Jeg har haft en rigtig dejlig og afslappende weekend i Aarhus - fødselsdagsweekend, som jeg fik til fødselsdag af gemalen. Min absolut ynglingsby. Og der blev hygget igennem hele dagen.
Vi var bla. et smut omkring "Sofies Forældre" for at drikke kaffe og lige smage en af deres Flap Jacks. Absolut et besøg værd, - man mærker en dejlig ro og hygge her.
Desværre skulle det lige regne det meste af lørdagen, men så var det bare mest til indendørs aktiviteter og lidt shopping. Og så hjælper det også med brændende varm gløgg i Food Marked.
Mine ben var godt ømme, da dagen var omme.
Julebelysningen i Aarhus by, er helt enestående. I gågaden er der en hel himmel af små lys, mikset med lidt større kugler også med lys. Men det allermest hyggelig sted, var Clemens Stræde, der var der virkelig julestemning. (1. billede på siden)
Efter et lille hvil på hotellet, gjorde vi os klar til middagen hos "Den Rustikke", hvor der var et bord til os kl 20.30. Her får man nemlig en lækker 3 retters menu, hvor der er kælet for råvarerne og vælger du som os, en vinmenu, går det hele op i en helhed.
Menuen vi fik bestod af
- Terrine af gris – Beder – Flæskesvær – Sennepsmayo
- Mørksej – Rodfrugter – Persillerod – Hasselnødder (J fik Confiterret and – Pommes anna – Rødkål – Orange skysauce)
- Ris – Kirsebær – Fløde – Mandelsorbet
Jeg glemte helt at tage billeder af maden., men alle 3 retter var virkelig gode, lækre og med fin smag. Og der er en rigtig god betjening, og det endda selvom der virkelig er travlt.
Da vi var færdige med desserten, kom tjeneren, som de altid gør, og spørger om vi vil have, kaffe eller måske en Chartreuse. Vi anede ikke hvad det sidste var, og bestemte os for at prøve det. Tjeneren fløj nærmest hen efter en flaske og 2 glas. Og så fik vi historien om dens oprindelse. Han ved helt tydeligt meget om chartreusen og vi fornemmede så tydeligt hans glæde ved at fortælle om den. Og han har da også besøgt klosteret, hvor chartreusen har sin oprindelse for at få et endnu bedre kendskab til likøren.
Chartreuse er en fransk likør på hele 55% (oprindeligt 70%), produceret af Chartreuse munke siden 1740'erne. Chartreuse likør er lavet på et destillat indeholdene 130 plante og urte ekstrakter, der har lagret tre til fem år på fad. Identiteten på urterne er en hemmelighed, som munkene stadig den dag i dag vogter nidkært over.
Men historien bag Chartreuse går faktisk helt tilbage til år 1084, hvor Saint Bruno ankom til Chartreuse, som er beliggende nær Grenoble i de franske alper.
Her stiftede han munkeordenen ”The Carthusian Monks”. Den videre historie omkring Karteuser-munkene og deres likører er ret omfattende men du skal virkelig give dig tid til at læse hele historien om Lecoq og Chartreusen. Og også smage på den. Vi foretrækker den med isterninger, - det tager lidt af den skarpe smag.
"Den Rustikke" (hvor vi spiste) har også resturant & baren "Lecoq" liggende i gaden lige ved siden af. Og det er her Chartreusen er varemærket.
Det bliver nok aldrig min favorit likør, men sjovt at prøve. Og det er der mange der gør, for Lecoq kunne nemlig i 2016 kalde sig den mest Chartreusesælgende bar i verden!. 1900 flasker Chartreuse blev der langet over disken. Så mange flasker var der aldrig nogensinde blevet solgt i løbet af et år noget andet sted i verdenen!.
Jeg tror de fleste i Aarhus kender den, men vi som "turister" anede virkelig ikke hvad det var. Det gør vi så nu, og med de halvvoksne glas han serverede for os, var jeg bare en lille smule snaldret da vi kom hjem til hotellet. Men vi fik også lige en drinks på Cafe Jorden på hjemvejen.
Søndag eftermiddag , hvor vi efter en dejlig brunch hos Jonas og Jeanne, var ude og gå tur sammen med Gry og Bodil, mødte vi julemanden med nisser, der kom padlende helt ude fra havnen og ind i Aaen - ja også tilbage igen. Det var ret hyggeligt at kigge på (og lytte til, for de havde også julemusik), alt imens vi sad og varmede os med lidt varm kakao.
Skriv din kommentar her