• Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold
  • Gå direkte til primær sidebar
Jensens Madblog
  • Opskrifter
  • Aftensmad
  • Kager
  • Brød
  • Om siden
menu icon
go to homepage
  • Opskrifter
  • Aftensmad
  • Kager
  • Brød
  • Om siden
search icon
Homepage link
  • Opskrifter
  • Aftensmad
  • Kager
  • Brød
  • Om siden
×
Jensens Madblog » Kager » Hedeviger - sønderjysk fastelavnsbolle med sukat
billede med hedeviger
Hedeviger er sønderjyske fastelavnsboller, der blandt amdet bages med rosiner. En særlig sønderjysk specialitet. Foto: Jensens-Madblog.dk.

Hedeviger - sønderjysk fastelavnsbolle med sukat

Udgivet: 20. feb. 2023. Af: Ellen Jensen. Opdateret: 21. feb. 2023.

Oversigt over indhold

  1. Hedeviger er en sønderjysk kage, der især spises til fastelavn. Her er den rigtige og originale opskrift med sukat, rosiner og kardemomme.
  2. Opskrift på hedeviger
  3. Hedeviger
  4. Ingredienser
  5. Sådan gør du
  6. Ernæring
  7. Noter
  8. Se flere opskrifter

Hedeviger er en sønderjysk kage, der især spises til fastelavn. Her er den rigtige og originale opskrift med sukat, rosiner og kardemomme.

Sønderjyske hedeviger: Til fastelavn har vi altid fået fastelavnsboller. Men det skulle være de rigtige, og for os var der slet ingen tvivl, - det skulle være hedeviger.

Det er en flad bolle med rosiner og sukat, og en hel del smør.

Min mor rørte dejen sammen om aftenen, og tidligt næste morgen blev dejen bragt til bageren, som bagte dem. Og senere på dagen kunne vi hente de lækreste hedevigere.

Jeg rører også dejen sammen, men bager dem selv. De er faktisk ret nemme at bage, og så nøjes jeg med at hæve dejen ½ time, i stedet for hele natten. Og de er bestemt også gode.

Opskriften er min mormors.

Opskrift på hedeviger

billede med hedeviger

Hedeviger

5 fra 2 stemmer
Print Del Pin Mail
Ret: Kager
Køkken: Dansk
Samlet tid: 1 time time 30 minutter minutter
Antal: 25 stk.
Author: Ellen Jensen

Ingredienser

  • 500 g hvedemel
  • 2 æg
  • 75 g gær
  • 2 spsk sukker
  • 1 tsk salt
  • 1 spsk kardemomme
  • 1,5 dl mælk kold
  • 200 g sukat
  • 200 g rosiner
  • 500 g smør

Sådan gør du

  • Alle ingredienser undtagen smør blandes sammen og æltes godt sammen. Hviler ca. 15 min.
  • Her kommer der så en lille forskel. Min mor og mormor kom klatter af blødt smør i dejen og æltede det let ind, så der stadig var små smørklatter at se. Det er vigtigt at smørret er blødt her.
  • Jeg brugte koldt smør, og valgte i stedet at rulle det ind i dejen af ca. 3 gange. Jeg rullede dejen ud og lagde kolde smørskiver på halvdelen. Foldes 3 gange ind over og gentages.
  • Det er en lidt mere bøvlet måde, men giver mere flaget boller. Men jeg synes også min mors og mormors måde gav nogle fantastisk gode boller. Så vær ikke bange for at gøre det på den måde.
  • Dejen hviler nu ca. en halv time, før den rulles ud, ca. 1- 1½ cm tyk (pas på ikke at få den for tynd).
  • Udstikkes til runde kager, hvilket vil sige hedeviger.
    hedeviger ubagte
  • Læg hedevigerne på bageplade, hvor de hæver en halv time igen.
  • Pensles med sammenpisket æg og bages ved 200 grader til de er pænt lysebrune. Det tager ca. 10 minutter.

Ernæring

Næringsindhold
Mængde pr. person/portion
Kalorier
256
% Daglig værdi*
Fedt
 
17
g
26
%
Mættet fedt
 
11
g
69
%
Transfedt
 
1
g
Flerumættet fedt
 
1
g
Enkelumættet fedt
 
4
g
Kolesterol
 
57
mg
19
%
Natrium
 
232
mg
10
%
Kalium
 
127
mg
4
%
Kulhydrater
 
24
g
8
%
Kostfiber
 
1
g
4
%
Sukker
 
1
g
1
%
Protein
 
3
g
6
%
Vitamin A
 
529
IU
11
%
Vitamin C
 
0.5
mg
1
%
Calcium
 
21
mg
2
%
Jern
 
1
mg
6
%
* Procentværdier er baseret på en daglig kost på 2000 kalorier.

Noter

Server de friskbagte hedeviger mens de stadig er lune.

De kan fryses, og varmes let i ovnen inden servering, så de smager som nybagte.

Se flere opskrifter

Gammeldags fastelavnsboller med fyld

Fastelavnskage i fad eller bradepande

Sønderjyske Ingenting

Mere inspiration

  • skildpadde kys
    Skildpadde kys med chokolade skildpadder
  • ølkage opskrift
    Ølkage - nem krydderkage med hvidtøl
  • et billede med kiksekage uden palmin
    Nem kiksekage - opskrift med eller uden palmin
  • makronkager med makroner
    Makronkager - små kager med makroner

Se mere indhold på bloggen

Blomkålsgratin

Julede Havregrynssnitter

Reenbergs Magnetholder

skildpadde kys

Skildpadde kys med chokolade skildpadder

Efterårsferie

Creme Brûlee og syrlig hindbærparfait

Rabarber Mojito i solen

Torsk på grillen

Læserinteraktioner

5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Skriv din kommentar her Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Primær Sidebar

Søg i opskrifterne

Seneste opskrifter

  • Brunkål - den rigtige opskrift på karamelliseret kål
  • Wok med svinekød, kokosmælk og nudler
  • Skildpadde kys med chokolade skildpadder
  • Gulerodssuppe - nem opskrift på suppe med gulerødder
  • Hokkaidosuppe med bacon - opskrift på græskarsuppe
  • Æggekage på pande med lækker salat
  • Mørbradgryde med champignon og lækker mos
  • Grøntsagsgryde med karry og spidskål
  • Ølkage - nem krydderkage med hvidtøl
  • Hakkebøf med bløde løg og lækkert tilbehør

Copyright © 2025 · Jensens Madblog.

Rate This Recipe

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.