MADBLOG & LIVSSTIL

Så kommer anden del af min efterårsferie til Kreta.

Som jeg har skrevet tidligere, var der en del blæst de første par dage, men da vi stod op den 3. dag, var der helt vindstille og kun ganske få skyer. Temperaturen listede hurtigt op mod 25 grader, og vi afsluttede dagene i Sfarkaki med en tur i bølgerne. Vandet var rigtig dejligt og varmt, men bølgerne var stadig ret voldsomme, så vi kunne næsten ikke klare os i vandet. Men det blev da til lidt vandpjaskeri inden vi kørte videre på øen. Målet var Magaritas, hvor vi havde booket den næste overnatning.


25 km syd-øst for Rethmymno ligger Arkadi Monastery (kloster).
Arkadi klostret der er øens mest berømte kloster, og samtidigt også var en af de rigeste, står i dag som et mindesmærke for Kretas frihedskamp.
På grund af sin rolle i kampen mod det osmanniske styre på Kreta, er det blevet noget af et nationalt kultsted for den kretenske frihedskamp. Adskillige gange har klosteret tjent som tilflugtssted, bla. under oprøret i 1866, hvor 259 kretenske guerillaer og deres familier havde søgt tilflugt her.
Klosteret blev omringet af en tyrkisk hær på 15.000 mand, og efter en to dage lang belejring brød forsvaret sammen. Som det ses på billedet, antændte en af oprørerne Kostis Giamboudakis i desperation klostrets krudtmagasin, da tyrkerne strømmede ind i klostergården. Eksplosionen reducerede klostret til en bunke murbrokker og dræbte i hundredevis af mennesker.


Senere blev klosteret restaureret og er i dag et smukt eksempel på den kretenske arkitektur i det 16. og 17 århundrede. I klostret findes også et museum med forskellige religiøse genstande og rester fra katastrofen i 1866.
Et både spændende og fantastisk smukt sted.

Efterhånden var klokken blevet så mange, at vi skulle finde vores næste overnatningssted.
Kouriton House
er et meget gammelt og historisk hus, med masser af sjæl. Ejeren Anastasia modtog os med et stort smil, og fortalte gerne om stedet og kom med tips til steder vi skulle besøge. Som velkomst fik vi serveret en smagsprøve på noget af hendes hjemmelavde syltede frugt og urtete. Anastasia er en meget sød værtinde der deler sit hjem med gæsterne.
Kouriton House ligger lige i udkanten af bjerglandsbyen Margaritas, hvor man har en lang tradition for at fremstille keramik. Der er keramikværksteder overalt i byen og alle steder bruges de samme teknikker som  har været  brugt på Kreta i tusindvis af år. Der var da nogle ting jeg overvejede at købe med hjem, men var bange for, at det ville knibe med pladsen i kufferten.Du finder masser af farvestrålende keramik, men glem endelig ikke at gå en tur i de smalle gader, hvor du ser kunstfærdige porte og døre, der stammer tilbage fra den venetianske tid. Her er bare så flot. På torvet er der hyggeligt at sidde og drikke en kop kaffe og nyde både udsigt og livet. Jeg er faktisk ret vild med byen.

Ved Kouriton House hyggede vi os på terrassen til ud på aftenen. Der er lidt køligere heroppe, så der måtte lige en trøje på til sidst.

Næste morgen vågnede vi igen til en himmel med kun få skyer. Efter en morgenmad med Anastasias hjemmelavede græske specialiteter, kørte vi videre mod Plakias hvor vi skulle være de næste par dage. Turen over bjergene giver mange muligheder for at nyde den flotte udsigt. Men chaufføren skal også have øjnene på vejen, for vejene er med mange sving og ikke alle med lige god udsigt. Vejene på det nordlige Kreta er nogenlunde, men de kan variere meget.
Drejer du derimod væk for nordkystens brede vej, ændrer situationen sig ret så meget, og vejene bliver smalle og standen knap så god. Smalle og snoede veje betyder, at rejsetiden nemt vil blive længere end forventet, når du ud fra et kort beregner, hvor mange kilometer du vil køre. Svingene kan være ret så skarpe og rabatten kan pludselig ændre sig til til ingen, så det går lige ned ved siden af vejen.


