MADBLOG & LIVSSTIL

Altid friskbagte boller.

Hører man til dem, der elsker friskbagte boller om morgenen (eller andre tider af døgnet), men som ikke sådan lige kan komme ud af sengen  for at bage?
Ja så er der her en super løsning. Dejen er klar, og de skal bare i ovnen inden man går i bad. Når man kommer ud igen, dufter huset af friskbagte boller og det er bare at sætte tænderne i dem.
Dejen står klar i køleskabet og kan holde sig i op til 5 dage.

Grunddej – man kan variere som man har lyst til:
6-10 gr gær
5 dl koldt vand
1 spsk honning
1 spsk god olie
1 spsk salt
700 gr hvedemel med højt proteinindhold

Jeg bruger altid økologiske ingredienser, og især når det som her, skal stå i længere tid.

Gæren røres ud i vandet og resten tilsættes. Det bliver en lind dej. Kommes i en skål med låg på (skal være tæt lukket). Og sættes i køleskabet. Skal stå mindst 12 timer inden det anvendes første gang.

Nu kan man med en ske, sætte de boller af man vil bage, og sætte resten af dejen tilbage i køleskabet til næste dag. Stil pladen i ovnen ved 200 gr og bag ca 15 min. Kan også sættes i kold ovn, men skal så have lidt længere. Bollerne kan pensles inden de sættes i ovnen og drysses med kerner eller birkes.

Jeg delte melet op denne gang, og kom dette i:
400 gr hvedemel
150 gr speltmel
150 gr durummel
+ ½ dl mere vand

Men den kan blandes på mange forskellige måder.

Gem en klat af dejen til næste gang du skal lave den, og kom den i den nye portion.

print

6 reaktioner

  1. Uha det er en af de ældre opskrifter, men jeg vil mene ca. 16 boller af en portion.
    Hilsen fra Ellen

  2. Hej Lone
    Ja den lille mængde gær og opholdet i køleskabet gør, at den hæver langsomt. Faktisk lidt som hvis det var surdej.
    Du kan sagtens skifte halvdelen af melet ud, så du får nogle mere grove boller.
    Sommerhilsner til dig,
    Ellen

  3. Hejsa
    Kan man gøre det samme, hvor halvdelen af melet er grovmel? Fx hvid hvedemel og fuldkornshvedemel?
    Er det den lille mængde gær der gør, at dejen kan holde sig i 5 dage.

  4. Hej Michael
    Det er altid almindelig frisk gær, hvis der ikke står andet.
    Hilsen Ellen 🙂

  5. Når du skriver 6-10 gram gær, er det så tør-gær vi snakker (ca. en halv pose), eller er det den almindelige firkantede pakke, hvor du så cirka bruger 1/5?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Flere
opskrifter