MADBLOG & LIVSSTIL

Jeg har været ret vild med æbleskiver, men er efterhånden blevet lidt træt af dem. Min æbleskivepande røg også ud sidst vi flyttede, så der bliver ikke bagt nogen længere. Men jeg kan derimod godt li pandekager, og derfor tænkte jeg også at de helt rigtige æbleskiver, dem som oprindelig er æbleskiver, måtte være noget for mig. Og det fik jeg sørme helt så absolut ret i. Jeg er ganske enkelt solgt!

gammeldags-aebleskiver-jul-15
Helt tilbage til år 1700 var æbleskiver tynde skiver æbler vendt i mel og æg og stegt i smør på en pande. Denne gamle udgave af æbleskiver ser man kun sjældent  i dag, men jeg mener, at man på Als stadig laver æbleskiver på denne måde. Jeg har dog også på vores lokale café (i Tønder)  fået de “rigtige” æbleskiver. Det var i “Peters Jul” man for første gang hørte om æbleskiver som dem vi kender i dag. Bagt i æbleskivepanden. Og de smager også godt, men det er efterhånden sjældent man møder hjemmebagte, og de købte er jeg altså blevet træt af.  Jeg husker også, at min svigermor selv bagte æbleskiver, som smagte fantastisk godt, lige bortset fra, at hun kom sveskemos i dem. Det er en sønderjysk tradition, men altså ikke lige mig.
Disse her, der er tynde og lækre, vinder over alt, efter min mening.

gammeldags-aebleskiver-jul-17
gammeldags-aebleskiver-jul-143-4 æbler
1 æg
1 spsk vegetabilsk olie
3 dl mælk/vand
200 g hvedemel
1 tsk bagepulver
1 spsk sukker
1 knivspids salt
Til servering:
kanelsukker og evt. syltetøj

Start med at piske alle ingredienser til dejen sammen.
Skær æblerne i tynde skiver og lav et hul i hver skive (altså stik kernehuset ud). Har du en kernehusudstikker, kan du bruge den først, og så skære dem i skiver bagefter.
Skal de lige længere tid, eller har du en stor portion, kan de kommes i koldt vand så de ikke bliver brune.

Varm en pande op med lidt smør. Dyp hver enkelt æbleskive i dejen og steg dem lysebrune på den varme pande. Der skal mere smør på, efterhånden som de bages. Ligesom ved pandekager.

Læg dem på et fad – drys med lidt kanelsukker og server dem lune med mere kanelsukker og evt. syltetøj til.

De er gode til kaffe, gløgg, morgenmad og til når man lige får lyst.

gammeldags-aebleskiver-jul-12

 

4 reaktioner

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Flere
opskrifter