Hos Plakias Resorts blev vi modtaget med frugt og kold hvidvin, som vi nød på terrassen med udsigt til poolen. Et dejligt sted, hvor man kan vælge at slappe af hele ferien eller køre ud derfra for at se lidt mere af området. Vi valgte det sidste, men der var også tid til at sidde i solen eller skyggen og læse. Selvom vi ikke lige var til ferie ved poolen, er der noget dejligt at kunne sidde og kigge ud på den. Og vi skulle da også lige en tur i den. Men vandet var faktisk koldt, i forhold til hvor varmt havet var, så jeg blev da helt frisk efter sådan en morgen-svømme-tur.
I gåafstand fra ferielejligheden ligger byen, hvor der langs hele havnen ligger restauranter. Det er ikke store gourmet middage du kan få her, men helt almindelige græske retter, og lige som morgenmaden, er det hele tilpasset lidt til turisterne. På havnen og i byen er der liv og atmosfære, og man kan hygge sig med udsigt til vandet. Der er højere temperaturer her nede ved kysten, og ingen skyer. Hvor er det bare skønt at kunne side ude om aftenen midt i oktober måned.Efter en formiddag med ren afslapning og læsning, tog vi til Palme Beach. Der er flere muligheder for at komme til denne strand og palmelunden. Du kan vælge at tage med en turbåd ind til stranden, køre til den nærliggende strand (meget ujævn vej hertil) og tage de sidste trin ned til palmerne, eller du kan vælge den barske, hvor du parkerer på parkeringspladsen og går de 490 trin ned til stranden. Nedturen er hård, og opturen er mega hård. Stranden er med småsten men vandet er skønt, så det blev til en dejlig tur i vandet. Om det er turen værd, må du selv vurdere, men skal jeg besøge stranden igen, bliver det med båd.

Flot udsigt fra toppen, og inden jeg helt var klar over hvor mange trin der var ned til stranden.


Stranden lige neden for Plakias Resort er dejlig, og især ved solnedgang er den helt fantastisk smuk. Sådanne aftener er der mange af på Kreta. Når solen først er gået helt ned, bliver der helt mørkt, og det går ret hurtigt. Men desværre har ferien også en enden, og det fik vores også. Den sidste overnatning valgte vi at tage i Iráklion, så der ikke var så langt til lufthavnen. Så torsdag over middag, kørte vi stille og roligt mod nord. Dog med stop i et par af de smukke byer.


Bjergbyen Spili ligger smukt. Noget helt specielt her er vandet, der springer ud af de mange løvehoveder midt i byen. Det siges at være det reneste vand i Grækenland, og at det har foryngende egenskaber! Rundt om løvehovederne er der en pænt udvalg af tavernaer og caféer, og i de nærliggende gader er der masser af butikker med krydderier, nips og håndværk. Jeg fandt disse to flotte magneter, som jeg slet ikke kunne undvære.

Masser af varer lavet af oliventræ.
Små krogede og smalle gader i Spili.

Sidste stop blev i byen Agia Galini, der ligger helt fantastisk smuk. Her er da også den ene restaurant/Taverna efter den anden, samt masser af hoteller og overnatningsmuligheder. Fra havnen kan du gå langs kajen med palmer,  til en nærliggende strand. Et dejligt sted, som turisterne også har fundet vejen til.

En kop kaffe og frugtsalat og yoghurt med honning på Tavernaens terasse, med udsigt over havn og vand. Smukkere kan det næsten ikke blive.


Efter en god nats søvn op et hotel i Iráklio, gik turen atter mod Danmark. Vejret var så flot, at der var en fantastisk udsigt fra flyet. Først da vi nærmede os det nordlige, kom der skyer.


Jeg har hørt meget om den mad der serveres om bord på flyene. Vi fik en ok pastaret, med kiks og ost og et stykke chokolade til kaffen. Jeg synes faktisk det var ok. På vejen til Kreta fik vi serveret en halv wrap, som ikke smagte af så meget, men mættede.

En kop kaffe og en god bog, er nu ikke det værste når du skal flyve nogle timer.

Sidste skift, og vi er snart i Billund igen, hvor vi startede for 7 dage siden. Heldigvis er der masser af gode minder fra en fantastisk ferie. Og jeg kan kun anbefale at besøge Kreta og udforske øen på kryds og tværs.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Flere
opskrifter