Her får du den rigtige opskrift på Ingenting, der er en traditionel sønderjysk småkage. Kagerne spises især til jul, men er lækre året rundt.
Når jeg først får gang i min mors bagebog, kan jeg slet ikke få stoppet igen. Alle de kager er jo min barndom. Og så er det, at jeg støder på "Ingenting", som jeg tydeligt husker, især fordi min moster hvergang fortalte mig at vi gerne måtte spise dem, for det var jo 'ingenting'.
Hvordan kagerne har fået det navn, ved jeg ikke. Men jeg husker den som en småkage der smager af netop ingenting. Måske deraf navnet kommer.
Derfor tænkte jeg, at jeg ville tilføre lidt smag, selvom det så ikke er den originale opskrift længere. Du kan dog bare udelade det, og så har du den originale opskrift.
Se også: Pebernødder og Peberkager
Småkagen "Ingenting" er en fast del af det sønderjyske kaffebord. Jeg husker min mors og mormors som lidt pænere, med en glat buet overflade. Men smagen er nøjagtig den samme, bortset fra at jeg har chokolade og mandler i.
Du får ca. 40 kager ud af denne opskrift.
Opskrift på Ingenting
Ingredienser
- 125 g smør
- 185 g hvedemel
- 1 æggeblomme
- 1 spsk fløde
- 1,5 æggehvide
- 225 g sukker
- 1 tsk citronsaft
- 1 spsk mandler finthakkede
- 1 spsk chokolade finthakket
Sådan gør du
- Til sønderjyske Ingenting kager starter du med, at skære smør i små tern og smuldre dem i hvedemelet.
- Saml dejen med æggeblommen og fløden.
- Læg dejen køligt ca. 30 minutter, inden den rulles ud til ca. 2 millimeter.
- Stik kager ud og læg på bageplade.
- Pisk så marengs. Pisk æggehvide næsten stift. Kom citronsaft i undervejs.
- Kom sukker i ad to gange og pisk til massen er stiv og sej. Det tager ca. 10 minutter.
- Vend forsigtigt mandler og chokoladestykker i til sidst. Dette kan udelades.
- Sprøjt eller sæt små toppe marengs på hver kage.
- Ingenting kagerne bages ved 180 grader over- og undervarme øverst i ovnen i ca. 7-9 minutter.
Tips
Så har du de lækre og sønderjyske Ingenting kager klar, men lad dem lige køle af inden servering.
Kan opbevares i en lufttæt beholder eller kagedåse.
Se også: Opskrift på brunkager til jul
lis lidsmoes
dejlige opskrifter