Vi kender alle romkuglerne fra bageren. Jeg er ikke den store tilhænger af dem, men gemalen er vild med dem, og jeg tror de spiser rigtig mange af dem på hans arbejdsplads. I dag havde jeg lyst til at overraske ham med én til søndagskaffen, men det skulle selvfølgelig være en lidt mere sund udgave. Jeg tror som ikke han kan smage forskel 🙂
Men hedder de egentlig?
Er det romkugler, trøfler, trøffelkugler eller sputnik?
Ja det afhænger helt af hvor i landet du bor. Alle er dog lavet i bedste "stop-spild-af-mad", for de indeholder "gammelt" wienerbrød, chokoladekage eller andet kage. En god måde at få brugt resten af den kage, der ikke blev solgt dagen inden. Jeg vil nu mere kalde kuglerne for konfekt end for kage, men det er der sikkert mange meninger om.
Men da jeg nu ikke har kagerester til at komme i, og hellere vil lave dem lidt sundere, er det så heldigt at dadler og mandelmel så fint kan bruges istedet for. Og så bryder jeg mig ikke så meget om den syntestiske smag af romessensen, så derfor blev det med en kraftig kaffelikør stedet for.
[ingredients title="Kaffekugler"]
ca. 10 stk
- 300 gr dadler uden sten
- 120 g mandelmel
- 2 - 3 spsk kaffelikør (el. romessens)
- 3 spsk kakaopulver
- Ca. 50 g kokosmel
Skær dadlerne i mindre stykker og kom dem i en blender sammen med mandelmel, kakao og kaffelikør. Kør til det er en nogenlunde glat og sej masse. Smag til. Bliver massen for tør, kan der kommes ganske lidt vand i. Men pas på, at du ikke får den for tynd. Skulle den blive for klistret, kommer du blot lidt mere mandelmel i. Vil du have dem mere søde, er det flere dadler der skal 🙂
Sæt dejen i køleskabet ca. ½ time, så er den nemmere at trille til ca. 10 fine kugler. Vend dem i kokosmel, finthakket chokolade eller finthakkede mandler.
Jeg er helt sikker på, at du vil blive populær når du servérer disse til kaffen.
PS. Du kan selvfølgelig sagtens selv lave din mandelmel, ved at hakke mandler helt fint, så det næsten bliver til mel.[/ingredients]
Skriv din kommentar her