Servér jord på maden.

Servér jord på maden.

Jeg har flere gange set den spændende jord, f.eks. kan vendes med nye kartofler og serveres som nyopgravede kartofler. “Jorden” smager ikke af så meget, så den overdøver ikke smagen af maden, men det er et sjovt indslag.

Opskriften på maltjord, har jeg fundet i bladet Gastro.

DSC_0042DSC_0029Maltjord
100 g hasselnødder
100 g hvedemel
70 g brændt maltmel
30 g sukker
70 g øl
30 g smør

Hasselnødder blendes helt fint, som mel. De øvrige ingredienser kommes i, og det hele køres godt i en blender, indtil det er blandet helt sammen. Det ligner en gang mudder, og og det skal du have hænderne i nu. Spred det ud på en bageplade med bagepapir, i så pænt et lag, som det nu kan lade sig gøre.
Bages i ovnen ved 120 grader i ca. 45 min, eller indtil det virker bagt. Lad pladen stå og køle af, til massen er helt kold. Kom så “jorden” i blenderen igen, og blend det til en porøs jord, som nu er klar til brug.

DSC_0017

Maltjorden kan bruges til mange ting. På en buffet, vil en pose med nye kogte kartofler med jord på, tiltrække opmærksomhed. Eller lav en tyk dressing med godt med krydderurter i, kom evt. i en urtepotte, – maltjord som et godt lag øverst, og stil så radiser eller små nye gulerødder med blade ned i urtepotten. Servér som snacks til et glas øl.
Forsøg dig frem, og kør det i bedste Noma stil, og server dine retter direkte fra haven, og stadig med “jord” på.

radise

DSC_0023

Print

11 Comments

  1. Er det lyst eller brændt maltmel du bruger?

  2. Åh ja, undskyld, det er brændt maltmel.

    Sommerhilsen fra
    Ellen

  3. Hvor kan maltmel købes

    • Hej Kim
      Det kan du købe mange steder. Irma fører det, Skærtoft Mølle, Specialkøbmanden på nettet og vist også hos Matas.

  4. Hej Ellen
    Rigtig spændende ide og sjovt indslag til maden.
    Kan det laves en dag eller to i forvejen og hvordan skal det evt opbevares?

  5. Hej martin

    Du kan sagtens lave “jorden” nogle dage i forvejen. Du gemmer det blot i et glas med låg, og det er klar til brug når du skal bruge det.

    Rigtig god jul :-)

    Hilsen Ellen

  6. Birgitte

    Hej Ellen
    Hvis man laver det i forvejen, hvordan skal det så opbevares. På køl eller fx bare på køkkenbordet?

  7. Bare på køkkenbordet. Hvis det komme i køleskabet, tror jeg det vil klumpe.

    Hilsen Ellen

  8. Hej!
    Kan man bruge ‘almindelige’ urtepotter af rødler? Skal de være glaseret indvendig? Findes der nogle, der er godkendt til mad?

    • Hej GItte.
      Jeg bruger helt almindelige lerpotter som ikke er behandlet med noget. Inden jeg bruger dem, har jeg væddet dem godt med olie, så brøddet kan komme ud af potten igen. Men du kan også sagtens komme bagepapir i potte. Gør dit bagepapir vådt, så er det nemt at få det pænt ned i din urtepotte.

  9. DET lyder godt nok ULÆKKERT…
    En ting er “maltjord”, men at servere kartofler med jord (eller maltjord) er da helt hen i vejret…
    Og så ser det oven i købet ud som om, at kartoflerne er MED skræl..
    Kom nu lige ned på “jorden” igen…

Skriv gerne en kommentar - det gør mig altid glad.

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*