MADBLOG & LIVSSTIL

Herrnhut Kagerne

Nu er en rigtig jule-hygge-weekend ved at være slut. Det er blevet til lidt småkager men bestemt også til afslapning og hygge. Så ingen stress her.

En af de kager jeg har været meget spændt på at bage, er Herrnhut kagerne. Min mor bagte nogle runde sirupskager, som hun kaldte dem, med glasur på. De var seje og smagte fantastisk af jul. Jeg har siden forsøgt mig med dem, men de blev stenhårde hver gang.
Så var det, at jeg så disse og tænkte de mindede utroligt meget om dem, blot var de meget nemmere. De skulle nemlig ikke rulles ud og stikkes ud. Så der var ikke andet at gøre end at forsøge. Og jeg siger bare WÅAUU... de er gode. Jeg tror nok, jeg må have bagt en portion mere, for tvivler på at jeg får held med at gemme dem lidt.

Historien bag Herrnhut er spændende. I 1733 blev Christiansfeld grundlagt af herrnhuterne, som flyttede hertil fra Holland. Christiansfeld grundlagde de efter samme princip som verdens første brødremenighedsby Herrnhut i det østlige Tyskland.  Med sig havde de opskriften på Herrnhut kagerne.

125 g sirup
125 g sukker
1 æg
250 g hvedemel
½ tsk. natron
50 g mandler
25 g brun rørsukker (jeg brugte brun farin)
1 spsk. sukat
1 spsk. pomerans/appelsinskal
skal fra 1 usprøjtet øko-citron
½ tsk. stødte nelliker
1 tsk. kanel
1 knsp. peber
Glasur:
flormelis
mælk

Sirup, sukker og æg røres godt sammen med håndmikseren eller i røremaskine. Sigt mel, kanel, nellike, peber og natron i, og tilsæt finthakkede mandler (ikke smuttede), rørsukker/farin, sukat, pomerans, revet citronskal. Ælt dejen godt sammen. Den er klæbrig.
Sæt små kugler (som en valnød) af på en bageplade med bagepapir, og giv dem evt. et lille tryk. De flyder lidt ud, så lav lidt afstand imellem dem.

Bag kagerne øverst i ovnen i ca. 8 min ved 225 grader.

Når kagerne er afkølende røres en glasur af flormelis og mælk, og kagerne dyppes halvt i glasuren. Kan også pyntes med glasurstriber eller helt glasere overfladen.

Når de er helt tørre, kommes de i kagedåsen.

Mere indhold til dig

4 reaktioner

 1. Kender godt disse kager, min mor bager dem også. De er super gode. De skal være hårde, når de er bagt! Tricket er at lægge en skive franskbrød i småkagedåsen, så bliver de bløde og seje efter et par dage. Kan evt gentages Så prøv igen :-))
  Hilsen Anne

  1. Ah en god ide, det skal jeg prøve. Det er altid godt med et trick i ærmet hvis der skulle være brug for det
   God Jul til dig.

 2. Hej Line.
  Jeg har prøvet alt synes jeg. Dejen lå i køleskabet, som hun også have dejen, og siruppen var kold inden den blev blandet. Men de ville bare ikke lykkes. Det vil Hernhut kagerne derimod, og de smager som dem min mor lavede og er fint seje.
  Eneste forskel er, at det med køleskabet og så at hun rullede dejen ud.

  Men ellers tusind tak for dine tips. Det er ikke altid nemt med de gamle opskrifter, hvor der absolut ingen forklaring er med til, kun ingredienserne.

  Hilsen fra Ellen

 3. Hvis de småkager din mor plejede at lave var med sirup etc. varmet op i en gryde og derefter blandet med æg, mel og krydderier, så kan de være blevet hårde fordi sirupsblandingen ikke har været helt kold (så sluger den mel) plus den skal ligge i køleskabet natten over før udrulning(ellers kræver den igen mere mel). Bare en mulig løsning hvis det ikke står i din opskrift.☺

Skriv din kommentar her

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *