MADBLOG & LIVSSTIL

Smørbirkes med æblemos

Hjemmebagte smørbirkes smager fantastisk, men de er desværre heller ikke blandt de mest fedtfattige. Og så skal de rulles ad flere gange med koldt smør. Det er ikke lige mig.

Men disse smørbirkes har både lidt mindre smør, er lette og dejlige med en let syrlig smag af æblemos og så skal de kun rulles en gang ud. Og de er lige så lækre dagen efter, hvor de evt. kan lunes ganske lidt i ovnen. Men det behøves ikke. Man kan vælge at spise dem uden noget som helst på, eller man kan spise dem med smør.

Smørbirkes med Æblemos
100 gr blødt smør
2½ dl mælk
1 tsk salt
1 spsk sukker
40 gr gær
400 gr mel

150 gr blødt smør
4-5 spsk æblemos

1 æg
Birkes

Gæren opløses i den lune mælk. Sigtet mel, salt og sukker kommes i sammen med det bløde smør (i klatter). Det hele æltes godt sammen til det er en blød og glat dej. Jeg brugte røremaskinen, så går det utroligt nemt.
Dejen hæves i ca. ½ time.

Så skal dejen udrulles (sådan ca. 50x25 cm - mindre, hvis man vil have højere birkes). Smør blødt smør ud over dejen, i et tyndt lag. Ovenpå smøres et tyndt lag æblemos. Der skal bare lige være lidt henover, og man kan faktisk ikke se det. Her overvejede jeg lige kort, om der skulle kanel på, men undlod. Men jeg tror bestemt at det også ville være godt.

Så foldes den ene langside af dejen ind til midten og den anden foldes hen oven. Dejen ligger nu i 3 lag. Skær stangen ud i ca. 12 stykker, alt efter hvor brede du vil have dine birkes. Læg dem enkeltvis på en bageplade og efterhæv dem i 20 min. Smør med sammenpisket æg og drys med birkes.
Bages ved 200 gr. i ca. 10 min, eller til de er flotte lysebrune og du har den skønneste duft i dit køkken.

Kan man andet end have en fantastisk søndag morgen, med disse morgenbrød på bordet?
Velbekomme!

Mere indhold til dig

4 reaktioner

    1. De er bare gode, og æblemosen var lidt af et forsøg, men jeg tror aldrig jeg vil bage dem uden nu. Det giver bare en hel fantastisk smag.

  1. Mange tak, æblemosen giver dem også en rigtig god frisk smag. Og mine fylder lidt mere i maven end bagerens 🙂

  2. Åhh jeg elsker smørbirkes, de smager bare så godt, god idé at bruge æblemos og mindre smør 🙂

    Vh Lykke

Skriv din kommentar her

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *