MADBLOG & LIVSSTIL

Anmeldelse af DeLonghi espressomaskine

SÅ KOM DEN!
Min nye "kaffemaskine"- en DeLonghi ESAM 5400 automatisk espressomaskine, som jeg med spænding har ventet på. Det vil nu sige, at jeg ikke har ventet længere tid, for den kom meget hurtigt. Jeg bestilte tirsdag aften hos Kitchenone.dk, og torsdag var den der. Selve bestillingen er nem og ligetil på hjemmesiden, og er man i tvivl kan man enten sende en mail, eller åbne den Online Chat der er på siden, og her få en virkelig god vejledning. Mailen besvares ligeledes meget hurtigt. Så jeg kan kun sige, at servicen har været helt i top i forbindelse med købet.

Inden jeg tog den i brug, valgte jeg dog at læse brugsanvisningen. MEN hov, den var på mange sprog, - russisk, hollandsk, kinesisk eller hvad de andre sprog nu var for nogle tegn, og så på engelsk, men ikke på dansk. Jeg bladrede hæftet igennem flere gange, for der skal jo være en dansk brugsanvisning med ved alt man køber i Danmark. Men øv, den var der ikke! Heldigvis var hjælpen nær, for jeg gik på nettet, chattede med dem på deres hjemmeside, og fik et link hvor jeg kunne downloade den.

Så var det med at få gang i den, for nu begyndte kaffetørsten at melde sig. Der var lige ganske få indstillinger der skulle foretages inden start, og en af dem var at vælge sprog. Også her var Dansk helt væk, selvom der i manualen stod man skulle vælge dansk. Jeg valgte engelsk, og undrede mig så også over, at der på kassen, hvor den kom i, var skrevet med tysk sprog, og at man så heller ikke kan vælge tysk på selve maskinen. Lidt som om, at maskine og kasse ikke helt passede sammen.

Men maskinen kom igang, og sikke glad jeg er for den. Forstår slet ikke at jeg har kunnet leve uden.

Det er en fuldautomatisk espressomaskine fra DeLonghi. Flot design, men dog i lidt for meget plastic-look. Men flot er den. Den fylder godt på køkkenbordet, men det er betingelserne, hvis man vil have en god espressomaskine.
Via det digitale betjeningspanel på forsiden, som er enkelt og nemt at betjene, kan man lave sin hel egen kop kaffe med bare et enkelt tryk. Når man først har fået den indstillet, får man hver gang den samme gode kop kaffe.
Kaffens aroma justeres med et hurtigt tryk på drejeknappen foran, og her kan man også vælge, om det skal være stor, mellem eller lille kop, - eller sin helt egen som kan instilles til at stoppe ved en bestemt mængde. Og så kan man selvfølgelig indstille malingsgraden i kværnen.

Jeg har nu haft den i 3 måneder, og er stadig meget glad for den. Den bliver brugt hver dag, og mange gange om dagen. Men jeg vil så også sige, at man først skal lære maskinen at kende, før man får den fulde glæde af den. For det er vigtigt, at man sætter sig godt ind i det hele, og finder ud af, hvordan de forskellige indstillinger skal være, for netop at ramme sin egen favorit smag. Men så er det også bare at trykke på knappen.

Jeg behøves vist ikke nævne, at man gør sig selv en tjeneste ved at bruge gode bønner. Det giver en helt anden god smag.

Min bedømmelse af DeLonghi ekspressomaskinen:

Materialer:
Plastic, men flot. Jeg tænkte i starten om det kunne holde, men kan nu sige, at det er gode og solide materialer, og nemme at holde pæne.

Design:
Pladsen under kaffestudsen passer til kopper og krus, men mangler lige lidt til et latte-glas.  Man kan justere den i højden, men altså ikke helt op så glas kan være der.
Fint plads til 2 kopper' samtidigt.

Opstartstid:
Starter hurtigt op, skal dog lige igennem en rensning, så vigtigt med et bæger under til at samle vandet op. Bakken bliver hurtigt fyldt op ellers.

Bryggeenheder:
På det digitale display, kan man hurtigt og nemt indstille hvor mange kopper og i hvilken størrelse man vil have. Der er også en "personlig" indstilling, så man kan være sikker på den samme mængde hver gang. Ret smart, så man ikke skal stå og holde øje med, om koppen er fuld.

Skumning af mælk:
Mælkekanden er nem at sætte på. Får man den ikke tømt, kan den tages af og sættes i køleskabet til næste gang. Den laver et fint skum, men lidt for luftigt. Selvom der er flere muligheder, skal der eksperimenteres lidt før man finder den helt rigtige måde at lave skummet på. Jeg har fundet ud af, at man ved at steame mælken seperat i en kande, kan få en skum som jeg gerne vil have. Vil man kun have varm mælk, er også det meget simpelt at lave. Men igen, er temperaturen ikke helt så varm som man kunne ønske sig.

