MADBLOG & LIVSSTIL

Finskbrød med bygmel

Min mormor bagte mindst 10 slags småkager til jul. Det skulle man, ellers var man ikke en god husmor. Jeg er glad for, at det ikke er sådan i dag, for hvordan skulle vi overhovedet kunne spise så mange småkage i julen. Men det er sjovt at kigge i hendes bagebog, og afprøve nogle af opskrifterne.

Finskbrød

En opskrift jeg faldt over, er Finskbrød med bygmel. Man smager tydeligt bygmelen i småkagerne, og jeg blev overrasket over hvor gode de er.

finskbrød på bagepladeFinskbrød med bygmel
180 gr. bygmel
110 gr blødt smør
50 gr. sukker

Æg, sukker og finthakkede mandler til pynt.

Bland bygmel, smør og sukker sammen og ælt det sammen til en glat blød dej.
Lad gerne dejen hvile i køleskabet et par timer.
Rul dejen ud – ikke for tyndt, ca. 2 cm. – og skær dem i firkanter.

Læg dem på en bageplade, og pensl med sammenpisket æg og drys med sukker og hakkkede mandler.
Bages ca. 8 min. ved 200 gr. på øverste rille i ovnen.

bygmelskager

julesmåkager

småkager til jul

Se også opskriften på mormors kaffebrød.

print

En reaktion

  1. Kære Ellen,
    Her på Dansk Landbrugsmuseum arbejder vi blandt andet med maden og måltidets kulturhistorie i Danmark. Vi er stødt på din blog og opskriften på finskbrød bagt med bygmel en dag, hvor vi var ved at kigge på madblogs. Nu har vi besluttet at bruge opskriften i forbindelse med et undervisningsforløb og et messearrangement, der begge sætte spot på mad i krig og krise og den opfindsomhed husmødrene udviste i begyndelsen af 1900-tallet. Og så tænkte vi, om du vil fortælle os lidt om din mormor og om du har oplysninger om, hvor hun fik opskriften fra? Har eventuelt andre “kriseopskrifter”, som hun har overleveret? Du kan kontakte mig på lbm@gl-estrup.dk.
    Bedste hilsner
    Lene Birgitte Mirland

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Flere
opskrifter