MADBLOG & LIVSSTIL

Zinfandel min foretrukne vin

Jeg kan ret godt lide et godt glas rødvin, og har vist efterhånden afprøvet ret så mange forskellige. Men der er en drue jeg vender tilbage til igen og igen, og det zinfandel druen. Du finder den i mange forskellige typer af vine, det både de friske sommervine, som vi nyder på terrassen om sommeren og det du mere tunge vine som vi flittig drikker til vinterens mere tunge og kraftige retter. Der findes en zinfandel til alt.

Så i dag får du lidt vinsnak om min ynglingsvin.

Som oftes er vine på zinfandel mørke og kraftige, mens smagen kan variere fra det søde til det krydrede.

Når jeg skal vælge en rigtig god zinfandel vin, ender det ofte med en fra Californien. Og når tiden nu nærmer sig julemiddagen, overvejer jeg ret så meget at købe en zinfandel  med sødme, og helst med duftnoter af chokolade, nødder og svesker. Så vil den gå perfekt til en ande- eller gåsesteg.

Var jeg helt i tvivl, kunne jeg  hos zinfandel.dk også have bestilt et abonnement på månedens smagekasse. Inviteret et par venner og så kunne vi have smagt de forskellige zinfandel vine. Alle er gode vine, men med hver deres duft- og smagsoplevelser. Lige nu har jeg kig på en Project Paso Old Vine Zinfandel Paso Robles California.

Selve drue zinfandel vokser mange steder i verdenen, men den mest kendte er nok den amerikanske, og noget af den bedste Zinfandel i verden, laves i Californien, i USA.
Den kan give en vin med meget stor fylde, stor intensitet og en del tannin, der gør den egnet til lagring.

I 1850 kom druen til USA’s østkyst fra Europa,  og først i 1850 fandt den frem til Californien. Her er den blevet meget populær, og er nu en af Californiens vigtigste drue den dag i dag.

Måske har du også hørt om vine med Primitivo drue, og det har vist sig at den italienske Primitivo drue er identisk med Zinfandel drue fra Californien. Og som den tredje drue af samme art, er der fundet den kroatiske druesort Crljenak Kaštelanski. Samme drue, samme DNA, men med 3 forskellige navne.

En god tommelfingerregel er, at vine fra USA ofte er søde og krydrede, mens vine fra Syditalien i højere grad er præget af en gennemtrængende bærduft.

Den Italienske drue Primitivo anvendes oftest til at fremstille mørke, saftige, kraftige vine med et højt alkoholindhold. Tidligere blev druen ofte anvendt til at blande med nogle af de lettere vine, for at give disse mere tyngde.

Man har set Zinfandel drue blive anvendt til alt lige fra ros´vine til en tyk portvin, men i dag anvendes den heldigvis til tørre, solide, men kraftfulde rødvine der dufter af solbær og har en levetid på op til over ti år. Altså en vin, der er god at lagre.

Fremover vil der komme omtale af flere vine her på bloggen, ligesom jeg vil give forslag til vin til de retter jeg skriver om herinde. Lyder det ikke bare lidt dejligt?

 

Mere indhold til dig

Skriv din kommentar her

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *