mini Stollen

Mini Stollen

Vi kan ikke komme uden om det, på fredag er det 1. december. Og jeg er vild med det – elsker julemåneden. Der er for de fleste, helt faste traditioner for julen. Hos os har der altid været tradition for, at vi starter måneden med en kløben. Sådan en med masser af sukker udenpå og rosiner og sukat inden i. Der er nok ikke mange der selv bager kløben eller stollen, og jeg har kun i udlandet set mini stollen. Jeg synes lige det var det rigtige til aften, hvor jeg også skal se finalen i “Den store bagedyst”. Friskbagt stollen, som små boller og med lidt smør på. Jeg glæder mig allerede til vi skal smage dem. De dufter skønt.

Mini Stollen


12 stk.

  • 1½ dl mælk
  • ca. 250 g hvedemel
  • 25 gr gær
  • 30 g sukker
  • 50 g finthakkede mandler
  • 50 gr grofthakkede nødder
  • 50 gr rosiner, tranebær eller syltede papaya
  • 1 æg
  • 1 tsk.  vaniljesukker
  • 1 tsk kardemomme
  • 50 g blødt smør
  • Flormelis til pynt
  • evt. citronsaft til glasuren

Lun halvdelen af mælken og kom i en skål. Det må ikke være mere end håndvarmt = når du stikker en finger i mælken, må den hverken føles kold eller varm. Rør gæren ud i den lunkne mælk og tilsæt sukker og 50 gr mel. Rør det godt rundt og stil til hævning i 20 min.
Tilsæt æg, vaniljesukker, kardemomme og smør og resten af mælken, som også skal være lunken til dejen.
Ælt dejen godt sammen og stil den til hævning i ca. 45 min.

Nødder og mandler hakkes og blandes med rosiner og blandes i lidt mel inden det kommes i dejen.
Hæld dejen ud på bordet og ælt hurtigt nødder og rosiner i. Del dejen i 12 stykker og rul hvert stykke ud til en rektangel og fold dem sammen 2 gange ind over. Sæt dine mini-stollen på en bageplade og lade dem efterhæve 15 min.
Bages ved 180 grader i ca. 15 til 20 min.

Lad kagerne afkøle inden de glaseres med glasur, der er lavet af flormelis og citronsaft, eller drys med et pænt lag flormelis.

Jeg brugte lidt kandiseret papaya, som giver en flot farve i brødet. Men sukat, rosiner eller tranebær er også rigtig godt. Og julestemningen skal nok indfinde sig når du spiser disse lækre hjemmebagte stollen.

 

Print

Skriv gerne en kommentar - det gør mig altid glad.

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*