MADBLOG & LIVSSTIL

Gammeldags fastelavnsboller med fyld

billede til gammeldags fastelavnsboller
Gammeldags fastelavnsboller med fyld af både remonce og creme. Fastelavnsbollerne holder sig frisk i flere dage. Foto: Jensens-Madblog.dk.

Her får du en fantastisk opskrift på gammeldags fastelavnsboller med fyld af både remonce og creme. Fastelavnsbollerne har en god holdbarhed.

Jeg synes egentlig, at alle fastelavnsboller smager godt når de er nybagte. Men der er også en del af dem, som er knap så spændende dagen efter, med mindre de lige lunes i ovnen.

Disse her, er skønne i flere dage. En ulempe er så bare, at de er fyldt med kalorier. Jeg bagte dem i går, og der var de sprøde og lækre. I dag er de bløde, men bestemt også lækre.

Jeg kom halvdelen af dem i fryseren i går, mens de var friskbagte. Så er det bare at tø dem op, når lysten melder sig, og måske lige lune dem lidt. Men rent faktisk, kommer smagen bedst frem, når de er afkølede.

Du får 24 gammeldags fastelavnsboller med fyld af denne opskrift.

Opskrift på fastelavnsboller

billede til gammeldags fastelavnsboller

Gammeldags fastelavnsboller med fyld

5 fra 1 stemme
Udskriv Del Pin
Ret: Kager
Køkken: Dansk
Samlet tid: 3 timer 30 minutter
Antal: 24 stk.
Forfatter: Ellen Jensen

Ingredienser

Dej til fastelavnsboller

  • 300 g smør
  • 500 g hvedemel ca.
  • 50 g gær
  • 1 tsk. kardemomme
  • 1 spsk. sukker
  • 2 dl mælk
  • 2 æg + 1 æg til pensling
  • 1 tsk. salt

Remonce

  • 100 g marcipan
  • 80 g rørsukker
  • 100 g smør blødt

Kagecreme

  • 300 g kagecreme købt eller hjemmelavet

Sådan gør du

  • Kom hvedemel, smør, kardemomme, sukker, salt æg og mælk i en skål og rør rundt. Smuldr gæren ned i resten. Ælt dejen til den er smidig og glat. Kom mere mel i, hvis den er for klistret.
  • Sæt dejen til hævning i ca. 3 timer. (Har du travlt, kan gæren røres ud i lunken mælk i stedet for, og skal så kun hæve 30 minutter).
  • Imens kan remoncen og cremen gøres klar. Har du købt pose-creme (køb en god en), tilberedes som der står på posen. Ellers kan den laves efter denne opskrift på kagecreme.
  • Til remoncen blandes marcipan, sukker og blødt smør - som blot røres (brug hænderne) godt sammen)
  • Når dejen har hævet, rulles den ud til en stor firkant, som skæres ud i kvadrater. Jeg fik 24 ud af min portion.
  • Kom en klat remonce og kagecreme på hver, fold de 4 hjørner sammen og tryk kanterne god sammen, så der ikke kan komme noget fyld ud.
  • Læg dem på bageplade med samlingen nedad.
  • De gammeldags fastelavnsboller efterhæves 15-30 min.
  • Pensles med sammenpisket æg, og bages ved 200 grader i ca. 10-15- min.

Ernæring

Næringsindhold
Mængde pr. person/portion
Kalorier
290
% Daglig værdi*
Fedt
 
16
g
25
%
Mættet fedt
 
9
g
56
%
Transfedt
 
1
g
Flerumættet fedt
 
1
g
Enkelumættet fedt
 
4
g
Kolesterol
 
50
mg
17
%
Natrium
 
294
mg
13
%
Kalium
 
70
mg
2
%
Kulhydrater
 
34
g
11
%
Kostfiber
 
1
g
4
%
Sukker
 
16
g
18
%
Protein
 
4
g
8
%
Vitamin A
 
450
IU
9
%
Vitamin C
 
0.002
mg
0
%
Calcium
 
23
mg
2
%
Jern
 
1
mg
6
%
* Procentværdier er baseret på en daglig kost på 2000 kalorier.

Noter

De færdigbagte fastelavnsboller afkøles inden de pyntes med glasur eller smeltet chokolade.

Frysning

Tip: De rå boller kan fryses inden de hæver anden gang. Så skal de blot tages op af fryseren, og ligge på bagepladen til de er tøet op, inden de bages.

fastelavnsboller med fyld
De lækre fastelavnsboller med fyld. Foto: Jensens-Madblog.dk.

Fakta om fastelavn

Fastelavn er en årligt tilbagevendende kulturfest, der fejres i Danmark og Norge. Det markerer starten på den 40 dage lange fasteperiode før påske.

Fastelavn er kendt for sine boller, udklædning og festlige aktiviteter, såsom at slå katten ud af tønden.

Fastelavn fejres normalt den sidste søndag i februar eller den første søndag i marts, afhængigt af regionen.

I løbet af Fastelavn fejrer folk med at spise fastelavnsboller, deltage i karnevaler og børnefester, og nogle steder også med at holde fastelavnsgudstjenester i kirken.

Fastelavn har rødder i middelalderens europæiske skikke og traditioner, og det er stadig en populær fest i mange nordiske lande i dag.

Se flere opskrifter

Svampet chokoladekage med chokolade

Bedstefar med skæg kage med marengs og kokos

Den du ved nok kage med lækker kokostopping

Mere indhold til dig

Skriv din kommentar her

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *