Ja det er ikke netop efterår man tænker på med det vejr vi har haft de sidste dage, men i følge kalenderen er det ved at være så vidt. Dermed også svampesæson. Jeg køber dog mine svampe, det er vist mere sikkert for mig. Risotto er en tung ret, så det er også en efterårsret, efter min mening. Og det smager bare godt.
Risotto er ikke svær at lave, man skal bare ikke have gang i andre ting samtidigt. Risotto kræver fuld opmærksomhed mens den laves, men så får du også en lækker og cremet risotto.
½ dl olivenolie
25 gr. smør
2 fed hvidløg
2oo gr. grødris eller allerbedst rigtige risottoris
100 gr svampe, allerbedst er Karl Johan svampe
2 dl hvidvin
1 liter grøntsagfond eller hønsefond
30 gr smør
70 gr revet parmesanost
evt. salt
Smelt smør og olie på en pande og svits de rensede og småtskårne svampe i fedtstoffet. Tag dem op når de er klar.
Kom nu risene på. Jeg havde ikke helt nok grødris, så der kom også lidt løseris i, men det blev godt alligevel.
Lad risene bliver gennemvarme, uden de tager farve eller brænder på.
Når risene er godt varme, hældes hvidvinen på og svampene tilsættes igen. Rør hele tiden rundt, stille og roligt.
Når risene har suget væden, uden at blive alt for tørre, tilsættes en kop fond og der røres igen rundt. Fortsæt med at tilføje fonden efterhånden som risene suger væden. Det tager ca. 15 - 2o min. Smag på risene, nu skal de gerne være al dente.
Tilsæt til sidst det sidste smør og parmesanost. Rør rigtig godt rundt i risottoen nu. Man skal røre i cirkler, hvilket skal give den cremede konsistens. Rør store cirkler og derefter små. Gør dette indtil den er cremet og lækker. Bliver den for tør, kan der tilsættes lidt mere fond.
Lad risottoen stå med låg på i 5 min inden den serveres, - gerne med et drys persille og lidt mere revet ost.
Vi fik gode hjemmelavede kødboller til, og det smagte rigtig godt. Men den kan også spises med noget godt brød til.
Skriv din kommentar her