Efter gammel svensk tradition blev man natten til den 13. december vækket med “lussebit” et stykke mad eller brød.

Den tradition lever videre med Luciabrødet.

Luciabrød ca. 20 stk

  • 25 gr gær
  • 100 gr smeltet smør
  • 2 1/2 dl lunken mælk
  • 1 gr safran eller 1/2 tsk gurkemeje
  • 100 gr sukker
  • 1 knsp salt
  • 1 æg
  • 500 gr  mel
  • rosiner (jeg brugte syltet appelsin, pistacienødder og chokolade)
  • sammenpisket æg til pensling
Så har jeg næsten alt samlet, så jeg kan begynde.

Opløs gæren i håndvarmt smeltet smør og mælk.
Tilsæt safran eller gurkemeje, sukker, salt og æg. Drys melet i til sidst og ælt dejen.

Dejen skal være blød og lækker, men ikke klistre.

Stil dejen til hævning i 40 min. Ælt derefter dejen og del den i to lige store stykker, der hver rulles til stænger.
Skær hver stang i 10 stykker og form S’er ud af dejen. Pynt med en rosin/appelsinskal i S’ernes snoning.

Med appelsinskal og pistacienødder

Lad brødene efterhæve på bagepladen i 25 min. Pensl med sammenpisket æg og bag dem ved 200 gr 7-10  min.

...og dem der fik lidt chokolade. Det kan helt klart anbefales, var ret lækkert.

Og så er der friskbagte Luciabrød. Flotte og duftende....mums.
print

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Flere
opskrifter