MADBLOG & LIVSSTIL

AKTIONSPLAN FRA ØKOLOGISK LANDSFORENING:

Mælkeproducenter på tværs af de økologiske mejerier har med Økologisk Landsforening udarbejdet en Aktionsplan, der kan sætte en stopper for frafald af økologiske mælkeproducenter. Den stiller krav til politikere, detailhandelen, banker og mælkeproducenterne selv. Enhedslisten har netop kaldt fødevareminister Dan Jørgensen i samråd på baggrund af foreningens seks politisk forslag.

Sammen med landmænd fra alle de økologiske mejerier har Økologisk Landsforening taget initiativ til udarbejdelsen af en aktionsplan med løsninger på frafaldet af økologiske mælkeproducenter. Aktionsplanen efterlyser bl.a. politisk handling, og Per Clausen, ordfører i Enhedslisten, har nu indkaldt fødevareminister Dan Jørgensen (S) til samråd på den baggrund.

– Frafald af økologiske mælkeproducenter giver et mindre økologisk areal og har store konsekvenser for landmænd, mejerierne, for naturen og for flere tusinde køer, som ikke længere vil komme på græs. Det skal vi undgå, og derfor opfordrer vi nu bl.a. politikerne til handling, siger Ole Sørensen, formand for Mælkeudvalget i Økologisk Landsforening.

oko-koer-paa-graes

Tre ud af 10 i Sønderjylland overvejer tilbagelægning
– De fleste økologiske mælkeproducenter ønsker brændende at fortsætte som økologer, og nye vil gerne lægge om til økologi. Danske forbrugere køber mere økologisk mælk end nogen steder i verden, næsten 30 procent af mælken er økologisk. Men ny fremgang kræver en aktiv medvirken fra bl.a. politikerne for at sikre, at de ca. 70.000 hektar, der i dag drives af økologiske mælkeproducenter, bliver langt flere og bidrager til målsætningen om et øget økologisk landbrugsareal, siger Ole Sørensen.

Økologisk Landsforening har foretaget en rundringning blandt 123 økologiske mælkeproducenter (ca. en fjerdel af alle øko-mælkeproducenter) i primært Sønderjylland, og heraf svarede næsten en tredjedel, at de går med overvejelser om tilbagelægning.

Politikere kan sikre mere fair konkurrence om jord
Økologiske mælkeproducenter er udfordrede på deres særlige behov for tilstrækkelig jord, som skyldes, at økologiske køer skal på græs, og at økonomien i økologi kræver en høj grad af selvforsyning med foder.

Aktionsplanen opfordrer de danske politikere til at fjerne en række hindringer for økologerne adgang til jord.

– Det gælder bl.a. den ulige konkurrence om jord i Sønderjylland, hvor tyske statsgaranterede høje priser, til biogasproduktion betyder, at landmænd, der dyrker majs til ikke-bæredygtig biogas, kan betale meget mere for jord end landmænd, der producerer fødevarer – herunder økologer. Vi ønsker, at fødevareministeren går i dialog med sine tyske kollegaer om sagen eller stiller nationalt krav om sædskifte for at undgå denne monokultur med majs, som er dårlig for miljøet, for landskabet, for jordens frugtbarhed og for de økologiske landmænd, siger Ole Sørensen.

Fødevareministeren i dialog med mælkeproducenter i dag
Fødevareministeren hører samme budskab fra økologisk mælkeproducenter i dag, mens han er på besøg i Sønderjylland – bl.a. ved bestyrelsen i det økologiske Mejeri Naturmælk.

I aktionsplanen peger økologerne i seks politisk forslag bl.a. også på, at de økologiske mælkeproducenter vil have bedre adgang til jord, hvis det mere end 50.000 ha. offentligt ejede landbrugsareal, som ikke er økologisk i dag, blev dyrket økologisk. Ligesom økologer vil kunne hjælpe med naturpleje på de meget store naturarealer, hvor der mangler græssende dyr.  Samtidig vil en større målretning af landbrugsstøtte mod landmænds indsats for natur, klima og vandbeskyttelse stille miljøvenlige landbrug bedre i konkurrencen om jord.

Supermarkeder har også et ansvar
Aktionsplanen indeholder også handlingspunkter for detailhandelen, mejerierne, forbrugere, banker og de økologiske mælkeproducenter selv.  Ikke mindst supermarkeder kan sætte mere turbo på det økologiske mælkesalg og skabe bedre forhold for økologisk produktion.

Økologerne roser detailhandelen for samarbejdet om øko-salg, men efterlyser bl.a. en ende på ensidig brug af ”billig mælk” som slagvare, så der kommer fair konkurrence i forhold til økologisk mælk og mere gennemskuelighed for forbrugerne.

– Nogle steder sælger butikkerne mælken fire gange billigere end flaskevand, men tilbud skal tjenes ind på andre varer og ved at sænke priserne til mælkeproducenter.  Så billig mælk ender med at være dyrt for naturen, dyrene og de økologiske landmænd.  Vi efterlyser en aktør, der vil skille sig ud, droppe mælk som slagvare og tilbyde reel og gennemskuelige priser, siger Ole Sørensen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Flere
opskrifter