MADBLOG & LIVSSTIL

I morgen er det altså – at jeg får den første uges ferie. En hel uge hvor jeg bare skal lave lige hvad jeg har lyst til. Jeg glæder mig ret så meget, selvom jeg stadig er lidt ærgelig over, ikke at have 3 uger ad een gang. Jeg har en uge, skal arbejde en uge, og så har jeg de sidste 14 dage. Men så når jeg selvfølgelig ikke at kede mig 🙂

Åh, har jeg foresten fortalt, at der efter ferien flytter en lille ny beboer ind hos os? Vi får nemlig en lille sød kattekilling, som skal forkæles max. En rødstribet herre. Det glæder jeg mig til. Når man har haft en kat, savner man altså en der kommer og smyger sig op ad benene og en man kan nusse bag ørerne.

sommer-risotto-05
Men nu har I sikkert siddet og tænkt på, hvad der gemmer sig i skålen på billedet. Det er såmænd blot en omgang lækker cremet italiensk risotto.

Som oftest er det pasta man tænker, når det er Italien, men der er faktisk også tradition for flere risretter her.
Man går ud fra, at ris oprindeligt har fundet vej til landet med de handelsrejsende arabere som kom på gennemrejse mod Spanien, og her har bragt risen med sig. Italien er ikke det bedste sted til dyrkning af ris, som jo kræver et plant grundlag og rigeligt med vand for at kunne gro. Men i Lombardiet, er der faktisk optimale betingelser for dyrkning af ris. Her er masser af vand i området, hvilket er perfekt for risen. Og det er netop her de karakteristiske risotto-ris kommer fra.
Jeg har ikke kunnet finde med sikkerhed, hvor risottoen stammer fra, men flere mener at den blev opfundet i Napoli og senere er blevet udbredt i resten af Italien. I de norditalienske regioner som Lombardiet, Veneto og Piemonte er risotto en klassiker og indgår ofte som en del af måltidet. Det er en enkel og næringsrig ret, som kan varieres i et utal af forskellige udgaver. Nogle af de mest klassiske er risotto med græskar, med svampe, med radicchio-salat og Gorgonzola, med ærter eller den helt enkle variant med Parmesanost.

Jeg valgte at komme ærter, gulerødder og vadehavsost i min risotto i dag, så det blev til en sommerudgave.

sommer-risotto-09
25 gr. smør
1 løg hvidløg
2oo gr. risottoris
4  gulerødder i skiver
2 forårsløg
1 kopfuld friske ærter
2 dl hvidvin
1 liter grøntsagfond
30 gr smør
70 gr revet vadehavsost
Smag til med salt og peber og gerne lidt citronsaft

Smelt smør  i en gryde og svits løg, så de er blevet let gennemsigtige.
Kom nu risene på, og lad dem bliver gennemvarme, uden de tager farve eller brænder på.
Når risene er godt varme, hældes hvidvinen på. Rør hele tiden rundt, stille og roligt.
Når risene har suget væden, uden at blive alt for tørre, tilsættes en kop fond og der røres igen rundt. Fortsæt med at tilføje fonden efterhånden som risene suger væden. Det tager ca. 15 – 2o min. Smag på risene, nu skal de gerne være al dente. Ca. halvvejs tilsættes gulerødder i skiver og forårsløg.
Tilsæt til sidst det sidste smør og den revne vadehavsost. Rør rigtig godt rundt i risottoen nu. Man skal røre i cirkler, hvilket skal give den cremede konsistens. Rør store cirkler og derefter små. Gør dette indtil den er cremet og lækker. Bliver den for tør, kan der tilsættes lidt mere fond.
Kom de friske ærter i, og lad risottoen stå med låg på i 5 min inden den drysse med grofthakket persille og serveres.

sommer-risotto-12

print

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Flere
opskrifter