MADBLOG & LIVSSTIL

Dessert med Øllebrød

Morgenmad eller dessert  - gammeldaws eller moderne - godt eller ... JA for pokker - lækkert eller ... JA også det.

Aj du må selv finde ud af det, jeg siger bare, - det smager mega godt, og det ligemeget om du serverer det til morgenmad, brunch eller dessert. En super god måde at bruge brødrester på, hvis du har nogen hvor der ikke er alt for mange kerner i, og det havde jeg. I går havde jeg Brødtorte med på arbejde, og dertil købt helt almindelig rugbrød uden kerner. Og hvad gør jeg så med resten, - ja jeg laver da øllebrød selvfølgelig.

Jeg ved nok, at der er mange der rynker på næsen af øllebrød. Men den kan pimpes på så mange måder, at jeg ikke vil tror på, at du ikke kan lide bare én af udgaverne. Eneste ulempe, hvis det er en ulempe, er at den ligger ret tungt og mætter godt. Det er godt når du spiser den som morgenmad, men knap så godt når det er dessert. Derfor må desserten heller ikke være for stor, så dine gæster ikke kan komme igennem den. Lidt men godt!

Rugbrødslagkagen, eller brø´tort´ som den kaldes her i sønderjylland, havde jeg med til en god kollega, som hjalp mig med en opgave der gik i knuder for mig. Og så delte han da heldigvis med os alle. Det er dejligt med gode kollegaer, der vil hjælpe når det hele brænder lidt på. Min arbejdsgiver foreslog at jeg arbejde hjemme i fred nogle dage, og kollegaen aflastede ved at tage en opgave for mig. Så kommer man jo nemt igennem når psyken lige minder mig om, at jeg skal geare lidt ned. Nu er jeg så på arbejde igen, uden mavepine og med mod på opgaverne.

Og så synes jeg da også godt, at jeg lige må forkæle mig selv lidt, med en dessert, mens vores nye familiemedlem vasker gulvet. Robotstøvsugeren har nemlig fået selskab af en der kan vaske gulve. Ren luksus, men dejligt at det bare bliver gjort. Og så endda næsten uden jeg kan høre den. Den tager så desværre ikke de lidt mere faste pletter, som hvis jeg har spildt lidt fedtet på gulvet og det har sat sig godt fast, men det daglige er den ret god til. Så jeg behøves ikke løbe en tur med moppen om aftenen, fordi vi har haft beskidte sko på gulvet, eller spildt lidt kaffe.

[ingredients title="Dessert med Øllebrød"]
6 portioner

 • 200 - 250 gr mørkt rugbrød uden for mange kerner
 • 2 dl vand
 • 1 hvidtøl
 • 3 spsk rørsukker
 • 2 tsk kanel
 • revet skal af ½ økologisk appelsin
 • saft af ½ appelsin
 • 50 gr mandelsplitter

  Pynt:

 • 2 ¼ dl piskefløde
 • 6 spsk god solbærsyltetøj
 • revet skal af den anden halvdel af appelsinen
 • lidt hakket chokolade
 • lidt mandelsplitter

Skær eller bræk rugbrød i mindre stykke og overhæld med 2 dl vand. Lad det stå et par timer, eller natten over.
Kom rugbrød i en gryde sammen med hvidtøl,sukker, kanel og appelsinsaft og bring i kog. Lad det koge ca. 10 min mens du rører rundt i det. Koger rugbrødet ikke helt ud, giver du den lige en gang med blenderen så den bliver helt glat. Er den for tyk, kan der tilsættes lidt mere vand eller øl.
Bland mandelsplitter og revet appelsinskal i grøden og fordel i 6 portionsglas, og lad det køle lidt.

Pisk fløden til en let skum. Kom 1 spsk solbærsyltetøj på grøden og top med flødeskum. Er grøden lun, vil fløden smelte ganske lidt ned over. Det bliver det ikke dårligere af 🙂

Pynt med revet appelsinskal, hakket chokolade og mandelsplitter.

Du kan servere desserten både varm og kold. Kold smager den næsten som brødtorte, så en kop kaffe vil være god til.

[/ingredients]

Mere indhold til dig

Skriv din kommentar her

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *