• Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold
  • Gå direkte til primær sidebar
Jensens Madblog
  • Opskrifter
  • Aftensmad
  • Kager
  • Brød
  • Om siden
menu icon
go to homepage
  • Opskrifter
  • Aftensmad
  • Kager
  • Brød
  • Om siden
search icon
Homepage link
  • Opskrifter
  • Aftensmad
  • Kager
  • Brød
  • Om siden
×
Jensens Madblog » Kager » Brødtorte med flag og lys

Brødtorte med flag og lys

Udgivet: 21. jan. 2015. Af: Ellen Jensen. Opdateret: 9. feb. 2023.

Som jeg skrev i mandags, har vi fejret fødselsdag. Fødselsdagsbarnet er ret vild med lagkage, men når man kun er 2 personer, er en hel lagkage lige i overkanten. Så det blev til 2 små portions-lagkager istedet for. Men lys og flag skulle ikke mangle, og en lille fødselsdagssang blev det også til. Vi har vel lov at være børn en gang imellem 🙂

Lagkagen, ja det var en rigtig sønderjysk af slagsen, nemlig en brødtort. Denne lækre lagkage var tidligere en fast del af sønderjysk kaffebord. Det er mange år siden jeg har oplevet et sådan, men jeg mindes stadig, når min mormor diskede op med de utroligt mange slags kager. Og man skulle smage hver og en. Jeg er nu glad for, at det ikke er almindeligt længere, for sikke dog et kageorgie. Jeg har dog for nyligt læst om kagebrunch, som næsten kan være en mini udgave af det store sønderjyske kaffebord.

Brødtorte er lagt sammen med flødeskum, men kagen er bagt med gammelt rugbrød - så det kan vel ikke være helt galt? Og helt i tråd med "stop-spild-af-mad" er det jo også, - så min samvittighed er næsten helt "ren". Eller jeg fortrænger i hvertfald kalorierne.

Inden I bliver trætte af alt mit snakken udenom, må I hellere få opskriften. Det er selvfølgelig min mormors gode opskrift.

Brødtorte
6 æggehvider
6 æggeblommer
230 gr sukker
1 spsk kartoffelmel
2 spsk kakao
70 gr hakkede nødder
160 gr revet rugbrød
2 tsk bagepulver

½ l fløde
solbærmarmelade
chokolade til pynt

Pisk æggehviderne stive og stil dem til side.
Riv rugbrød til en grynet masse. Det er bedst med brød uden kerner.
Pisk æggeblommer og sukker luftig og skummende. Kom kartoffelmel, kakao og bagepulver i æggesnapsen og bland godt. Tilsæt også det revne rugbrød samt hakkede nødder.
Tilsidst vendes de stive æggehvider forsigt i dejen og den kommes i 2 smurte springforme.

Bag bundene ved 185 grader i ca. 45 min.

Lad bundene stå til de er kolde og tag dem så ud af formen. Pisk fløden til skum. Læg den ene bund på et smukt fad og smør et tyndt lag solbærmarmelade ud over. Kom et lag flødeskum over og dæk med den anden kagebund. Smør flødeskum over den øverste bund og evt. også ned om siderne.

Pynt kagen med revet chokolade og server til en god kop kaffe. Kagen bliver bedst, hvis den får lov til at stå og trække lidt.

Er du i festhumør eller har nogen fødselsdag, så pynt kagen med flag og lys.

Mere inspiration

  • skildpadde kys
    Skildpadde kys med chokolade skildpadder
  • ølkage opskrift
    Ølkage - nem krydderkage med hvidtøl
  • et billede med kiksekage uden palmin
    Nem kiksekage - opskrift med eller uden palmin
  • makronkager med makroner
    Makronkager - små kager med makroner

Se mere indhold på bloggen

Vinsuppe og Skinke med stuvede kartofler

Frække Chili Kys

billede af ingenting, der er sønderjyske småkager

Ingenting - opskrift på sønderjysk småkage

Glimt fra FOOD Festival 2013

ølkage opskrift

Ølkage - nem krydderkage med hvidtøl

Ferien er slut

blomme galette

Blomme galette - fransk mørdejskage med blommer

Postej-Pandekager

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Skriv din kommentar her Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

  1. Hanne K

    januar 21, 2015 at 5:11 pm

    Hej

    Har lige fundet din blog. Det ser spændende ud og nu sidder jeg og tænker: Hvem er bag ved bloggen?

    Kh
    Hanne

    Svar
    • Ellen

      januar 22, 2015 at 5:43 am

      Hej Hanne.
      Der er en kvinde fra Skærbæk, som elsker at lege med maden og fotografere den, bag bloggen 🙂

      Hilsen fra Ellen

      Svar

Primær Sidebar

Søg i opskrifterne

Seneste opskrifter

  • Brunkål - den rigtige opskrift på karamelliseret kål
  • Wok med svinekød, kokosmælk og nudler
  • Skildpadde kys med chokolade skildpadder
  • Gulerodssuppe - nem opskrift på suppe med gulerødder
  • Hokkaidosuppe med bacon - opskrift på græskarsuppe
  • Æggekage på pande med lækker salat
  • Mørbradgryde med champignon og lækker mos
  • Grøntsagsgryde med karry og spidskål
  • Ølkage - nem krydderkage med hvidtøl
  • Hakkebøf med bløde løg og lækkert tilbehør

Copyright © 2025 · Jensens Madblog.