MADBLOG & LIVSSTIL

En sjat øl og lidt mel

Jeg elsker at pynte op til jul i december måned, men lige så meget elsker jeg når det hele atter er pakket væk. Det giver ligesom luft og renhed ind i hjemmet igen. Og så kommer der sjove, for pladsen hvor julepynten var, skal jo fyldes ud. Og nu kan nogle af de nye idéer komme frem. En sofa er røget ud, nogle billeder skal udskiftes og en hel masse andet myldre i mit hoved. Jeg er nu ikke helt sikker på at Jens er enig med mig, med mon han ikke vænner sig til det 😉

I køkkenet trænger mine skabe til at blive ryddet op, og jeg starter med køleskabet. Der har der stået en sjat øl i knap en uge. Det var min nærighed, at jeg satte den ind med proppen godt på. Den var såmænd også fin dagen efter, men nu var den ikke meget værd mere. Men intet skal gå til spilde, så det kom i en skål sammen med lidt mel og vupti var der et franskbrød. Faktisk et ret så aromatisk af slagsen, så næste gang er jeg slet ikke i tvivl om, hvad resterne skal bruges til.

50 gr gær
4 dl. øl - efter egen smag, min var en Fynsk Forår fra Ørbæk
1 dl neutral olie
3 dl vand
1 stor spsk salt
1 spsk sukker
500 gr ølands fuldkornshvedemel
ca. 200 gr hvedemel

Rør gæren ud i vandet, og tilsæt ølandsmel, sukker, salt og olie. Tilsæt hvedemel lidt ad gangen. Ælt dejen i mindst 15 min. Det er klar en fordel med en røremaskine . Jeg rører alle mine gærdeje så lang tid, for synes det giver det bedste brød. Ofte røres de ½ time.

Når dejen er glat og elastisk sættes den til hævning ca. 3 timer.

Slåes op til 2 brød og efterhæver ½ time, inden de pensles med sammenpisket læg og  kommes i en 280 grader varm ovn. Sænk temperaturen til 200 grader når brødet kommer ind i ovnen.

Bages til det er lysebrunt og lyder hult når man banker under bunden af brødet. Brødet holder sig skønt frisk i flere dage.

Må I alle få en skøn lørdag!

Mere indhold til dig

Skriv din kommentar her

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *