MADBLOG & LIVSSTIL

Saftige Boller med chiafrø

I dag har jeg siddet hjemme og arbejdet, og det har da været helt fantastisk at sidde med vinduet åbent og solen der skinner ind. Det gav en hel masse energi, så jeg tror godt nok at jeg har lavet meget mere end normalt. Det gik bare så nemt, så nu fortsætter jeg med at skrive her, mens et chokoladeforsøg er i ovnen. Mere om den en anden dag.
Jeg har nemlig eksperimenteret lidt med fuldkornstangmel, og i går tror jeg, at jeg lige ramte plet. Det blev ihvertfald nogle fantastisk lækre boller. Let sprød skorpe, saftige og lette indeni og med en rigtig god smag. Det er allerede besluttet, at de skal bages igen meget snart. De er allerbedst nybagte, men i dag smager de nu også godt. Jeg fik en til frokost med tomater og cavi-art. Umm lækker forårsfrokost.

Jeg lavede mine søde, fordi de skulle bruges til ostemadder. Men man kan sagtens spare på honningen og måske komme en anelse salt ovenpå, og vupti, så er der madbrød. Om det er chiafrøene der gør dem så lækre skal jeg ikke kunne sige, men de kommer nu nok i mine boller fremover. For de er jo også sunde - de små frø er nemlig rige på fibre, protein og hjerte-sunde omega-3 fedtsyrer. Af og til blander jeg en skefuld med lidt havregryn og mælk, og stiller i køleskabet til næste morgen. Og så er det blevet til en lækker kold grød, lige til at spise. Chiafrøene absorberer faktisk op til 27 gange deres egen vægt i vand. Så derfor må der heller ikke komme mere end absolut nødvendig mel i dejen. Den bliver nemlig mere fast, efter den har hævet, og frøenen har suget hvad de kunne.

[ingredients title="Boller med Chiafrø"]
Portionen giver 12 boller
25 gr gær
4 dl vand
2 spsk olie
2 spsk honning
1 spsk Tangsalt
1 spsk chiafrø
6 dl. Fuldkorns Tangmel
ca. 3 dl speltmel
Kaffe eller æg til at pensle med

Rør gæren ud i vandet og tilsæt sukker, olie, honning, salt og chiafrø. Kør gerne på en røremaskine. Kom tangmelet i og kør også det godt sammen med resten. Lidt efter lidt tilsættes speltmelet, og det er her, du skal passe på, du ikke får for meget mel i. Dejen skal kun lige kunne samles til en kugle uden det klistrer på fingrene.
Stilles til hævning mindst 2 timer, og gerne køligt natten over.
Sæt 12 boller/klatter af på en bageplade med bagepapir og lad dem efterhæve i ½ time. Tænd ovnen og varm op til 210 gr.
Når bollerne har hævet, pensles de forsigtigt med enten kold kaffe eller et sammenpisket æg.

Bages i ca. 20 min. midt i ovnen.

Lad bollerne afkøle lidt inden de smages.
[/ingredients]

Mere indhold til dig

Skriv din kommentar her

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *