Old School Fiskelagkage

Old School Fiskelagkage

En af dagene på festivalen, kom Erik fra Team Tiger lejren og jeg til at snakke om fiskelagkage. Jeg aner ikke hvordan vi kom ind på emnet, men det endte med, at Erik måtte ringe til sin mor, Elisabeth Petersen,  for at høre om opskriften. Den har jeg prøvet at genskabe efter bedste evne. Lidt tilpasninger er der dog, men der er ikke mange.


Jeg kan huske, at der var en periode hvor min mor lavede noget lignende. Blot var fiskebundene byttet ud med franskbrødsbunde, hvor skorperne blev skåret fra. Men fyldet var nogenlunde det samme. Jeg tror faktisk de var ret populære den gang.

Fra fiskelagkage kom vi ind på tørrehjelme. Ja der er absolut ingen sammenhæng, bortset fra at vi begge huskede vores mødre havde sådan én. Vi huskede dem som orange, men de kunne fåes i flere farver mener jeg. Kan du huske de der varmeapparater med, hvor man sad med hovedet inde i for at håret skulle tørre? Faktisk tror jeg stadig frisørerne har nogen lignende endnu. Men dengang havde enhver kvinde med respekt for sig selv sådan een.


Fiskelagkagen


4 personer til frokost – 6 personer til forret

  • 500 gr. fiskefars – fisken skal være meget finthakket – udskift laksen med torsk
    – i opskriften er brugt den færdigblandede købe fiskefars
  • 2 æggehvider
  • ½ tsk bagepulver
  • salt og peber
  • 100 gr mayonnaise
  • 50 gr creme fraiche
  • 200 gr rejer + 50 gr rejer
  • 100 gr aspargessnitter fra dåse
  • icebergsalat
  • ½ citron.- saften
  • tomater
  • persille
  • Caviart Lakse-perler
  • Brød/flutes

Rør fiskefarsen og smag til med salt og peber. Pisk æggehviderne stive og vend dem forsigtigt i fiskefarsen sammen med bagepulveret. I en rigtig godt smurt form – ca, 20 cm – fiskefarsen, og bages i en 200 grader varm ovn i ca. 30 min.
Lad den afkøle helt, og skær den igennem til 2 bunde.

Bland mayonnaise og cremefraiche med salt, peber og citronsaft. Smør det ud på begge bunde, når bundene er kolde.

Skær iceberg i fine strimler (du skal ikke bruge så meget), og fordel det i et jævnt lag på den nederste bund. Det skal dække helt. Fordel nu afdryppede rejer over salaten, sammen med asparges. De sidste 50 gr gemmes til pynt.

Giv et kværn salt og peber, inden den øverste bund lægges på.

Her pynter du med de sidste rejer, tomater, grofthakket persille, citronskiver og Lakseperlerne. Der kan også pyntes med hårdkogte æg, agurker laks eller hvad du ellers finder på.

Lad lagkagen stå og trække et par timer, inden den serveres med noget godt brød til. Der skal være snask nok, og du kan evt. lave en portion dressing mere, til at servere til. Kom her lidt finthakket grønt i, det ser jo flot ud.

Den er faktisk ret nem at lave, og smager fantastisk. Og fisk er jo sundt at spise :-)

Print

2 Comments

  1. Spændende ret! Den minder lidt om den svenske smørgåstærte, som ofte laves med fisk og skaldyr. Der bager man dog brød-‘lagkagebunde’, så det er en ret tung og mættende sag :)

Skriv gerne en kommentar - det gør mig altid glad.

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*