Fredag er det Bededag, og fridag for mange af os. Aftenen før bededag, er der tradition for at vi spiser varme hveder. Men hvorfor gør vi egentlig det?
Store bededag var den eneste fridag bagerne havde, og derfor lavede de ekstra store hvedeknopper, så folk havde brød nok. Det er altså ikke nogen religiøs traditionen at spise varme hveder, men mere en praktisk foranstaltning. At vi så i dag nyder dem aftenen inden bededag, er noget vi efterhånden er begyndt på. Nok fordi hvederne smager rigtig godt når de er friskbagte. Derfor er det også i dag, du skal bare hvederne, så de er friske og lækre når de skal ristes senere i dag. Jeg er dog sikker på, at de også smager godt i morgen.
[ingredients title="Store hveder"]
- 50 gr gær
- 2½ dl mælk
- 2 æg
- 3 spsk sukker
- 2 store tsk kardemomme
- 1 tsk salt
- 100 gr smør
- ca. 500 gr mel
- evt. 1 æg til pensling
Varm mælken så den er håndvarm = 35 grader. Det er kun lige så man kan mærke mælken ikke er kold. Udrør gæren i mælken sammen med salt, sukker og æg. Tilsæt mel med kardemomme, lidt ad gangen, sammen med smeltet og afkølet smør. Rør rigtig godt, gerne 5-10 min, indtil dejen er sej og smidig.
Stilles til hævning 1 time.
Hæld dejen ud og lav 12 store boller, som sættes i en lille bradepande, med lidt afstand så der er plads til at hæve.
Lad dem efterhæve ½ time. Pensl evt. med sammenpisket æg, kold kaffe, mælk eller vand. Jeg bruger sammenpisket æg, da det giver en mere gylden overflade, og jeg rister dem kun på snitfladen.
Bages ved 200 grader til de er gyldne.
Lad hvederne afkøle. Skær dem igennem og rist dem gyldne. Servér med koldt smør og masser af hygge.
[/ingredients]
Mens jeg nyder en friskbagt og ristet hvede, vil jeg ønske jer alle en super god Bededag!
Skriv din kommentar her