MADBLOG & LIVSSTIL

Klejner er nok ikke de mest fedtfattige julesmåkager. Dels er der godt med smør i dem, og dels “bages” de i svinefedt. Men de smager godt, og de skal bare være der, for at det bliver rigtig jul. Basta! Så jeg har været i gang. Huset lugter af klejner, jeg stinker langt væk og der ligger de lækreste klejner på bordet og frister.

jule_klejner
Min svigermor bager små sprøde klejner, min mor bagte med hjortetaksalt, men de var bløde og lidt seje, og jeg bager gærklejner som smager allerbedst når de lige er lunet let i ovnen og drysset med flormelis. Der skulle også lige leges lidt, så jeg fik også lavet et par stykker hvor jeg kom æblemos inden i “klejnerne”. Disse blev dog ikke vredet, men foldet sammen om fyldet, og glaseret let. Og de er bestemt også gode.

klejner-fyld

Portionen giver ca. 60 klejner, alt efter hvor store du laver dem.

gaer_klejner250 gr blødt smør
1½ dl. mælk (fløde)
4 æg
85 gr sukker
1½ tsk kardemomme
50 gr gær
ca. 550 gr mel
(evt. æblemos)
flormelis

2 pk. svinefedt

Rør gæren ud i mælken, tilsæt de øvrige ingredienser og ælt dejen til den er samlet. Rul nu dejen ud på et melet bord, og skær klejnerne ud med en klejnespore eller en kniv. Husk hullet i midten så du kan vride dem.
Læg dem på et stykke bagepapir, og lad dem hæve ½ time.

Smelt fedtet i en gryde. Fedtet er varmt nok, når det syder omkring enden af en tændstik. Altså ikke enden med svovlet 😉

Kom 3 – 4 klejner i ad gangen, og læg dem på fedtsugende papir når de er pænt brune.

Serveres lune med et drys flormelis, eller evt. lidt glasur.

klejner-aeblemos

Nårh ja, så var det de andre jeg lavede af noget af dejen. Dem skar jeg ud i kvadrater, penslede kanterne med æggehvide og kom en lille klat æblemos op midten. Foldes og trykkes let sammen. Hæver og koges som klejnerne, men de er gode med lidt glasur op toppen. Dejlige klejner med lidt syrlig modspil.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Flere
opskrifter