Vandets temperatur:
Temperaturen får et lille minus. For her har jeg målt den til 80 gr. når den tappes, hvad jeg mener er lige i underkanten. Her er det en god idé, at tænde den i god tid, og sætte kopper til opvarmning på varmepladen øverst, så de opvarmes lidt  inden kaffen kommer i. Det hjælper lidt på problemet.

Vandtanken:
Det andet minus er vandtankens størrelse. Der skal ikke laves mange kopper kaffe, før den skal fyldes med vand. En lidt større tank kunne være rar. Vandtanken tages ud fra forsiden, og er meget nem at fylde op under vandhanen.

Affaldsbeholder:
Det pressede kaffegrums kommer ned i affaldsbeholderen, som kun er ½ fuld når maskinen skriver den skal tømmes. Irriterende, men da det også er meget nemt at tømme den, er det ikke så slemt.

Kaffetype: 
Hele kaffe-bønner – maskinen har indbygget kværn + mulighed for at bruge formalet kaffe. Dejligt nemt at kaffebønner ligger klar i kværnen, men der males kun lig eden mængde der skal bruges hver gang, så man får altid friskkværnet kaffe. Jeg synes det er lidt bøvlet med formalet kaffe, fordi man skal stå ved maskinen, indtil kaffen skal kommes på, Men vil også mene, at man helt bestemt skal udnytte at der kan bruges hele bønner.

Rengøring og afkalkning: 
Automatisk rengøringsfunktion. Nem at komme til, da alt foregår fra fronten. Der er ikke så mange dele der skal tages ud og gøres rent, så det er ganske overkommeligt og nemt. Maskinen meddeler selv, når det er tid for afkalkning, og også det foregår helt automatisk. Man skal kun fylde afkalkningsmiddel i vandbeholderen, trykke på knappen og den afkalker.

Slukning:
Noget jeg også er ret glad for er, at den selv slukker efter en time. Man kan også indstille den til 2 eller 3 timer.

Andre funktioner:
Tidsindstillinger er god. Tænk at at maskinen er tændt og koppen lun når jeg er klar til min morgenkaffe. Det er da rart.
En anden lille sjov ting er statistik. Jeg ved ikke hvad jeg skal bruge det til, men lidt sjovt (eller skræmmende) at se hvor mange kopper man rent faktisk har lavet /drukket.
Der er også flere funktioner, alle nemme at gå til, det er bare at gå igang.

Brugsanvisning:
Udførlig og nem at forstå. Man skal ikke være nørd for at kunne læse den og finde ud af ekspressomaskinens funktioner.

Kaffen:
Den laver en fin blød kaffe med  en lang god eftersmag. En dejlig karamelbrun crema på toppen, som kan justeres som man ønsker den. Men som alt andet, kræver det at man prøver sig lidt frem, og får den indstillet korrekt, samtidigt med, at man bruger bønner af en god kvalitet.

Vurdering:
Det er helt klart en fantastisk maskine, hvis man vil have en automatisk - den kan alt det man har brug for, og med en  superenkel betjening, automatisk rengøring, rimelig vandbeholder og mange smarte indstillingsmuligheder - at man kan indstille kaffestyrken, så kværnen tilpasser kaffeforbruget, er jo fantastisk. De 2 små minusser ved maskinen er vandtankens størrelse samt vandets temperatur. Men ellers en helt igennem god espressomaskine, som man får rigtig megen glæde af, og samtidigt til en overkommelig pris.

ANNONCE: KitchenOne.dk har sponsoreret en del af maskinen, mod denne anmeldelse.

Mere indhold til dig

5 reaktioner

 1. Hej Karen.
  Jeg husker ikke den præcise pris, men mener det var omkring 9.000 - 10.000 kr. den kostede.
  Du kan ikke finde den, fordi der er vist kommet en nyere model.

  Det eneste vi ved til næste gang vi skal købe, er at vi vil fokusere på hvor varmt vandet er, når det løber gennem kaffebønnerne og når det er i koppen. Vores er nemlig ikke for varmt, og selvom det ikke må være kogende, må det gerne være lidt varmere.

  Ellers er vi rigtig glade for den. Men stempelkaffe, kan den ikke hamle op med, men næsten.

  Held og lykke med den du forhåbentlig finder 🙂

 2. Kan se det er den samme maskine som vi lige har købt, brugt, men..... kan kun finde nye manualer på nettet (maskinen der nu har steam funktion knappe på højre side og vores har vand funktion på. Altså som nr.2 kaffemaskine billede) Har du tilfældigvis stadig manualen?

  1. Hej Heidi.
   Undskyld jeg ikke har svaret før, men jeg har febrilsk søgt efter min manual til maskinen. Jeg har endnu ikke fundet den. Det var et link jeg fik hos Kitchenone.dk og printede ud. Men linket er væk nu. Jeg har en bog med alle andre sprog end lige dansk. Hvis du er interesseret i det, kan jeg sende den til dig, eller scanne den ind og sende på mail.

   Held og lykke med maskinen, vi er meget glade for vores.

Skriv din kommentar her

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *