• Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold
  • Gå direkte til primær sidebar
Jensens Madblog
  • Opskrifter
  • Aftensmad
  • Kager
  • Brød
  • Om siden
menu icon
go to homepage
  • Opskrifter
  • Aftensmad
  • Kager
  • Brød
  • Om siden
search icon
Homepage link
  • Opskrifter
  • Aftensmad
  • Kager
  • Brød
  • Om siden
×
  • skildpadde kys
    Skildpadde kys med chokolade skildpadder
  • gulerodssuppe med torsk
    Gulerodssuppe - nem opskrift på suppe med gulerødder
  • hokkaidosuppe med bacon
    Hokkaidosuppe med bacon - opskrift på græskarsuppe
  • verdens bedste æggekage
    Æggekage på pande med lækker salat
  • mørbradgryde med champignon og paprika
    Mørbradgryde med champignon og lækker mos
  • grøntsagsgryde med hakket oksekød og spidskål
    Grøntsagsgryde med karry og spidskål
  • ølkage opskrift
    Ølkage - nem krydderkage med hvidtøl
  • hakkebøf med bløde løg
    Hakkebøf med bløde løg og lækkert tilbehør
  • millionbøf med pasta eller kjartoffelmos
    Lækker millionbøf med pasta eller kartoffelmos
  • et billede med kiksekage uden palmin
    Nem kiksekage - opskrift med eller uden palmin
  • makronkager med makroner
    Makronkager - små kager med makroner
  • luksus hindbærsnitter
    Luksus hindbærsnitter med crumble
Jensens Madblog: Forside » Sæson » Jul

Klejner hører til vores Jul

Udgivet: 19. dec. 2014. Af: Ellen Jensen. Opdateret: 9. feb. 2023.

Klejner er nok ikke de mest fedtfattige julesmåkager. Dels er der godt med smør i dem, og dels "bages" de i svinefedt. Men de smager godt, og de skal bare være der, for at det bliver rigtig jul. Basta! Så jeg har været i gang. Huset lugter af klejner, jeg stinker langt væk og der ligger de lækreste klejner på bordet og frister.

Min svigermor bager små sprøde klejner, min mor bagte med hjortetaksalt, men de var bløde og lidt seje, og jeg bager gærklejner som smager allerbedst når de lige er lunet let i ovnen og drysset med flormelis. Der skulle også lige leges lidt, så jeg fik også lavet et par stykker hvor jeg kom æblemos inden i "klejnerne". Disse blev dog ikke vredet, men foldet sammen om fyldet, og glaseret let. Og de er bestemt også gode.

Portionen giver ca. 60 klejner, alt efter hvor store du laver dem.

250 gr blødt smør
1½ dl. mælk (fløde)
4 æg
85 gr sukker
1½ tsk kardemomme
50 gr gær
ca. 550 gr mel
(evt. æblemos)
flormelis

2 pk. svinefedt

Rør gæren ud i mælken, tilsæt de øvrige ingredienser og ælt dejen til den er samlet. Rul nu dejen ud på et melet bord, og skær klejnerne ud med en klejnespore eller en kniv. Husk hullet i midten så du kan vride dem.
Læg dem på et stykke bagepapir, og lad dem hæve ½ time.

Smelt fedtet i en gryde. Fedtet er varmt nok, når det syder omkring enden af en tændstik. Altså ikke enden med svovlet 😉

Kom 3 - 4 klejner i ad gangen, og læg dem på fedtsugende papir når de er pænt brune.

Serveres lune med et drys flormelis, eller evt. lidt glasur.

Nårh ja, så var det de andre jeg lavede af noget af dejen. Dem skar jeg ud i kvadrater, penslede kanterne med æggehvide og kom en lille klat æblemos op midten. Foldes og trykkes let sammen. Hæver og koges som klejnerne, men de er gode med lidt glasur op toppen. Dejlige klejner med lidt syrlig modspil.

 

Mere inspiration

  • billede med hjemmebagte kaffebrød
    Kaffebrød - mormors opskrift på sprød kage til kaffen
  • billede af ingenting, der er sønderjyske småkager
    Ingenting - opskrift på sønderjysk småkage
  • Bounty med karamelcreme
  • Hindbær Konfekt

Se mere indhold på bloggen

Franske Brunkager

Sprød gulerodssalat

Cantaloupe Brud

pannaCottaEfteraar

Efterårs Panna Cotta

Påske Gulerodskage

Miras Aspargeshottere

Nytårsmenuen 2012

Chai Latte

Læserinteraktioner

Skriv din kommentar her Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Primær Sidebar

Søg i opskrifterne

Seneste opskrifter

  • Skildpadde kys med chokolade skildpadder
  • Gulerodssuppe - nem opskrift på suppe med gulerødder
  • Hokkaidosuppe med bacon - opskrift på græskarsuppe
  • Æggekage på pande med lækker salat
  • Mørbradgryde med champignon og lækker mos
  • Grøntsagsgryde med karry og spidskål
  • Ølkage - nem krydderkage med hvidtøl
  • Hakkebøf med bløde løg og lækkert tilbehør
  • Lækker millionbøf med pasta eller kartoffelmos
  • Nem kiksekage - opskrift med eller uden palmin

Copyright © 2023 · Jensens Madblog.