Da jeg var barn, lavede min mor ofte Napoleonskager, eller cremesnitter som vi kaldte dem. Butterdejsplader blev lagt sammen med en god hjemmelavet creme og flødeskum. En lækker flødekage med masser af creme mellem de 2 butterdejsbunde, hvor den øverste var med glasur og en klat ribsgelé. Til fester fik vi Napoleonstærter, som var det samme, blot lavet som en stor lagkage.
Bageren har dem i vinduet, nogle seje og næsten umulige skære igennem med en kagegaffel. Men de er faktisk så nemme at lave, hvis man snyder med butterdejen, at der ingen undskyldning er for selv at lægge dem sammen. Jeg købte en rulle butterdej, lige til at komme på en bageplade og i ovnen.
Creme bliver nemt for tung og for meget, derfor har jeg i stedet lavet en meget enkel karamelcreme.
Butterdej 1 rulle fra køledisken
1 toppet spsk. kogt kondenseret mælk
½ l fløde
lidt ribsgelé
flormelis
Pak butterdejen ud, læg den på en bageplade og kom den i ovnen ved 200 grader til den er let lysebrun. Det er en god idé, at prikke den godt inden den kommes i ovnen, så luften kan komme ud. Lade den køle og skær den i et lige antal strimler, ca. 10 cm brede.
Kom glasur af flormelis og evt. lidt kakao, ovenpå halvdelen af butterdejsstængerne.
Pisk fløden og del den i 2 portioner. I den ene, kommes 1 stor spsk. karamel, som er en dåse kondenseret mælk, der har kogt i 3 timer og kølet af. Pisk karamel og den ene skål flødeskum godt sammen.
Sprøjt først 1 tyk stribe karamelcreme hele vejen ned af butterdejsstrimlerne uden glasur.
Sprøjt derefter flødeskum på begge sider af karamellen. Kom evt. et par klatter ribsgelé på, inden de lægges sammen.
Læg en plade med glasur ovenpå den med flødeskum og skær forsigtigt igennem til pæne kager. Pynt med ribsgelé, flødeskumstoppe, chokolade eller appelsinskive.
Servér umiddelbart efter de er lagt sammen, så de ikke når at blive bløde.
Og hov, de er ikke nemme at spise "pænt", men mums de smager godt!
Skriv din kommentar her