MADBLOG & LIVSSTIL

Sponsoret og indeholder affiliates links.
Men mine egne meninger og standpunkter.

Lammefestival-2016-Varde-AAdal-29
Hele billedealbum (flere end der var plads til her), kan ses på Lammefestival-Galleriet. 

Den sidste dag i Lammefestivallen tog jeg turen til Varde Ådal. Jeg havde glædet mig meget til denne dag/aften. Hvem gør ikke det, når man kan få serveret en 5 retters menu ude midt på en eng, lige op og ned af Varde Å og med græssende får og lam på marken ved siden af. Rammerne var helt sikkert i orden, og maden bestemt også – kan ikke være andet, når den tilberedes af Henne Kirkeby Kro, med Paul Cunningham og hans dygtige personale. Arrangementet var arrangeret af Varde Ådals Lam og Sydjydske Smagsoplevelser. Der ligger et enormt engagement i at arrangere en sådan aften, som blev afholdt for  6. gang.

Lammefestival-2016-Varde-AAdal-285

Lammefestival-2016-Varde-AAdal-50
Der kom lige en ekstra hånd der.

Lammefestival-2016-Varde-AAdal-93

Lammefestival-2016-Varde-AAdal-101Råvarerne var selvfølgelig fra Varde Ådals Lam, – både lam og en del af grøntsager. Deres vision er, at et landbrug på 75 hektar, skal kunne “brødføde en familie”, og det opnår de ved at have flere små nicher: æggeproduktion, grøntsager, stalddørssalg, gårdbutik og lammeslagteri – og der kommer sikkert flere til.
Gården blev i 2012 certificeret økologisk, og dyrevelfærden betyder meget for dem. Så deres lammekød er fra lam, der absolut ikke er stressede.

Jeg var inviteret af Sydvestjydske Smagsoplevelser, og fik derfor “lov” til at komme ud på engen allerede sidst på eftermiddagen. Der var der allerede gang i grillen (havde der været siden kl 13), og bordene var ved at blive dækket. Der herskede en hyggelig stemning og ingen stress og jag. Alle glædede sig, og glædede sig især over, at det holdt tørvejr. Der var god tid til at snakke med kokke og arrangørerne, og nyder deres små indbyrdes jokes.

Kl. 18 ringede mobilen, og der blev annonceret “hjemme” fra gården, at nu kom gæsterne. “Gæster, – kommer der gæster? Nu?”, kom det fra Paul Cunningham med et glimt i øjet.
Og en halv time efter kunne vi se traktoren med vognen, hvor man kunne se gæsternes hoveder stikke over kanten. De sad godt bænket, på de bænke som senere blev sat til bordene. En sjov og anderledes “taxi” ud til feststedet.

Lammefestival-2016-Varde-AAdal-202

Lammefestival-2016-Varde-AAdal-mix1

Lammefestival-2016-Varde-AAdal-56

Lammefestival-2016-Varde-AAdal-331

Lammefestival-2016-Varde-AAdal-235Folk blev mødt  af den skønneste duft af lam på grillen. Og måske også en anelse røg.
Åh ja, der stod selvfølgelig en biodynamisk Rosé vin klar i glassene, som velkomst drinks. Alle vine – vi fik, Rosé, Hvidvin, Rødvin, Ostevin og Dessertvin – var importeret, og ankommet samme eftermiddag. Det var alle gode vine, som kan måske fremover kan købes i Gårdbutikken hos Varde Ådals Lam. Eller jeg synes de var gode. Overfor mig, sad Jydske Vestkystens vinekspert, og han synes de var gode, men lød ikke imponeret.
Udover vine var der også saft fra Søbogård og Royal Økologiske øl. Ingen skulle gå hverken sultne eller tørstige fra bordet.  Pyha, når man sådan har gået rundt om maden i et par timer, begynder maven at forlange at komme til at smage. Mon fårets tunge smager godt? Jeg var spændt.

Lammefestival-2016-Varde-AAdal-249
Efterhånden blev folk bænket ved det smukke bord, og kokkene var igang med de sidste forberedelser. Jeg skal lige nævne, at servicen var et helt nyt design “Salt”,  fra Bent Brandt. Jeg er vild med det, og det rustikke passede jo flot til begivenheden. Og tænk, på alle tallerkener stod et  pænt stor saltkar, som vi måtte tage med hjem. Det kan nu nemt ske, at der kommer et par tallerkener ind i skabet af samme stel, for det må man næsten eje.

Lammefestival-2016-Varde-AAdal-127

Lammefestival-2016-Varde-AAdal-247

Lammefestival-2016-Varde-AAdal-268
Paul Cunningham – Jacob Justesen – Torben Kousgaard

Lammefestival-2016-Varde-AAdal-269
Så blev der budt velkommen, fortalt om aftenens menu og lige gjort opmærksom på, at der var flere der ville tage billeder i løbet af aftenen. Der var bl.a. en meget dygtig fotograf, som jeg sad ved siden af. Åh, nogle skønne billeder han tager.

Første ret var meget simpel, men meget lækker og jeg synes også den var sjov. En rigtig god idé som start til en grillaften. En skål med friske radiser, med blade og friske grønne asparges (de var vildt sprøde), ovenpå var der “mormor”-dressing(fløde pisket med sukker og citron) og et godt lag revet ost. Skålen placeres midt på bordet, og så spiser man det som snacks. Skal absolut laves her hjemme meget snart. Hertil hjemmebagt brød – store, flotte og lige til at brække et stykke af.

Lammefestival-2016-Varde-AAdal-228

Lammefestival-2016-Varde-AAdal-271 Lammefestival-2016-Varde-AAdal-279
Alt  fra lammet var brugt, så selvfølgelig var der kogt en fantastisk kraftig suppe, serveret med kødboller af lam og små stykker lammetunge. Den kunne jeg godt have spist mig mæt i.
Fordi den var så kraftig, var den faktisk også mættende. Jeg har aldrig smagt lammesuppe tidligere, men det kommer jeg til at skulle smage igen.

Lammefestival-2016-Varde-AAdal-313Lammefestival-2016-Varde-AAdal-124 Lammefestival-2016-Varde-AAdal-311

Så sker der noget i “køkkenet”. Lammet tages af spyddet og bliver parteret. Køllerne kom en tur på grillen, som blev vendt næsten som dominobrikker. Det var han godt nok skrap til, men når chefen  be’r souchefen tage kasketten af,  og han derefeter står og tørrer sveden af panden på medarbejderen , ja så må man da sige at det er samarbejde og personalepleje. God stil, selvom det måske nok var for sjovt   🙂
Lammefestival-2016-Varde-AAdal-338

Vi fik ihvertfald det lækreste lammekød på tallerkenen sammen med nye kartofler, vanvittig god tomatsalat, grillet blomkål og grillet hjertesalat med parmesan.  Og nu var det, at jeg fik min opfattelse af lam ganske gevaldig revalideret. Sidst jeg fik lam, var det en lammekølle (smagte mere som får) fra supermarkedets frysedisk. Men det her stykke grillede lammekød, var fantastisk mørt, var krydret lige tilpas med salt og let smag af rosmarin, som den var penslet med. Ikke noget med store hvidløg og hvad der ellers kommes i lam. Jeg skal have lam igen, men kødet skal helt sikkert være fra et vadehavslam. For det er nu bare bedst. Ja jeg savler vist stadig.

Jeg har helt glemt, at der selvfølgelig blev serveret hvidvin til suppen og rødvin til lammet.

Lammefestival-2016-Varde-AAdal-373 Lammefestival-2016-Varde-AAdal-366

Lammefestival-2016-Varde-AAdal-193 Lammefestival-2016-Varde-AAdal-81
Al maden var lavet over bål, på bedste spejdermaner. Og grill røgen giver nu altså en helt speciel smag og også oplevelse. Her ligger blomkål og hygger sig med olie og rosmarinkviste.

Når man nu alligevel er oppe efter maden, kan man jo også snakke lidt med de øvrige deltagere. Jeg er faktisk ret så imponeret over, at vi faktisk ikke kendte nogen over hovedet, – men alligevel snakkede alle med alle, som om alle havde kendt hinanden i længere tid. Det var da lidt sjovt, og også dejligt.

Lammefestival-2016-Varde-AAdal-348
Mon borgmesteren kommenterer Pauls “kønne” bukser som han blev moppet med? Hov den var vist kun for indviede – men de ved hvad der menes 🙂

En tallerken med oste – ret gode oste med en smag der var kraftig men ikke så stærk den ikke kunne spises. Rigtig god, og selvfølgelig igen med et glas vin- denne gang med en den passede til netop ost.
Og så til slut, en lækker jordbær-rabarberdessert med let brændt marengs og rigtig fløde til dem der ville have det. Åh jeg var mæt og glad og fyldt med oplevelser. Kaffen gjorde dejlig, og inden vi så os om, blev traktor og vogn atter gjort klar til at transportere gæsterne tilbage til deres biler.

Lammefestival-2016-Varde-AAdal-399 Lammefestival-2016-Varde-AAdal-404
Der blev snakket lidt inden der blev brudt helt op, og kun arrangørerne og deres hjælpere stod tilbage med oprydningen.

Det er i hvertfald helt sikkert at der skal lyde et kæmpe tak for en skøn aften med pivlækker mad og selskab. Jeg kommer bestemt igen, for det er en helt speciel oplevelse at side og hygge på engen.

Lammefestival-2016-Varde-AAdal-258 Lammefestival-2016-Varde-AAdal-358

Ups, lige til slut, vil jeg også fortælle, at der kom besøg af en fårehyrde, som sammen med sin hund ganske let samlede får og lam i en klynge som han drev helt ned til hegnet hvor vi sad.
Meget dygtig af både mand og hund.

Lammefestival-2016-Varde-AAdal-391

Hele billedealbum (flere end der var plads til her), kan ses på Lammefestival-Galleriet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Flere
opskrifter