Julen er traditionernes tid, og det gælder også her hos os. Også når det gælder retterne på frokostbordet i julen.
På et hvert julefrokostbord, er der leverpostej med bacon, champignon og rødbeder. Jeg klarer mig med rødbederne.
Hos os, var det altid min far der lavede julens leverpostej. Den smagte rigtig godt, og især når den stadig var lun, blev der hurtigt tømt en form med leverpostej. Jeg har taget udgangspunkt i hans opskrift, og så rettet den lidt til som jeg nu mener den skal være. Man kan krydre den med det man synes der skal i, og selv bestemme om den skal være grov- eller finhakket.
Lever og spæk fik jeg hakket hos min slagter - Peter Slawde, Skærbæk. Her finder man altid nogle rigtig gode produkter og samtidig kan man altid få råd og vejledning om brugen af kødet. Og det dejlige er også,at jeg næsten bor nabo til slagterbutikken, hvor man kan få spændende færdigretter. Retterne er selvfølgelig tilberedte af gode produkter og alt er hjemmelavet. Så er tiden knap, sker det, at jeg lige finder en hurtig ret hos ham, som blot skal sættes i ovnen og tilberedes.
Jule-Leverpostej, - også til andre tider af året.
360 gr spæk
1.200 gr lever
½ liter fløde
3 dl sødmælk
5 spsk mel
3 meget finthakkede store løg
1 spsk salt
3 tsk peber
Der er ingen billeder at den ubagte leverpostej, for helt ærligt er det ikke super lækkert at kigge på.
Har du ikke fået hakket spæk og lever hos din slagter, som jeg fik, må du nu igang med hakkemaskinen. Det skal hakkes 2 gange, og når du alligevel er igang, kan du nemt smide løgene med så de bliver hakket med.
Jeg startede med at hakke min løg meget fint med min Bamix. Mel sigter jeg ned i sødmælken og pisker det grundigt, så der ingen klumper er. En meljævner kanogså bruges til at blande det.
Lever og spæk blandes og resten blandes i, røres rigtig godt rundt, med håndmixer eller i røremaskinen. Det bliver til en ret flydende masse.
Kom leverpostejen op i folieforme eller andre forme, der kan tåle at komme i ovnen.
I en bradepande med vand, sættes formene. Vandet skal gå ca. halvt op ad skålen/formen. Bages i ca. 1 - 1½ time, alt efter hvor mange og hvor store formene er.
Man kan med fordel fryse formene med den ubagte leverpostej, for at tage den op nogle timer inden den skal bruges og bage den. Så er der altid frisk leverpostej.
Skriv din kommentar her