MADBLOG & LIVSSTIL

Honningkage som i Christiansfeld

Sidste weekend var jeg i Christiansfeld og besøgte bla. Brdr. Menighedens Honningkagebageri, hvor Xocolatl har et lækkert udvalg af både chokolade og honningkager. Efter en dejlig gåtur rundt i byen, hvor vi kiggede på byen, der ligger med kirken i midten omkranset af byens vigtigste huse – korhuse, huse for de ugifte brødre, søstre og enker, præstebolig og forstanderbolig, der alle er solide, pæne og velholdte bygninger, skulle vi have en kop kaffe og en lille kage i caféen.

christiansfeld
20151017_162149
Jeg valgte en honningkage med en strimmel af solbærgelé, chokolademousse og overtrukket med chokoladeganache. Åh den var dejlig. Måske bunden var en anelse tør, men det andet smeltede i munden.

20151017_164118-(1)
Vel hjemkommet, fik jeg lyst til at prøve at lave denne kage. Det har taget mig et par dage, men det behøves det altså ikke. Det er som bare fordi jeg bliver lidt hurtigt træt lige nu. Men på den anden side, tror jeg ikke selve bunden bliver dårligere af lige at trække en dag eller to. Og jeg kan godt fortælle jer, at kagen til fulde blev godkendt her i huset. Den smager fantastisk, og er slet ikke så svær at lave. Jeg er sikker på, at jeg kommer til at prøve med en chokoladebund og måske en hvid chokolademousse, en gang i den nærmeste fremtid. Eller hvad med en nøddebund?

honningkage-solbaer-mousse-2365 g brun farin
125 g honning
150 g hvedemel
¾ dl kold kaffe
½ tsk natron
¼ tsk nelliker, stødt
½ tsk kanel

6 spsk god marmelade af ribs,solbær eller aroniabær
Eller en god stikkelsbærgelé

100 gr mørk chokolade
(jeg brugte lys)
½ æggehvide + 1 spsk sukker
honningkage-solbaer-mousse-15½ æggeblomme + 1 spsk sukker
1½ dl fløde
1 spsk Kahlua

1 dl fløde
100 gr chokolade
1 tsk honning

Start med at bage honningkagen.
Pisk sukker og honning godt sammen i en skål. Tilsæt sigtet hvedemel, natron, nelliker og kanel sammen med den kolde kaffe og rør det hele sammen til en glat dej.
Fordel dejen i en foret form (20x20 cm) og bag kagen ved 170 gr (varmluft) i ca. 40 min.
Afkøl kagen - og lad den gerne stå og trække køligt til næste dag.

Så skal moussen laves.
Smelt chokoladen over vandbad. Lad den køle lidt af, mens du pisker æggehvide med sukker, æggeblomme med sukker og fløden. Altså hver for sig. Et tips er, at lave dobbelt portion,da det er lidt svært at piske så lidt. Hvem kan ikke også lige have en omgang mousse i utide?
Bland Kahlua eller anden likør i æggeblommerne. Hæld den smeltede chokoladen i en tynd stråle ned i æggeblandingen, mens der røres rundt.
Bland flødeskum og den piskede æggehvide sammen. Vend kun rundt, ikke piske. Vend det i chokoladeblandingen og stil det hele til afkøling i køleskabet.
Imens smøres et tyndt lag marmelade ud over honningkagen. Indrømmet, det ville give en pænere stribe med en gelé, men det smager nu også godt, når man kan smage bærene.

Nå chokolademoussen er blevet mere fast, fordelen den ud over kagen. Det er en god idé, at have noget rundt om. En form der passer, eller andet der giver en forholdsvis fast kant.

Lad kagen med marmelade og mousse stivne helt - helst til næste dag.

honningkage-solbaer-mousse-07
Varm fløde med honning op til kogepunktet, og hæld det over finthakket chokolade. Rør stille og roligt rundt, indtil al chokoladen er smeltet. Stil det køligt til det er koldt, men stadig let flydende.

Hældes over kagen i et pænt lag. Siderne sidder stadig på. Når chokoladetoppen ikke løber længere, kan siderne tages af og der kan smøres lidt chokolade på enderne. Men det behøves ikke.

Lad kagen blive helt kold, inden der skæres fine stykker ud af den. Husk at tørre kniven af for hvert snit.

Med en lækker "fredags-kage",  ønsker jeg jer alle en super dejlig  weekend!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *