Om det er med svesker eller marmelade, er en smagssag, men vi er sikkert alle enige om, at de hører til julen. De sælges hos bageren, og her er der berlinere der er ret så luftige og med knap så meget fyld. Bager du dem selv, vil du få en hel anden oplevelse. I mine berlinere skal der ikke citron i, som mange bagere vælger at bruge, og jeg er selvfølgelig helt sikker på, at mine er de rigtige :o)
Berliner Pfannkuchen stammer (i følge wikipedia) fra Berlin, og ligner de kendte dougnut. De laves af en sød gærdej, men i modsætning til dougnuts, kommes der fyld i berlinerne. Kagerne koges i palmin, fedt eller olie, og får et drys af sukker eller flormelis når de er kogte. Nogle vælger at sprøjte fyldet i bagefter, jeg kommer de i inden de koges.
Berlinerne smager bedst nybagte, men jeg har med held prøvet at fryse dem ned, efter de var kogte, og lige give dem et par minutter i ovnen efter de er tøet op igen. Og de smagte næsten som nybagte.
Berliner med svesker (ca 14 stk)
40 gr økologisk gær (ell. 30 gr alm)
1 dl kold fløde
75 gr blødt smør
2 spsk sukker
1 æg
250 - 275 gr mel
250 gr svesker kogt til mos
sukker til pynt
1 pakke palmin (fedt eller olie kan også bruges)
Smulder smør og mel sammen til en grynet masse. Start med 200 gr mel. Opløs gæren i den kolde fløde og kom det i mel/smørblandingen sammen med æg og sukker. Ælt hurtigt dejen sammen, og tilsæt mel efter behov, så det bliver en blød og skinnende dej.
Dejen lægges til hævning i 40 min.
Rul dejen ud. Marker størrelsen ganske let på denne ene halvdel af dejen, og kom en klat sveskemos på. Pensl evt. med pisket æg rundt om hver klat fyld. Fold den anden halvdel af dejen ind over, tryk let sammen og udstik nu kagerne.
Efterhæves i mindst ½ time og gerne 1 time.
Smelt palmin over svag varme, og når den syder om en tændstik, er den klar. Kom berlinerene i gryden, men nøjes med et par stykker ad gangen. Det går hurtigt. Når de er pænt brune, tages de op på et fedtsugende papir, inden de drysses med sukker på begge sider.
Hans
Jeg er tysk af fødsels,og vi folder aldrig dejen over hinanden.vi triller boller trykker en fordybning i dem kommer fyldet i sno´er dejen sammen lægger bollerne med sammenføjningen ned ad og lader efterhæve.så er man sikker på at fyldet ikke render ud under kogningen
Ellen
Hej Hans.
Det er da en super god idé at sno dem. Det er jo netop ofte et problem, at fyldet kommer ud, så jeg vil prøve at lave dem på denne måde næste gang.
Tak for din idé.
Hilsen Ellen