MADBLOG & LIVSSTIL

Vinsuppe og Skinke med stuvede kartofler

Min mormor lavede en rigtig god ret, som jeg faktisk ikke har fået siden. Men den sønderjyske Vinsuppe er rigtig god her i efterårstiden, og endda så god, at man nemt kan bruge den som gæstemad. Vinsuppe med flæsk (suppe kogt på store byggryn, tilsat svesker og rødvin, dertil kogt, saltet skinke er nemlig en festret fra Tønderegnen, som tidligere altid blev serveret ved barnedåb, bryllup og begravelse.
Min mormor brugte hvidvin istedet for rødvinen, men tilsatte tit en lille sjat ribssaft. Den undlod jeg i vinsuppen.

1 l vand
½ l hvidvin
125 gr. svesker
125 gr. rosiner
50 gr. hele byggryn
sukker efter smag

1 stykke letsaltet skinke
Stuvede kartofler

Byggrynene drysses i det kogende vand og koger langsomt i 1½ time.

Vinen kommes i, og koges lige op inden den tages af varmen, De udblødte svesker og rosiner tilsættes, og der smages til med sukker. Evt. kommes 1 dl ribssaft i.

Server Vinsuppen i dybetallerkener med en lille tallerken med skinke og stuvede kartofler ved siden af. Selvom det lyder som en underlig suppe og sammenblanding, smager det rigtig godt. Og jeg er sikker på, at mange ældre kan få julelys i øjnene når de hører om retten.

Men min mormor lavede også suppen kun med saft. Om det var en "fattigmands-udgave", eller om det var til ære for os børn, der ikke skulle have vin, ved jeg faktisk ikke. Men det var den røde suppe med svesker og "øjne" i jeg elskede at få. Hun brugte sagogryn der var større, end dem jeg har kunnet få. Men smagen er helt den samme.

Sødsuppe.
1 l vand
½ liter ribssaft fra Vibegaard
40 gr sagogryn
10 gr sukker
2 tsk kanel
1 økologisk citron
125 gr. svesker
125 gr. rosiner

Vand og ribssaft bringes i kog, og sagogryn drysses i.Koges sagte i ca 10 min, til grynene er helt klare. De jævner suppen, og bliver den for tyk, tilsættes blot lidt mere vand eller saft.
Smag til med sukker, kanel og revet skal af en ½ citron. Tilsæt tilsidst de udblødte svesker og rosiner.
Ribssaften er fra Vibegaard, som producerer saft uden tilsætningsstoffer og fyldt med C-vitaminer og naturlige aromaer. Smager rigtig godt.

Ristede croutoner smager rigtig godt på suppen. Også til denne ret, kan der serveres skinke og stuvede kartofler.

Velbekomme!

Mere indhold til dig

Skriv din kommentar her

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *