Luciabrød eller Lussebit

Efter gammel svensk tradition blev man natten til den 13. december vækket med “lussebit” et stykke mad eller brød.

Den tradition lever videre med Luciabrødet.

Luciabrød ca. 20 stk

  • 25 gr gær
  • 100 gr smeltet smør
  • 2 1/2 dl lunken mælk
  • 1 gr safran eller 1/2 tsk gurkemeje
  • 100 gr sukker
  • 1 knsp salt
  • 1 æg
  • 500 gr  mel
  • rosiner (jeg brugte syltet appelsin, pistacienødder og chokolade)
  • sammenpisket æg til pensling
Så har jeg næsten alt samlet, så jeg kan begynde.

Opløs gæren i håndvarmt smeltet smør og mælk.
Tilsæt safran eller gurkemeje, sukker, salt og æg. Drys melet i til sidst og ælt dejen.

Dejen skal være blød og lækker, men ikke klistre.

Stil dejen til hævning i 40 min. Ælt derefter dejen og del den i to lige store stykker, der hver rulles til stænger.
Skær hver stang i 10 stykker og form S’er ud af dejen. Pynt med en rosin/appelsinskal i S’ernes snoning.

Med appelsinskal og pistacienødder

Lad brødene efterhæve på bagepladen i 25 min. Pensl med sammenpisket æg og bag dem ved 200 gr 7-10  min.

...og dem der fik lidt chokolade. Det kan helt klart anbefales, var ret lækkert.

Og så er der friskbagte Luciabrød. Flotte og duftende....mums.

Print

Skriv gerne en kommentar - det gør mig altid glad.

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*