Salaten er Agurkewraps med rosenradisespirer.

Dyrk selv Spirer

Gæsteblogger Miriam Sommer
Foto: FRISKE SPIRER

Kender du kun spirer fra bakkerne i supermarkedet? Så skulle du prøve at dyrke dine egne friske, sprøde spirer. Det er sjovt og smagsoplevelsen er en helt anden. Når du dyrker dine spirer selv, gror de små planter i deres eget tempo. De bliver ikke stresset af pakning og transport. Og planterne får ilt og væske nok hver dag. Det betyder, at alle de lækre smagsstoffer og smukke farver i dine spirer bliver fuldt udviklet. Og spirerne holder sig friske og sprøde i op til en uge.


MANGE SMAGE OG FARVER
Du kan dyrke spirer af over 40 forskellige typer af frø, bælgfrugter, kerner og korn. Hver spire har deres egen smag. Broccoli smager af rå broccoli. Bukkehorn smager af karry. Solsikke smager af friske solsikkekerner o.s.v

På samme måde har hver spire deres egne farver og skønhed. Nogle er grønne, rosa og pink. Andre er orange eller violette. Alle kan de give dine retter et spændende pift med deres miniatureskønhed.

Hvis du vil se alle spirerne med billeder og smag, kan du se en oversigt hos FRISKE SPIRER.

Bukkehornspirer
Mizunaspirer


HVORDAN DYRKER DU SPIRER?
Spirer skal gro til forskellige længder. Nogle spirer skal bare have en rod og er klar på 3 dage. Andre skal gro til blade og tager 6 dage. Hver FRISKE SPIRER spirepose med dine økologiske spirefrø viser spiretiden på dit valgte frø.

Udover selve frøet har du bare brug for en spirebeholder. Hvis du vælger en spirebakke som det danske produkt, SpirePerlen, kan du dyrke alle spiretyperne i en og samme beholder.

Det smarte er, at spirer lever af næringen i deres frø. Så de har hverken brug for gødning eller jord for at blive små, næringsrige planter. Det betyder, at du kan dyrke dine spirer i køkkenet uden bekymring for jordbakterier.

Huskede jeg at fortælle, at spirer gror lige villigt hele året? Så du kan nyde din lille, indendørs køkkenhave, selv når snestormen dækker landskabet.

Sådan gør du:

  1. Afmål dine valgte spirefrø. Du kan se mængden i manualen til SpirePerlen.
  2. Læg dine spirefrø i blød i 8 timer i et drikkeglas med rent vand.
  3. Hæld de våde frø over i SpirePerlen og skyl med rent, køligt vand.
  4. Placér beholderen i et skyggefuldt hjørne af køkkenbordet.
  5. Skyl spirerne i 10 sek morgen og aften med rent vand fra hanen.
  6. Høst dine spirer ved at trække hele spiren inkl rod op af bakken, skyl og spis.

Du finder en guide med små 40 sek videoer til hvert af de seks trin på FRISKE SPIRER


Rosenradisespirer

Solsikkespirer


GODE RETTER MED SPIRER
Spirer findes i en bred vifte af smagsvarianter. Så du kan altid finde en spændende spire til din næste ret. Spirer er mest sprøde, når du spiser dem rå i salater, wraps, sandwiches eller som topping på lune supper og smoothies. Du kan dog også tilsætte dem i varme wok- og gryderetter lige inden servering.

Og så kan du selvfølgelig bruge dem i smoothies og juicer som grøn pynt eller ingrediens.
Med andre ord sætter kun fantasien grænser for smukke anretninger med naturens mindste.

Agurkewraps med rosenradisespirer.

OM FRISKE SPIRER
Det danske firma, FRISKE SPIRER, er ejet af spireentusiast Miriam Sommer.
Du kan finde gratis inspiration på hendes blog www.FriskeSpirer.dk.
På hendes shop
www.SpireFroe.dk finder du alt i økologiske frø, beholdere og bøger til at dyrke dine spirer.
Spørgsmål? Hun er kun en SMS væk, hvis du får brug for et tip til dine spirer.

Print

Skriv gerne en kommentar - det gør mig altid glad.

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*