Nytårs Menu 2011

Godt Nytår til alle……..

Så får I opskrifter og billeder fra vores nytårsmenu. Det var en succes, og smagte rigtig dejligt.

Jeg startede dagen før med at lave kartoflerne og isen.

FORRET:

Avocado Panna Cotta

4 avocadoer
½ dl creme fraiche
1 økologisk citron
5 bl. husblads
salt, peber, persille, citrongræs
rejer og laks
4 skiver rugbrød

Blend avocadoerne. Lun cremefraichen i en gryde og smelt udblødt husblas heri.
Bland cremefraiche, saften fra citronen og blendet avocado og smag til med krydderierne.

Vi var jo kun 2, så jeg lavede et forsøg. 2 glas til selve aftenen, og 2 i ringe. Begge dele kan bruges med succes.

I glassene kom jeg først lidt hakket røget laks i, derefter avocadoblandingen. De andre fik først laks ved pyntning.

Pynt med rejer og dild samt rugbrødschips.

Skær daggammelt rugbrød i tynde skiver og bag dem sprøde i ovnen ved 125 °C i ca. 20 min. Drys evt. med lidt salt.

Jeg lavede den nogle timer inden vi skulle have den. Husk på, det er avocado, og står den til næste dag, vil den ændre farve. Og det er lidt synd. Er netop den grønne farve der gør forretten så flot.

 

HOVEDRET:

OkseTournedos med svampe-fløde-sauce.

2 oksetournedos
1 bakke blandede svampe
fløde
rødvin
oksefond
bacon

Tournedos omvikles med bacon og brunes på en varm pande på alle sider. Steges som man nu vil ha dem. Ops husk også lige at krydre lidt med salt og peber.

 

 

 

 

Svampene skæres i mindre stykker og svitses i lidt smør. Tages op og venter. Fløde og oksefond hældes ned i smørret fra svampene, og det koges ind. Smages til med salt, peber og en god sjat rødvin. Tilsidst vendes svampene i saucen.

Pommes Anna

1 pose kartofler
Smør
Salt og Peber

Start med at smelt smørret. Der skal bruges rigeligt, jeg brugte ca ½ pakke. Smørret skal være blanket, så det hvide af det smeltede smør, tages fra. Det er ikke strengt nødvendigt, men det giver den bedste smag, til retten.

Skræl kartoflerne og skær dem i meget tynde skiver på et mandolinjern.

En form beklædes med bagepapir i bunden og smøres med smeltet smør. Et lag af kartoffelskiver kommes i bunden, smøres med smør og der drysses ‘lidt salt  og peber over, – nyt lagt kartofler, smør  osv. indtil der ikke er flere kartofler.

Dæk formen med sølvpapir og bag så kartoflerne i 1 time ved 200 grader. Bruges en springform, er det en god idé at sætte den i en bradepande, da noget af smørret løber ud mens den bager.

 

Sæt noget tungt over kartoflerne og lad dem stå til næste dag.

Næste dag tages “kagen” ud af formen, skæres i tern og sættes i ovnen ved 200 gr i ca 20 min så den får lidt farve og bliver varm.

En nem, anderledes og lækker form for kartofler. Og så kan det laves i forvejen, det er jo også rart en gang imellem. Den bliver faktisk bedre af at stå til dagen efter. Men fedtfattigt…………. ja det kan man vist ikke sige den er.

 

Opskrift på Cremetomater

Til ca. 4 personer, som tilbehør.

  • 200 gram stilktomater
  • 50 gram feta
  • 2 spsk fløde
  • hakket frisk dild
  • salt og peber

Tomater hakkes i tern og blandes sammen med de resterende ingredienser, til man har arbejdet osten godt ind i tomaterne.

Opskriften er fra Gourmand.dk

En lækker frisk smag til alt det andet. Giver de lidt tunge kartofler et løft af friskhed.

 

Marinerede gulerødder

Gulerødder skæres i tynde strimler.
Lidt trøffelolie, olivenolie, salt, peber og citrongræs blandes, og gulerødderne trækker i det i ca. 4 timer.

Steges møre på en pande med smør. Pas på, de branker nemt pga marinaden.

 

DESSERT:

Bagte æblekager med kanelis

af  Mette Blomsterberg

Kanel is:

  • 30 g. pasteuriseret æggeblommer
  • 40 g. sukker
  • 2 dl. piskefløde
  • ca. 1 tsk. stødt kanel

Bagte æblekager:

  • ½ stk. vaniljestang
  • 75 g. sukker
  • 50 g. hvedemel
  • ½ tsk. stødt kanel
  • 1 stk. æg (str. L)
  • 50 g. smør
  • 1 stk. mad æble
  • +  lidt neutral olie til at smøre formene med

Karamel fantasi:

  • 75 g. flormelis
  • 5 stk. usaltede pistaciekerner, finthakkede

Kanel is:
Æggeblommer og sukker piskes til tyk æggesnaps. Fløden piskes til let skum og de to ting vendes forsigtigt sammen. Iscremen fordeles i bunden af de 4 udvalgte forme med bund. Drys med en anelse stødt kanel og gentag ved at fylde lidt mere iscreme i. Drys igen med en anelse stødt kanel. Iscreme igen osv… gentag til formene er fyldte. Nedfrys minimum 2 timer, men meget gerne til næste dag…

 

Bagte æblekager:
Bland vaniljesukker, sukker, mel og stødt kanel. Pisk ægget i og rør dejen godt. Tilsæt smeltet smør og pisk dejen ensartet. Befri æblet for skræl og kernehus og skær det i tern. Æbleternene vendes i dejen. Formene fedtes godt og dejen fyldes heri – overfyld ikke formene – bag hellere en ekstra…. Jeg brugte silikoneforme, så det kræver kun ganske lidt fedtstof.
Bages ved 180 grader til de er gyldne og giver efter ved tryk – ca. 15 – 18 minutter.

Karamel fantasi:
Flormelissen smeltes til gylden karamel og tages af varmen. Vent et minuts tid inden den nu, lidt tyktflydende karamel tegnes af på bagepapir med en ske dyppet i karamel. “Tegn” min. 6 rimeligt ens kunstværker og drys dem straks med en anelse finthakkede pistacie, således at karamellen ikke når at stivne… Det der med at de skulle være ens, bestemt jeg mig for at de IKKE skulle være. Det var nemlig ikke helt så nemt. Men de blev da flotte alligevel.


En rigtig lækker dessert. Jeg har engang lært, at man ikke skal have større portion dessert, end at man rent faktisk sidder og har lyst til en portion mere. Kagen er meget nemt at røre sammen og bage, så er klart en fordel at bage den lige inden, så den stadig er varm/lun. Det giver en god oplevelse, med varm kage og kold is. Jeg skal have prøvet den også med andre tilsætninger, både hvad isen angår, men også kagen. Karamelfantasierne giver jo bare det sidste. De gør altid en dessert super flot.

 

KL. 24.00:

Kransekager

Jeg havde lidt marcipan til overs fra jul, som jeg ikke havde fået brugt. Så der blev bagt  kransekager om eftermiddagen.

500 gr. marcipan
170 gr flormelis
2 æggehvider

Alt blandes godt sammen, og kommes i en sprøjtepose. Sættes af i små toppe på bagepladen.

Bages ca. 10 min ved 180 gr, til de har en pæn farve.

Kan pyntes med glasur (flormelis og æggehvide) eller som jeg gjorde, drysse lidt finthakket pistacienødder på inden de bages.

Kan også dyppe bunden i chokolade efter de er bagt.

Så venter vi bare på, at rådhusklokkerne skal slå.....

Alle ønskes et fantastisk Godt Nytår, med forhåbentlig mange gode og spændende nye opskrifter.

Print

Skriv gerne en kommentar - det gør mig altid glad.

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*