Øllebrød med flødeskum

Øllebrød med flødeskum

På arbejdet lå der en rest rugbrød der var ved at blive lidt kedelig. Jeg tog det egentlig med hjem for at lave rugbrødsdrys, men kom undervejs i tanke om at jeg havde lyst til en gang øllebrød. Jeg lavede det ofte da børnene var små, især min datter var vild med det, og jeg synes det er en dejlig morgenmad. Og nemt er det jo også at lave.

Øllebrød med flødeskum
200 g rugbrødsrester
3 1/4 dl vand
1 mørk øl eller hvidtøl
ca. 60 gram rørsukker
Økologisk citron

Rugbrødet skæres i mindre stykker og kommes i en gryde med vand. Jeg lader det stå og trække en times tid eller mere, inden det koges op sammen med en flaske øl. Jeg havde en Porter, som smager godt i, men jeg har også tit brugt hvidtøl.
Så er der nogle der synes det er fint med klumper i grøden, men jeg vil gerne have den helt glat, så den fik en god omgang af Bamixen (blender), så den blev fin og glat.
Grøden skal over varmen igen, og koges op med sukker og revet skal af citronen. Er den for tyk, kommes mere vand eller øl i.

Ved servering kommes en klat let pisket flødeskum på og serveres evt. med ekstra fløde eller mælk.

Øllebrød  en af de ældste retter i det danske køkken, som er en rigtig “Stop-spild-af-mad” ret.
Øllebrød stammer mere end 800 år tilbage, hvor en stor del af kosten bestod af rugbrød og øl, som en solid morgenmad før arbejdet.
I løbet af dagen rugbrødsrester og ølsjatter samlet sammen i en stor gryde. Hver morgen blev den sat over ilden og der blev kogt grød. Som regel blev der lidt til rest, som gik tilbage i gryden, hvori man så igen opsamlede dagens rester af rugbrød og øl.
Året rundt var denne morgenmad en god og kraftig kost, inden det man gjorde klar til det  hårdt fysisk arbejde.
Citron var meget dyr på den tid, og blev derfor ikke brugt så meget. Det er noget vi har tilført den siden hen.

Print

2 Comments

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*