• Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold
  • Gå direkte til primær sidebar
Jensens Madblog
  • Opskrifter
  • Aftensmad
  • Kager
  • Brød
  • Om siden
menu icon
go to homepage
  • Opskrifter
  • Aftensmad
  • Kager
  • Brød
  • Om siden
search icon
Homepage link
  • Opskrifter
  • Aftensmad
  • Kager
  • Brød
  • Om siden
×
  • skildpadde kys
    Skildpadde kys med chokolade skildpadder
  • gulerodssuppe med torsk
    Gulerodssuppe - nem opskrift på suppe med gulerødder
  • hokkaidosuppe med bacon
    Hokkaidosuppe med bacon - opskrift på græskarsuppe
  • verdens bedste æggekage
    Æggekage på pande med lækker salat
  • mørbradgryde med champignon og paprika
    Mørbradgryde med champignon og lækker mos
  • grøntsagsgryde med hakket oksekød og spidskål
    Grøntsagsgryde med karry og spidskål
  • ølkage opskrift
    Ølkage - nem krydderkage med hvidtøl
  • hakkebøf med bløde løg
    Hakkebøf med bløde løg og lækkert tilbehør
  • millionbøf med pasta eller kjartoffelmos
    Lækker millionbøf med pasta eller kartoffelmos
  • et billede med kiksekage uden palmin
    Nem kiksekage - opskrift med eller uden palmin
  • makronkager med makroner
    Makronkager - små kager med makroner
  • luksus hindbærsnitter
    Luksus hindbærsnitter med crumble
Jensens Madblog: Forside » Opskrifter » Kager
billede med hedeviger
Hedeviger er sønderjyske fastelavnsboller, der blandt amdet bages med rosiner. En særlig sønderjysk specialitet. Foto: Jensens-Madblog.dk.

Hedeviger - sønderjysk fastelavnsbolle med sukat

Udgivet: 20. feb. 2023. Af: Ellen Jensen. Opdateret: 21. feb. 2023.

Oversigt over indhold

  1. Hedeviger er en sønderjysk kage, der især spises til fastelavn. Her er den rigtige og originale opskrift med sukat, rosiner og kardemomme.
  2. Opskrift på hedeviger
  3. Hedeviger
  4. Ingredienser
  5. Sådan gør du
  6. Ernæring
  7. Noter
  8. Se flere opskrifter

Hedeviger er en sønderjysk kage, der især spises til fastelavn. Her er den rigtige og originale opskrift med sukat, rosiner og kardemomme.

Sønderjyske hedeviger: Til fastelavn har vi altid fået fastelavnsboller. Men det skulle være de rigtige, og for os var der slet ingen tvivl, - det skulle være hedeviger.

Det er en flad bolle med rosiner og sukat, og en hel del smør.

Min mor rørte dejen sammen om aftenen, og tidligt næste morgen blev dejen bragt til bageren, som bagte dem. Og senere på dagen kunne vi hente de lækreste hedevigere.

Jeg rører også dejen sammen, men bager dem selv. De er faktisk ret nemme at bage, og så nøjes jeg med at hæve dejen ½ time, i stedet for hele natten. Og de er bestemt også gode.

Opskriften er min mormors.

Opskrift på hedeviger

billede med hedeviger

Hedeviger

5 fra 1 stemme
Udskriv Del Pin Mail
Ret: Kager
Køkken: Dansk
Samlet tid: 1 time time 30 minutter minutter
Antal: 25 stk.
Forfatter: Ellen Jensen

Ingredienser

  • 500 g hvedemel
  • 2 æg
  • 75 g gær
  • 2 spsk sukker
  • 1 tsk salt
  • 1 spsk kardemomme
  • 1,5 dl mælk kold
  • 200 g sukat
  • 200 g rosiner
  • 500 g smør

Sådan gør du

  • Alle ingredienser undtagen smør blandes sammen og æltes godt sammen. Hviler ca. 15 min.
  • Her kommer der så en lille forskel. Min mor og mormor kom klatter af blødt smør i dejen og æltede det let ind, så der stadig var små smørklatter at se. Det er vigtigt at smørret er blødt her.
  • Jeg brugte koldt smør, og valgte i stedet at rulle det ind i dejen af ca. 3 gange. Jeg rullede dejen ud og lagde kolde smørskiver på halvdelen. Foldes 3 gange ind over og gentages.
  • Det er en lidt mere bøvlet måde, men giver mere flaget boller. Men jeg synes også min mors og mormors måde gav nogle fantastisk gode boller. Så vær ikke bange for at gøre det på den måde.
  • Dejen hviler nu ca. en halv time, før den rulles ud, ca. 1- 1½ cm tyk (pas på ikke at få den for tynd).
  • Udstikkes til runde kager, hvilket vil sige hedeviger.
    hedeviger ubagte
  • Læg hedevigerne på bageplade, hvor de hæver en halv time igen.
  • Pensles med sammenpisket æg og bages ved 200 grader til de er pænt lysebrune. Det tager ca. 10 minutter.

Ernæring

Næringsindhold
Mængde pr. person/portion
Kalorier
256
% Daglig værdi*
Fedt
 
17
g
26
%
Mættet fedt
 
11
g
69
%
Transfedt
 
1
g
Flerumættet fedt
 
1
g
Enkelumættet fedt
 
4
g
Kolesterol
 
57
mg
19
%
Natrium
 
232
mg
10
%
Kalium
 
127
mg
4
%
Kulhydrater
 
24
g
8
%
Kostfiber
 
1
g
4
%
Sukker
 
1
g
1
%
Protein
 
3
g
6
%
Vitamin A
 
529
IU
11
%
Vitamin C
 
0.5
mg
1
%
Calcium
 
21
mg
2
%
Jern
 
1
mg
6
%
* Procentværdier er baseret på en daglig kost på 2000 kalorier.

Noter

Server de friskbagte hedeviger mens de stadig er lune.

De kan fryses, og varmes let i ovnen inden servering, så de smager som nybagte.

Se flere opskrifter

Gammeldags fastelavnsboller med fyld

Fastelavnskage i fad eller bradepande

Sønderjyske Ingenting

Mere inspiration

  • blomme galette
    Blomme galette - fransk mørdejskage med blommer
  • TUC kage
    TUC kage pyntet med flødeskum og bær
  • billede med hjemmebagte kaffebrød
    Kaffebrød - mormors opskrift på sprød kage til kaffen
  • billede af ingenting, der er sønderjyske småkager
    Ingenting - opskrift på sønderjysk småkage

Se mere indhold på bloggen

Riskage fra Højer

Hjemmelavede Forårsruller

Klatter af byggrød med stegte løg

Ris Smørrebrøds Lagkage

billede med marmorkage

Marmorkage - lækker formkage med striber

Hindbær Konfekt

Kaffekage med creme fraiche

Surrib - efter min fars opskrift.

Læserinteraktioner

Skriv din kommentar her Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Primær Sidebar

Søg i opskrifterne

Seneste opskrifter

  • Skildpadde kys med chokolade skildpadder
  • Gulerodssuppe - nem opskrift på suppe med gulerødder
  • Hokkaidosuppe med bacon - opskrift på græskarsuppe
  • Æggekage på pande med lækker salat
  • Mørbradgryde med champignon og lækker mos
  • Grøntsagsgryde med karry og spidskål
  • Ølkage - nem krydderkage med hvidtøl
  • Hakkebøf med bløde løg og lækkert tilbehør
  • Lækker millionbøf med pasta eller kartoffelmos
  • Nem kiksekage - opskrift med eller uden palmin

Copyright © 2023 · Jensens Madblog.