Jeg har flere gange set den spændende jord, f.eks. kan vendes med nye kartofler og serveres som nyopgravede kartofler. "Jorden" smager ikke af så meget, så den overdøver ikke smagen af maden, men det er et sjovt indslag.
Opskriften på maltjord, har jeg fundet i bladet Gastro.
Maltjord
100 g hasselnødder
100 g hvedemel
70 g brændt maltmel
30 g sukker
70 g øl
30 g smør
Hasselnødder blendes helt fint, som mel. De øvrige ingredienser kommes i, og det hele køres godt i en blender, indtil det er blandet helt sammen. Det ligner en gang mudder, og og det skal du have hænderne i nu. Spred det ud på en bageplade med bagepapir, i så pænt et lag, som det nu kan lade sig gøre.
Bages i ovnen ved 120 grader i ca. 45 min, eller indtil det virker bagt. Lad pladen stå og køle af, til massen er helt kold. Kom så "jorden" i blenderen igen, og blend det til en porøs jord, som nu er klar til brug.
Maltjorden kan bruges til mange ting. På en buffet, vil en pose med nye kogte kartofler med jord på, tiltrække opmærksomhed. Eller lav en tyk dressing med godt med krydderurter i, kom evt. i en urtepotte, - maltjord som et godt lag øverst, og stil så radiser eller små nye gulerødder med blade ned i urtepotten. Servér som snacks til et glas øl.
Forsøg dig frem, og kør det i bedste Noma stil, og server dine retter direkte fra haven, og stadig med "jord" på.
Bent
DET lyder godt nok ULÆKKERT...
En ting er "maltjord", men at servere kartofler med jord (eller maltjord) er da helt hen i vejret...
Og så ser det oven i købet ud som om, at kartoflerne er MED skræl..
Kom nu lige ned på "jorden" igen...
Gitte
Hej!
Kan man bruge ‘almindelige’ urtepotter af rødler? Skal de være glaseret indvendig? Findes der nogle, der er godkendt til mad?
Ellen
Hej GItte.
Jeg bruger helt almindelige lerpotter som ikke er behandlet med noget. Inden jeg bruger dem, har jeg væddet dem godt med olie, så brøddet kan komme ud af potten igen. Men du kan også sagtens komme bagepapir i potte. Gør dit bagepapir vådt, så er det nemt at få det pænt ned i din urtepotte.
Ellen
Bare på køkkenbordet. Hvis det komme i køleskabet, tror jeg det vil klumpe.
Hilsen Ellen
Birgitte
Hej Ellen
Hvis man laver det i forvejen, hvordan skal det så opbevares. På køl eller fx bare på køkkenbordet?
Ellen
Hej martin
Du kan sagtens lave "jorden" nogle dage i forvejen. Du gemmer det blot i et glas med låg, og det er klar til brug når du skal bruge det.
Rigtig god jul 🙂
Hilsen Ellen
Martin
Hej Ellen
Rigtig spændende ide og sjovt indslag til maden.
Kan det laves en dag eller to i forvejen og hvordan skal det evt opbevares?
Kim Vind
Hvor kan maltmel købes
Ellen
Hej Kim
Det kan du købe mange steder. Irma fører det, Skærtoft Mølle, Specialkøbmanden på nettet og vist også hos Matas.
Ellen
Åh ja, undskyld, det er brændt maltmel.
Sommerhilsen fra
Ellen
Jens Sejer Johansen
Er det lyst eller brændt maltmel du bruger?