Efter gammel svensk tradition blev man natten til den 13. december vækket med "lussebit" et stykke mad eller brød.
Den tradition lever videre med Luciabrødet.
Luciabrød ca. 20 stk
- 25 gr gær
- 100 gr smeltet smør
- 2 ½ dl lunken mælk
- 1 gr safran eller ½ tsk gurkemeje
- 100 gr sukker
- 1 knsp salt
- 1 æg
- 500 gr mel
- rosiner (jeg brugte syltet appelsin, pistacienødder og chokolade)
- sammenpisket æg til pensling
Opløs gæren i håndvarmt smeltet smør og mælk.
Tilsæt safran eller gurkemeje, sukker, salt og æg. Drys melet i til sidst og ælt dejen.
Dejen skal være blød og lækker, men ikke klistre.
Stil dejen til hævning i 40 min. Ælt derefter dejen og del den i to lige store stykker, der hver rulles til stænger.
Skær hver stang i 10 stykker og form S'er ud af dejen. Pynt med en rosin/appelsinskal i S'ernes snoning.
Lad brødene efterhæve på bagepladen i 25 min. Pensl med sammenpisket æg og bag dem ved 200 gr 7-10 min.
Skriv din kommentar her