MADBLOG & LIVSSTIL

En lille en til kaffen.

Det hedder Årets Kage 2012. Det er en lækker lille sag, udformet som en kaffekop. Så fine blev mine nu ikke, men det blev alligevel flotte og de smager fantastisk.

Jeg har lavet en lille smule om i opskriften, men den originale kan bla. ses på Mad & Bolig.

Browniebunde:
40 g groft hakkede hasselnødder, der er ristet let på en tør pande eller i ovnen
40 g god mørk chokolade
50 g smør
40 g sukker
40 g brun farin
40 g mel
6 g kakao
1 små æg
Kornene fra en halv stang vanilje

Chokolade og smør smeltes forsigtigt sammen og afkøles en smule. Sukker, farin og vaniljekorn blandes i chokoladesmørret og massen røres jævn. Æggene tilsættes under omrøring. Mel og kakao sigtes i massen og det hele røres godt sammen igen. Til sidst vendes de ristede nødder i. Dejen fordeles med en sprøjtepose i 10 små gummiforme med knap 30 g dej i hvert hul. Sørg for der kun er dej i bunde af formen. Bundene bages otte minutter ved 180 grader. Bundene kan laves i god tid og fryses ned.

Ostecreme med kaffe:
150 g Philadelphia eller anden neutral flødeost
30 g pasteuriserede æggeblommer
50 g pasteuriserede æggehvider
2 dl cremefraiche 18 %
3 blade husblas
75 g flormelis
Kornene af en stang vanilje
En kop stærk kaffe af 10 g pulverkaffe og en ½ deciliter kogende vand

Start med at lave kaffen og køl den lidt af. Sæt husblassen i blød i koldt vand. Ost og æggeblommer piskes godt sammen med et piskeris. Cremefraiche og vaniljekorn tilsættes og det hele røres sammen (må ikke piskes for voldsomt). Vandet dryppes of husblassen, og den smeltes forsigtigt i kaffen. Når kaffen er kølet en anelse vendes den i cremen. Æggehviderne piskes helt stive, og flomelis sigtes i og piskes med i kort tid. Den luftige masse vendes hurtigt i cremen med en dejskraber eller lignende.

Likørcreme:
½ dl piskefløde
15 g honning
75 g lys chokolade
25 g smeltet smør
¼ dl Saint Brendans eller Bailey
Piskefløde og honning sættes over i en gryde. Lige inden fløden koger, tages gryden af blusset og den lyse chokolade smeltes i. Derefter tilsættes smørret og der røres grundigt indtil det også er helt smeltet. Cremen skal være helt jævn og blank, inden likøren tilsættes.  Cremen sættes på køl mindst et par timer.

Til slut skal kagen samles. Browniebundene bliver i de forme, de er bagt i, og ostecremen kommes oven på med en sprøjtepose. Cremen må ikke flyde over. Ryst eller bank eventuelt forsigtigt på formene, så cremen fordeler sig jævnt og danner en glat overflade. Det hele sættes på køl, indtil cremen er stivnet så meget, at kagerne forsigtigt kan lirkes ud af formene. Eventuelt natten over. Derefter dyppes kagerne i smeltet mørk chokolade helt op til kanten (men ikke på toppen). Og det er faktisk ret så svært fandt jeg ud af. Det lykkedes ikke helt for mig, men chokolade fik de. Når chokoladen er stivnet sprøjtes likørcremen på toppen af kagen med en sprøjtepose. Mine fik en lille sukkerblomst som pynt, og lignede ikke kaffekopper - men hvem siger også at de skal det 🙂

Se flere opskrifter:

Svampet chokoladekage med chokolade

Den du ved nok kage med lækker kokostopping

Bedstefar med skæg kage med marengs og kokos

Mere indhold til dig

Skriv din kommentar her

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *