63.000 økologiske malkekøer rundt omkring i Danmark glæder sig til at komme på græs efter en lang vinter i stalden.
Kom og vær med til at slippe køerne ud i foråret til Økodag på søndag.
Handelsminister Pia Olsen Dyhr deltager i den officielle åbning af Økodag på Stensbølgård ved Kirke Hyllinge på Sjælland sammen med den nye formand for Danmarks økologer, Per Kølster.
Økologiske landmænd over hele landet slår dørene op for både økologiske malkekøer og gæster, når Økodag løber af stablen på søndag den 21. april. Det populære syn af de dansende øko-køer får hvert år tusindvis af danskere til at tage ud på landet for at deltage i køernes forårsfest.
Den officielle åbning af Økodag finder sted på Stenbølgård ved Kirke Hyllinge på Sjælland, som sidste år havde 10.000 gæster, og dermed er den mest besøgte gård til Økodag. Her kan du møde handelsminister Pia Olsen Dyhr, som åbner Økodag sammen med den nye formand for Økologisk Landsforening, Per Kølster.
Økodag 2012 hos Mads - Fotograf: Henrik HoegBillig mælk er dyr for dyrene
- På Økodag kan forbrugerne se med egne øjne, at deres køb af øko-mælk gør en forskel — det slipper køerne fri. Køerne springer og danser af begejstring over at blive lukket ud på marken i det fri, som er det mest naturlige for dem, siger Per Kølster.
Han påpeger, at alle økologiske køer er sikre på at komme på græs hele sommerhalvåret, mens det kun er en fjerdedel af de ikke-økologiske køer, der kommer ud på græs.
- Med Økodag ønsker vi derfor også at minde danskerne om, hvad der går tabt, når de vælger billigmælken i butikken. Langt de fleste af de køer, som den billige ikke-økologiske mælk kommer fra, får ikke lov at komme på græs. Så billig mælk er dyr for dyrene, siger Per Kølster.
Oplev hvor øko-mælken fra
Birgitte Nygaard, projektleder i Økologisk Landsforening, glæder sig desuden over, at Økodag giver børnene en mulighed for at opleve livet på landet på en økologisk gård og samtidig mærke dyrenes åbenlyse og smittende begejstring.
- I dag er det de færreste børn, der har en direkte tilknytning til landbruget, og Økodag er en mulighed for forældre og bedsteforældre til at vise deres børn og børnebørn, hvor den økologiske mælk kommer fra. Samtidig får hele familien mulighed for at se, røre, lugte, smage og blive klogere på økologien, siger hun.
Økodag 2012 hos Mads Helms, Isenbjergvej 19 Gludsted, 7361 Ejstrupholm. Fotograf: Henrik HoegFind en gård nær dig
Vil du opleve køer, som er helt pjattede af glæde, kan du finde en gård i nærheden af dig på www.økodag.dk, hvor du også kan læse mere om, hvad der sker på de enkelte økologiske gårde. De 73 gårde holder åbent mellem kl. 10 og 14 den 21. april, og stalddørene slås op præcis kl. 12.
Hvis du vil være med til at gøre Økodag endnu grønnere, kan du også gå ind på hjemmesiden og tjekke, om der er en gård i nærheden af dig, der har gode cykelforhold.
Økodagen gennemføres af Producentsammenslutningen Økosalg og Oplysning. Arrangementet gennemføres af Økologisk Landsforening i samarbejde med de økologiske mejerier Arla, Naturmælk, Thise, Osted, Them og Øllingegaard.
Økodag 2012 hos Mads Helms - Fotograf: Henrik HoegFakta om økologiske køer:
- Økologiske landmænd lægger stor vægt på, at dyrene har det godt og lever så naturligt som muligt. Derfor skal de økologiske køer ud på græs fra midt i april til 1. november (med mindre vejret er ekstremt).
- Ifølge reglerne for økologi skal økologiske køer være på marken mindst seks lyse timer dagligt i denne periode. Når de er i stalden, får de frisk luft, et blødt leje og god plads at bevæge sig på.
- Køer har bedre velfærd, når de har adgang til græs. Det viser en PhD-afhandling fra Aarhus Universitet. Færre hasetrykninger, bedre klove og mindre konkurrence om foderet er nogle af velfærds-gevinsterne ved at komme på græs.
- Køer, som kommer på græs, lever længere. Læs mere her
Skriv din kommentar her