Brødbudding og lidt om egnsretten

Brødbudding og lidt om egnsretten

I dag får I lidt historie fra sønderjylland – Jeg er nemlig ægte sønderjyde.
Der findes mange gamle egnsretter her fra, som er ret spændende. Måske ikke alle lige sunde, men de smager godt. Og ofte er det synd at de bare gemmes af vejen.

Jeg har i dag lavet brødbudding. Ikke som min mormor lavede det, men tilrettet, så det passer ind i mit køkken.

Navnet “melbyttel” var som sagt fortsat almindeligt, indtil de nye betegnelser melbudding og lidt senere tvebaksbudding og brødbudding bredte sig, men den dag i dag bruges disse betegnelser i i flæng af de lidt ældre. Opskrifterne varierer meget, men her får I en af de gamle egnsopskrifter på brødbudding:

300 gr franskbrød, nogle få dage gammelt, overhældes med ca. ¾ liter mælk og står og trækker lidt. 5 æg røres i, derefter 6 spsk melis og 10 spsk rismel eller mannagryn, 1 tsk natron, 1 håndfuld rosiner og lidt kardemomme. Til sidst irøres 2 spsk smeltet smør, der er let afkølet.

Massen står lidt, så melet opsuger væden, og hældes derefter i buddingeformen, hvis låg skrues på så det slutter godt. Formen sættes ned i en gryde med kogende vand, og koges 1 1/2 time eller lidt mere, med tætsluttende låg på gryden. Vandet skal stå helt op omkring formens sider, men må ikke stå over dens låg.

Man kan også anvende knuste tvebakker eller rasp i stedet for noget af brødet, eller rester af formkage, wienerbrød, julekage o.lign. Nogle tilsætter tillige kanel og måske lidt revet citronskal og citronsaft.

Buddingen serveres varm, og mens man tidligere spiste den med den sædvanlige blanding af røgede flæsketerninger, fedt og sirup, foretrækker de fleste nu saftsovs, gerne med hele bær i, især hvis det drejer sig om jordbær, hindbær eller kirsebær.

Men min udgave blev lidt anderledes:

Jeg havde nemlig 6 croissanter, som var blevet lidt tørre. Og med  Klidmoster i tankerne, kom jeg i tanke om at der skulle bages brødbudding.  Jeg havde også lige 2 økologiske æg,  fra en bakke som jeg måtte købe i Netto den anden dag. Og senere i dag får jeg de “rigtige” æg, som jeg allerhelst vil have. Dem ude fra landet, hvor der bliver snakket med og kælet for hønsene.

Brødbudding

6 tørre croissanter eller andet tørt hvidt brød
50 gr økologiske rosiner
1 dåse kondenseret mælk
2 æg
2 dl mælk fra Naturmælk

Croissanterne  grove stykker og rosiner  lægges i et smurt(med smør)  ildfast fad.

Kondenseret og alm. mælk blandes og piskes med de 2 æg.  Hældes over brødet, som står og trækker ca 15 min. (fordi jeg lige skulle bruge ovnen til at bage pizzaer).

Bages ved 200 gr til den er pæn lysebrun og gennembagt.

Print

6 Comments

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*