Herrnhut Kagerne

Herrnhut Kagerne

Nu er en rigtig jule-hygge-weekend ved at være slut. Det er blevet til lidt småkager men bestemt også til afslapning og hygge. Så ingen stress her.

ni
En af de kager jeg har været meget spændt på at bage, er Herrnhut kagerne. Min mor bagte nogle runde sirupskager, som hun kaldte dem, med glasur på. De var seje og smagte fantastisk af jul. Jeg har siden forsøgt mig med dem, men de blev stenhårde hver gang.
Så var det, at jeg så disse og tænkte de mindede utroligt meget om dem, blot var de meget nemmere. De skulle nemlig ikke rulles ud og stikkes ud. Så der var ikke andet at gøre end at forsøge. Og jeg siger bare WÅAUU… de er gode. Jeg tror nok, jeg må have bagt en portion mere, for tvivler på at jeg får held med at gemme dem lidt.

Historien bag Herrnhut er spændende. I 1733 blev Christiansfeld grundlagt af herrnhuterne, som flyttede hertil fra Holland. Christiansfeld grundlagde de efter samme princip som verdens første brødremenighedsby Herrnhut i det østlige Tyskland.  Med sig havde de opskriften på Herrnhut kagerne.

herrn125 g sirup
125 g sukker
1 æg
250 g hvedemel
½ tsk. natron
50 g mandler
25 g brun rørsukker (jeg brugte brun farin)
1 spsk. sukat
1 spsk. pomerans/appelsinskal
skal fra 1 usprøjtet øko-citron
½ tsk. stødte nelliker
1 tsk. kanel
1 knsp. peber
herrnhut-10Glasur:
flormelis
mælk

Sirup, sukker og æg røres godt sammen med håndmikseren eller i røremaskine. Sigt mel, kanel, nellike, peber og natron i, og tilsæt finthakkede mandler (ikke smuttede), rørsukker/farin, sukat, pomerans, revet citronskal. Ælt dejen godt sammen. Den er klæbrig.
Sæt små kugler (som en valnød) af på en bageplade med bagepapir, og giv dem evt. et lille tryk. De flyder lidt ud, så lav lidt afstand imellem dem.

Bag kagerne øverst i ovnen i ca. 8 min ved 225 grader.

Når kagerne er afkølende røres en glasur af flormelis og mælk, og kagerne dyppes halvt i glasuren. Kan også pyntes med glasurstriber eller helt glasere overfladen.

Når de er helt tørre, kommes de i kagedåsen.

herrnhut-05

Print

4 Comments

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*