Forleden aften så jeg Madmagasinet, måske mest fordi de satte fokus på kødfrie retter. Jeg er ikke vegatar, det kan jeg godt slå fast. Men jeg er heller ikke den største kødspiser. Jeg synes ofte, at når jeg spise for meget kød, føler jeg mig oppustet bagefter. Jeg får en helt anden behagelig mæthed, når jeg spiser mest grøntsager.
Så det var lidt i min tråd, at følge netop den udsendelse. Og så synes jeg Adam Aamann laver nogle gode og sunde retter, som er nemme at gå til. God inspiration at hente der. Selvom om ikke alle i udsendelsen blev overbeviste om at en selleribøf nemt kan erstatte en oksebøf, så blev min gode mand det faktisk. Han kan godt lide kød, men er også helt med på at vi ind imellem får vegetarretter. Og bare jeg sørger for at der er smag i retterne og de ser lækre ud, synes han det er mindst lige så godt.
Det med krydderier og smag er ret vigtigt når grøntsager skal erstatte kød. Og måske netop her, hvor det er en grøntsag som selleri. Den kan virkelig dele vandene. Men ofte går det tilbage til nogle barndomsminder med udkogte selleri. Jeg er en af dem. Vi fik boller i selleri, og den sovs var (mente vi børn), noget underligt slimet noget. Så vi hadede selleri. Men som voksen har jeg fået smag for den, og bruger den ofte i madlavningen.
Når det kommer til selleribøf, er der flere måder at lave dem på. Du kan f.eks. hakke sellerien og blande med andre ingredienser, så det bliver frikadeller, eller du kan vælge at skære en skive og stege den som bøf. Jeg gjorde det sidste, ligesom i udsendelsen. Dog har jeg lavet lidt rettelser i forhold til Adam Aamanns opskrift, f.eks. udskiftet løgsovsen med bearnaisesovs.
[ingredients title="Selleribøf med Bearnaise og Balsamico"]
2 personer.
- 2 skiver selleri i ca. 3 cm tykkelse
- 75 g smør
- grillsalt eller røget salt
- peber
- frisk timian
- 2 fed hvidløg
- 2 laurbærblade
- 250 gr brune svampe
- 1 stort løg
Snyde bearnaise
- 60 g smør
- 1 ¼ dl fløde
- 2 æggeblommer
- ½ spsk bearnaiseessens
- 1 spsk grofthakket persille
- salt
Tilbehør:
- 2 gode burgerboller
- evt. 2 spejlæg
- masser af friskhakket persille
- 1 glas balsamico Tangperler fra Tanghuset
Gør dine champignon rene og skær dem i mindre stykker
Skær løg i tynde skiver.
Hak persillen groft.
Hæld balsamico tangperler til afdrypning.
Skær 2 tykke skiver á 3 cm af sellerien og skræl skiverne. I en gryde eller dyb pande, kommes smør, der er delt i et par klumper. Sellerieskiverne ligges flat i bunden sammen med timiankviste, laurbærblade og hvidløgsfed, der er skåret i igennem et par gange. Krydr bøfferne med grill- eller andet krydret salt og peber.
Hæld vand ved, så det står ca. halvt op om skiverne. Læg låg på og lad det hele simre i 20 min.
Tag låget af efter de 20 min., og sæt fuld knald på varmen, så vandet damper væk. Når vandet er væk begynder smørret at stege sellerien. Når sellerien har fået en flot gylden farve på undersiden, tages den af varmen og står med låg på, til du har det andet klar.
På en anden pande, smeltes lidt smør, og svampene brunes let. Hæld dem op på en tallerken, og steg løgene på samme pande.
Når løgene er gyldne, hældes de op til svampene, og nu er det brødets tur til at blive stegt let. Det skal være let gylden.
Jeg snød, og lavede en rigtig snyde bearnaisesovs, men om du laver en rigtig, køber en færdig eller vælger en helt anden sovs, er helt op til dig.
Denne her sovs er nem, og smager lidt af bearnaise.
Kom alle ingredienserne i en tykbundet gryde og bring dem til kogepunktet ved jævn varme og under kraftig piskning. Smag bearnaisesaucen til. (Skal saucen holdes varm, er det bedst at sætte den i vandbad.)
Så er det tid til anretning.
På en tallerken lægges først et stykke brød, ovenpå kommes selleribøffen som toppes godt med svampe/løgblandingen. Sovsen fordeles rundt om brødet og pyntes med balsamico tangperlerne.
Hak persille groft og kom den ovenpå svampene. Vil du have det som en sandwich, lægger du toppen af brødet på, men et spejlæg på toppen er også fantastisk.
[/ingredients]
Skriv din kommentar her