MADBLOG & LIVSSTIL

Whiskysmagning under bøgen

 

I år var der arrangeret forskellige smagninger ved SMUKFEST. Der var bla. romsmagning, ølsmagning, vinsmagning, spiritussmagning og whiskysmagning. Sjove og ganske populære indslag, hvor de næsten alle var fuldt bookede. Og mon ikke der bagefter blev solgt lidt mere af flaskerne der var blevet smagt på?

Jeg var inviteret med til whiskysmagningen, og jeg må indrømme, at jeg ikke købte noget i baren bagefter. De fine og dyre dråber, vælger jeg at drikke en aften, hvor jeg virkelig nyder det, og ikke sådan lidt halvsnaldret ved festival. Men smagningen var ganske fin, og det var god whiskyer vi smagte på.

Glassene stod fin linet op da vi kom ind i teltet, og placeret i en helt bestemt rækkefølge, så vi alle smagte på det samme samtidigt. Ret praktisk ikke?

Thomas, som selv kaldte sig nørd inden for whisky, havde gjort alt klar til vi kunne få en udbytterig time. Ikke bare whisky var der på bordene, men også kringler, så vi lige kunne få smagsløgene renset lidt.


De fem whiskyer følgende:

  1. Dalwhinniue Winters Gold
  2. Cragganmore 12 Yr
  3. Ailsa Bay
  4. Caol Ila 12 Yr
  5. Kilchmoman - Single Sherry Butt

Den første whisky  var Single Highland Malt Whisky  med en Alc. styrke på 43 % - kommer fra  højlandet hvor den distilleres om vinteren.
Jeg fornemmede rigeligt med karamel, frisk æble, blomster og honningnoter - understøttet af en let røg. Whiskyen kan drikkes kold, hvor de grønne æbler vil træde tydeligere frem.

Den næste var lige mig. Cragganmore 12 Yr er lagret på sherryfade. Tænker du på selv at lagre whisky på sherryfade, kan jeg fortælle, at et godt fad koster omkring 10.000 kr.!
Her kommer blomster, honning, mandler og en let røg frem. En forholdsvis blid og sød whisky, som er nem at drikke. Det er en whisky jeg er sikker på, en dag vil stå på mit bord.

Det siges, at for at få den helt korrekte smag frem, skal en slurk whisky holdes så mange sekunder i munden, som whiskyen er i år. En whisky der er lagret i 12 år, skal altså nydes i munden i 12 sekunder før den løber gennem halsen.


Thomas fortalte vidende om de forskellige flasker, men det gik hurtigt, og der var ikke meget tid til at dele oplevelserne når der blev smagt på de forskellige glas.

Den 3. whisky, Alisa Bay, er en utrolig velafbalanceret single malt whisky. Ailsa Bay er et forholdsvis nyt destilleri, der bringer whisky håndværk og innovation til nye højder. Whiskyen er præcisions-destilleret med en helt unik balance mellem røg og sødme. I smagen finder jeg først og fremmest røg, men også karamel, lyng og sødme. Kan du lide røgede whiskyer, er det denne du skal smage.
En sjov detalje ved flasken er, at der i låget ligger sten, som stammer fra det område, hvor whiskyen er lavet.


Som nok forventet, var der bland de 20 personer der var med til whiskysmagningen, kun 3 kvinder. Whisky er vist stadig en "herre" drink.Og jeg må nok også indrømme, at da vi nåede til de 2 sidste i rækken, som var ret røgede, ville jeg have ønsket, at der var lidt vand på bordet. Et par dråber, ville nok have gjort dem mere drikbare for de svage som mig 🙂

Især Kilchmoman er meget røget, og selvom der også er en vis sødme, virker den ret kraftig. Procenterne er også helt oppe på 60,1 %. Der var god brug for en bid kringle efter den whisky, og at holde den i munden i mere end ganske få sekunder, kunne jeg slet ikke. Er jeg så en kylling?


Glassene var tømte, vi havde fået lidt viden om de 5 skotske whiskyer og smagt gode og kraftige whiskyer. Vand på bordene, lidt mere om næse, smag og afslutning ville give en mindre brændende tunge og mere medleven fra gæsterne. Men vi kommer ikke uden om, at Thomas ved meget om whisky og vil nemt kunne guide os igennem flere smagninger.

Jeg håber der vil være forskellige tilbud i samme retning næste år i bøgeskoven, og har allerede bestemt, at jeg skal smage på rommen næste gang.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *