Kålrabien er ikke det man ser flest menuer med i de små hjem, men det er en fantastisk hård knold. Den kræver lidt kræfter, når den skal gøres i stand, for blød er den absolut ikke. Men den kan bruges til en skøn omgang mos, i gryderetter, stuvede og hvad man ellers kan finde på. Smagen er lidt sødlig, og farven smuk dyb gul/orange.
Her kan vi bedst lide den som mos med flæsketerninger eller stegt flæsk. Og så selvfølgelig rigelige med bløde løg.
1 kålrabi (ca. 1 kg når den er kogt)
50-70 gr smør
2-3 dl. mælk/fløde
salt og peber
2 store løg
Skræl kålrabien og skær den i mindre stykker. Kog stykkerne møre (omkring ½ time, alt efter hvor små/store stykker de er skåret i).
Hæld vandet fra og mos kålrabien med smør og mælk til konsistens som kartoffelmos. Smag mosen til med salt og peber, og evt. lidt reven muskatnød.
Skær løg i tynde skiver, og steg dem på en pande i lidt olie til de har den rigtige farve og er bløde.
Servér mosen med løg på toppen, med stegte flæsketerninger, stegt flæsk, medister eller frikadeller.
frida johannsen
jeg smager altid mosen til med vand fra hamborgryg--Synnejysk.