Hvis rejsen ikke havde været bestilt for lang tid siden, inden vi vidste hvor varm sommeren ville blive, tror jeg vi havde ventet med at tage turen til Hamborg. Men nu var der bestilt hotel og togbilletterne var købt, så vi tog af sted, og glædede os meget til nogle dage i den herlige by.
Vi valgte toget dels fordi det er nemmere, men også fordi der er så meget afslappende bare at kunne sætte sig i toget og køre. Vi havde denne gang valgt et hotel, der kun lå 10 minutters gang fra hovedbanen. Hotellet (Ibis Cityhotel) var et rigtig godt sted. Værelset var ikke så stort, men vi skulle jo kun sove der, og der var så tilgengæld klimaanlæg. Et meget stor plus med mellem 30 og 36 graders varme udenfor. Selvom det lå lige ud til en meget trafikeret vej, hørte vi ikke den mindste lyd derfra. Og med mørklægningsgardiner, køligt værelse og totalt ro, sov vi rigtig godt så vi var udhvilede om morgenen.
Mad og Drikke
Morgenmaden indtog vi lidt forskellige steder, men jeg kan især fremhæve Mutterland som et fremragende valg. Vejret var til at sidde ude, men du skal helt sikkert også gå en tur indendørs. Det er virkelig flotte og velholdte lokaler. Og så er der også en lille butik, hvor du kan købe lokale produkter. Et sted vi vender tilbage til igen.
Der findes mange gode morgenmads/brunch steder. Vi var bla. også i Hafencity, og få brunch hos Lieblingsplatz. Her var der både alm. lieblingsmorgenmad, men også salater, frugt, pannini, omelet og mange andre spændende retter at vælge imellem. Og så har de rigtig gode kaffespecialiteter.
Aftensmaden blev indtaget ret sent hver dag, pga varmen. Vi kunne simpelthen ikke spise før omkring kl. 21, hvilket der også var mange andre der havde valgt at gøre.
Der ligger midt i centrum, et lille privat ejet bryggeri - "Gröninger Privatbrauerei" som er ret hyggeligt. Det ligger i en kælder og udefra ser det ikke ret stort ud. Men det er det. Og meget flot og råt. Maden smagte også godt, men betjeningen var under al kritik. Vi måtte selv finde det bestilte bord, og selv gætte hvad menuerne bestod af, selvom vi spurgte til dem. Og da vi valgte en buffét, hvor vi pegede på det vi gerne ville have, blev alt blot hældt oven på hinanden på en tallerken. Vi følte, at vi som turister ikke var velkomne, men kun til besvær. Så der kan jeg ikke anbefale at spise.
Derimod var vi heldige med de andre steder vi var. Overalt følte vi os velkomne og fik råd og hjælp hvis vi spurgte til noget. På "MIO", som ligger ned til Alster, fik vi en rigtig italiensk spagettiret, der smagte super godt. Deres udvalg var i det hele taget fint, og vi var da også forbi et par gange, for at smage deres forskellige gode safte med masser af is. Is kun hvis du selv beder om det, ellers bruges det ikke i Hamborg.
På "Melange" der ligger i Alsterakaden, fik vi en lækker laks med en mos af kartofler og selleri. Det smagte super godt sammen og passede lige til os. Også her var tjeneren sød og venlig, det tiltrods for at vi kunne se han havde virkelig travlt.
I Speicherstadt ligger caféen "Schönes Leben Speicherstadt", hvor vi også var forbi et par gange. Den ene aften spiste vi ravioli med svampefyld. En god let ret med masser af smag. Vi holder meget af at sidde netop på deres fortovscafé, med udsigt til pakhusene. Og da især, når det bliver mørkt og lyset tændes i de store bygninger. Et meget smukt syn.
Ofte gik vi en tur i byen om aftenen, blot for at se de flot oplyste bygninger rundt omkring i Hamborg og langs kanalerne.
Når temperaturen om dagen når op omkring 33 - 36 grader, er det ikke lige strøgtur og shopping der stod øverst. I stedet var det næsten en lettelse at komme indendørs i de mere køligere steder, bla. rådhuset.
Rathaus Hamburg
Det tog ialt 13 år at opføre rådhuset, der endelig færdig stod i år 1897. Hamborgs rådhus er bygget i historisk stil, 111 meter bredt og bygget i granit og sandsten.
En fantastisk flot bygning, som jeg kan stå længe og kigge på.
Det store og elegante tårn strækker sig 112 meter i vejret, og selve bygningen er dækket af kobbertage, der er rigt dekoreret med pigge og statuer.
Facaden er smykket med statuer af 20 tysk-romerske kejsere i nicherne mellem vinduerne. Over hovedindgangen er der en mosaik, der skildrer den kvindelige figur Hammonia, der er en personalisering af byen Hamborg.
Inde i rådhuset kom vi ind i en meget stor buegang med smukt dekorerede søjler.
Gik vi til venstre kom vi til trappen der fører op til byens parlament. På den anden side (højre) fører en trappe op til senatet.
Vi kunne kun komme i buegangen, men vælger man en rundvisning, kommer du med ind i flere af lokalerne.
Den gamle Elbe Tunnel
Den gamle Elbe Tunnel fungerede fra 1911 til 1970'erne, som forbindelsesrute mellem bryggerne og Steinwerder. Efter åbningen af den "nye" Elbe-tunnel og andre nye brostrukturer i havnen, blev den gamle tunnel til en turistattraktion.
Der er dog stadig mulighed for at gå eller cykle gennem tunnelen under vandet.
Vi havde valget enten at tage trapperne ned, eller elevatoren. Gæt selv hvad vi valgt.
De gamle elevatorer, hvor bilerne blev hejst ned og op kører stadig, og her kom vi med en af dem da vi skulle op igen.
Speicherstadt
Den gamle frihavn, som er bygget på pæle og gennemløbes af kanaler, er helt bestemt et besøg værd. Jeg synes det er et fantastisk skønt område, og elsker at gå rundt i kvateret eller besøge en af caféerne der. Husk også en tur om aftenen, når det er mørkt og hele kvateret er oplyst. Et helt fantastisk flot syn.
Speicherstadt er verdens største historiske lagerbygningskomplekser.Tidligere var kanalerne mellem pakhusene den vigtigste transportvej, og varer som kaffe, the, tobak, krydderier og tæpper blev lastet og losset direkte til husenes luger ud til vandet. Kun det bedste blev brugt her. På havnerundfarten fik vi mange sjove anekdoter med på turen gennem pakhusområdet.
De utroligt flotte pakhuse med mange fine bygningsdetaljer, blev som resten af Hamborg hårdt ramt under Anden Verdenskrigs bombardementer Men gennem de følgende årtiers genopbygning af pakhusbydelen, formåede de at bevare områdets særlige arkitektur og atmosfære. I 1991 kom Speicherstadt under den lokale kulturarvsbeskyttelse, og blev i 2015 belønnet for sit historiske miljø med en plads på Unescos liste over verdenskulturarv.
Havnerundfart fra St. Pauli Landungsbrücke
Som tidligere nævnt, var vi på havnerundfart med en af de utallige både der sejler fra Landungsbrücke. Jeg har ikke tal på hvor mange både der var, men det var mange, og alle sejler ca. 1 gang hver time (eller hvor 2. hvis det er en 2 timers tur).
Jeg kan kun anbefale at tage en tur, for ikke bare ser du pakhuskvarteret fra de små kaneler, men også containerhavnen. Og så får du en masse fortalt af guiden undervejs. Vi havde en meget dygtig og inspirerene guide. Han fortalte levende om de forskellige områder, alt krydret med små anektoter. Vi kunne tydeligt mærke, at han følte glæde ved at fortælle. Og det er imponerende at se de store containerskibe, når vi selv sidder helt nede i en lille bitte båd, ved siden af. Hold da op de var store. Eller se de mange forskellig arkitekturer i Hafencity, der er et meget dyrt område at købe lejlighed i, hvis du går i de tanker. Men du får også en flot udsigt med i købet.
Skriv din kommentar her