MADBLOG & LIVSSTIL

Guleærter og hamburgerryg

Så skal det første lys i adventsdekorationen tændes i dag, og inden vi ser os om, er de alle 4 tændte. Det er nu en dejlig og hyggelig tid vi går ind i, og alt det med julestress, har vi heldigvis lagt på hylden for flere år siden. De første julegaver er i hus, og jeg tror ikke der går lang tid, inden de alle er klaret.Det giver en mere rolig måned for os, når det er klaret. Hvad vi får lavet af konfekt og julebag, tager vi helt som vi får tid til. For os er hyggen og samværet det vigtigste. Selvom en klejne nu er med til at forsøde tiden.

Men vi er stadig i november, og det hele skal ikke være julet endnu. Den anden dag fik vi en rigtig vinterret, som jeg husker fra min barndom. Da var jeg absolut ikke vild med guleærter, måske fordi min mor kogte den på hele ærter og ikke blendede den. Det gør jeg og så synes jeg det er en rigtig lækker og mættende suppe.
Første gang jeg rigtig fik smag for guleærter, var hos min svigermor. Det sjove var dog, at hun serverede pandekager med syltetøj ved siden af suppen. Det snakker min mand stadig om. Jeg foretrækker nu hamburgerryg og kålpølser til. Men idéen med pandekager er nu lidt sjov.

Passer til 4 - 6 personer

1 stk hamburgerryg / røget flæsk
Rødbeder
Sennep
300 gr flækærter
Suppevisk af toppen af porrerne og et par kviste persille
1 løg
2 porrer i skiver
3 - 4  gulerødder i små tern
¼ knoldselleri i små tern
Smør
evt. timian

Kom ærterne i en skål og dæk med vand. Ærterne skal trække 10 - 12 timer.  Kog ærterne i ½ liter vand i ca. 1 time. Spæd op med mere vand hvis der ikke er nok så det dækker. Afkøl lidt inden det kommes i en blender og køres så det er en helt glat masse.

Kom flæsk eller hamburgerryg i en gryde med vand så det dækker, sammen med suppevisken og kog til kødet er mørt.  Tag kødet op, og si suppen. Kom den i en skål.

Skær grøntsagerne og løg  i mindre stykker, og kog dem i lidt af den siede suppe.
Kom ærtepureen i en anden gryde, og tilsæt de kogte grøntsager med suppen de er kogt i. Spæd yderlig op med resten af suppen fra kødet, til konsistensen er passende.
Varm det igennem og smag til med salt, peber og evt. timian.

Serveres med kød, sennep og rødbeder til. Nogle foretrækker kartofler til kødet, andre en skive rugbrød. Vælg hvad du helst vil have. Sønderjyske kålpølser er ligeledes perfekte til guleærter.

Mere indhold til dig

Skriv din kommentar her

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *