I næste måned er det fastelavn. Ikke noget jeg fejrer, udover at spise de lækre boller. Både "Hedeviger", dem med fyld og dem af vandbakkelsesdej med flødeskum. Desværre er alle 3 med masser af smør, så det er vist godt det kun er til fastelavn. Men hold nu maule, sådan nogen er gode. Især når de som disse her er rigtig snasket. Det gælder blot om, at få dem rigtig godt lukket, så både remonce og creme forbliver inde i bollen. Du kan finde flere fastelavnsboller her på bloggen.
I dag lørdag har jeg ikke kun bagt, der har også været tid til lidt rengøring. Eller det var faktisk betingelsen for, at jeg ville bage dem. Først arbejdet, så lige lidt kaffe og en formiddagssnack, og så bagning. Og til sidst - smagning af boller.
Formiddagssnacken var i dag et æble, skåret ud i tynde skiver og drysset med kanel. Det er egentlig noget jeg er kommet til at holde af, efter en ferie til Kreta. Her fik vi overalt serveret æble med kanel efter måltiderne. Og det smager dejligt friskt, og er samtidigt sundt. Jeg synes det er et lækkert mellemmåltid.
Noget som jeg ikke har nået i dag, og som jeg så absolut må have indhentet i morgen, er at få læst i min bog. Jeg har jo altid en bog liggende, som jeg er igang med. Og bogen udskiftes som regel efter nogle dag, - enten læser jeg meget og hurtigt, eller også er bøgerne meget tynde og bogstaverne store. Jeg fandt lige ud af i dag, da jeg gjorde rent, at der kræves en ekstra bogreol meget snart. Godt jeg også låner på biblioteket og læser online en gang imellem, for ellers vil vi ende med at bo i et bibliotek 🙂
[ingredients title="Fastelavnsboller med fyld"]
16 stk
- 50 gr gær
- 2 dl mælk
- 2 æg
- 600 - 650 gr mel
- 1 tsk kardemomme
- 1 tsk salt
- 30 gr sukker
- 130 gr blødt smør
- Creme:
- 4 æggeblommer
- 80 gr sukker
- 4 spsk majsstivelse
- 5 dl sødmælk
- kornene af 1 vaniljestang
- 1 lille tsk Nescafé
- Remonce:
- 170 gr sukker
- 170 gr marcipan
- 150 gr blødt smør
- Pynt:
- sammenpisket æg til pensling inden de bages
- Flormelis
- Frysetørret hindbær eller andet
Start med at lave cremen, så den kan nå at køle af.
Pisk æggeblommer, sukker, kerner fra vaniljestangen, maizena og kaffe godt sammen. Hæld mælken i og varm det hele op i en gryde under konstant piskning, så cremen ikke brænder på.
Når cremen tykner, lader du den koge ca. 1 min, inden den hældes op i en skål og sættes til afkøling. Er du ikke vild med kaffesmagen, kan den blot udlades.
Så er det bollerne.
Varm mælken op, så den er helt let lunken, men endelig ikke for varm. Rør gæren ud i mælken og tilsæt sukker, æg, krydderier og mel og rør det sammen. Kom det bløde smør i, og ælt det ind i dejen. Kan evt. gøres på en røremaskine. Hold gerne lidt af melet tilbage, og se hvor meget der skal bruges. Dejen skal ikke være klistret men gerne lidt blød. Den skal jo kunne udrulles senere.
Stilles til hævning 1 time.
Imens laver du remoncen.
Kom alle ingredienser i en skål, og ælt det enten sammen med fingrene eller på røremaskine, så der ingen klumper er i.
Når dejen er hævet, deles den i 2. Hver del udrulles i ca. ½ cm tykkelse og skæres ud i 8 - 9 kvadrater. På hver kvadrat lægges først remonce og bagefter creme. Ca. 1 tsk af hver. Jo mere, jo bedre. Fold hjørnerne ind mod midten og klem dem sammen. Tag de øvrige snipper med og klem det godt sammen, mens du drejer snippen let. Bollen skal være helt tæt, så fyldet ikke kommer ud. Læg bollerne på bagepapir med samlingen nedad.
Gør det samme med den anden del af dejen.
Efterhæv fastelavnsbollerne 30 min, inden de pensles med sammenpisket æg og bages ved 200 grader i 15 - 20 min.
Fastelavnsbollerne afkøles, inde de pyntes med glasur der er udrørt af flormelis med et par dryp kogenvand. Der kan kommes lidt kakao i glasuren hvis du vil have "chokolade"glasur, ligesom der kan kommes lidt farve i. Pynt med lidt hindbærdrys, hakket chokolade eller noget helt andet.
[/ingredients]
Skriv din kommentar her