Indlægget er sponsoreret og indeholder affiliates links
Jeg er en rigtig osteelsker, og derfor glædede jeg mig også meget til, fredag aften, hvor bogen "Danske Oste" blev præsenteret af forfatteren, Bent Christensen. Men inden da, tilbød Laila og Ole Jørn Frederiksen en rundvisning på Jernved Mejeri, for at se hvordan ostene blev til. Bagefter gik turen til Herregårdskælderen, hvor der blev serveret en menu indeholdende oste fra alle producenter i det sydvestjyske, som er med i bogen. Hele arrangementet var lavet i samarbejde med Sydvestjyske Smagsoplevelser.
Bent Christensen fortalte indimellem retterne, små anekdoter og om hvordan bogen var blevet til.
Bogen omhandler den helt fantastiske udvikling dansk ost har gennemgået de sidste år, fra at være noget man spiste på brødet, til at det i dag bruges kreativt i maden også. Men der er stadig mange, der ikke udnytter de forskellige ostes smagsnuancer, til at fuldende retterne med, og det vil både Bent Christensen og Sydvestjyske Smagsoplevelser gerne gøre noget ved. Og når der er repræsenteret 7 osteproducenter fra det sydvestjyske område, kan vi vist ikke andet end sige, vi har rig mulighed for at få lokale gode oste. Der er sandelig også mange gode osteproducenter i resten af landet, så det er ingen undskyldning for ikke at købe lokalt og for ikke at bruge ost i maden 🙂
Jeg hører ikke til dem der har fri tidligt om fredagen (selvvalgt), så jeg havde overvejet at droppe rundvisningen på mejeriet. Men heldigvis gjorde jeg det ikke. Jeg skyndte mig hjem fra arbejdet, et hurtigt bad og så afsted til Jernved. Og jeg er rigtig glad for, jeg var med, for hold da op, det var spændende.
Iført de smukkeste blå overtræksfutter blev vi ført rundt af Ole Jørn Frederiksen, alt imens vi fik en grundig fortælling om Jerved Mejeris historie og hvordan de producerer ostene.
Ahhh, indrømmet - historien var måske knap så spændende, og dog. For det er jo fantastisk at et lille mejeri, som startede som et andelsmejeri, stadig består i dag, dog i dag privatejet. Og der er kun lavet ganske lidt om på bygningerne. Loftene er hævet og en mur er flyttet, men ellers fremstår mejeriet som det gjorde da det blev bygget af bønderne i 1909. Mejeriet blev drevet som andelsmejeri, med hovedvægten på smør, helt frem til 1992. Her købte Ole Jørn og Laila mejeriet, og det blev dermed til et privat mejeri.
Når man kommer en fredag eftermiddag, kan man selvfølgelig ikke forvente at der er gang i produktion, men det kunne have været sjovt at se hvordan der startes op med at lave ostene, for det lød som en ret så spændende proces. Hvordan de presser ostene sammen i de store kar. Jeg er nok bare ikke så god til det der med at forestille mig det der bliver fortalt. Mælken får de leveret fra et nærliggende økologisk mejeri, så bønderne kommer ikke direkte med deres mælk her. Når mælken er leveret, laves alt efter de gamle håndværktraditioner, i store ostekar, hvor de presser osten sammen.
Som tidligere, kærnes der også smør her, udover der laves oste. Rigtig kærnet smør, som bare smager bedre. Og i tilgift, får man det skønneste rigtige gammeldags kærnemælk tilbage, når smørret er kærnet.
Jeg kan vist blive ved med at fortælle om mejeriet, og det kunne Jørn Ole også. Da vi var nået halvvejs i tiden, kom Laila forbi "Er I kun nået hertil? - Der er jo allerede gået halvdelen af tiden". Jeg tror hun kender Ole Jørn, og ved at han elsker at fortælle om mejeriet 🙂
Men vi nåede det. Vi kom videre til hvor ostene lå på hylder fra gulv til loft og tørrede. Ind imellem blev de børstet og vendt, ikke vendt enkeltvis, men hele containeren de lå på, og når de var klar kom de videre. Der var ikke noget super moderne, men helt som jeg tror det blev gjort tidligere. Paraffinen der er rundt om ostene, står der også en medarbejder og stryger på. Der bliver kælet for ostene her, og de får den tid de skal have til at blive udviklet.
Ups, hvis der også skal være plads til resten af aftenen i mit blogindlæg, skal jeg da vist til at runde Jernved Mejeri af. Vi sluttede af i oste-udsalget, hvor kunder hele tiden kom ind for at købe oste og smør. Jeg skulle da også lige have lidt med hjem. En lækker ost med god smag, og et stykke af Jernved Mejeries Kongeå Brie. Åh ja, og selvfølgelig også en kærnemælk. Jeg var endda så heldig, at Ole Jørn forærede mig et stykke Vadehavsost. En ost der viser tænder som vadehavet kan gøre, den hører nemlig til de lagrede oste.
Kongeå Brier er på vej. Ole Jørn Frederiksen vise en Danbo ost med de helt rigtige store hullerDanbo med de helt rigtige store huller.Men jeg skal da lige tilføje, at Jernved Mejeri udover at have åbent torsdag, fredag og lørdag, også kører rundt og sælger. Jeg ved de er i Skærbæk hver torsdag, og mener også de er i Ribe. Så der er rig mulighed for at købe deres økologisk Danbo af egen produktion, Danbo oste (10+ 20+ 30+ 45+ med og uden kommen), Svenbo ost (en Dansk Emmentaler type) og Kongeå Brie 60+ der er en rigtig god Dansk Brie. Alle lavet på Jernved Mejeri.
I danmark produceres der 240.000 tons ost årligt, hvoraf ⅔ dele går til eksport til udlandet. Jernved Mejeri producerer ca. 8 tons ost årligt.
Men nu var det hurtigt ud i bilerne og, ad snoede veje, videre til Sønderskov Slot med Herregårdskælderen. Den ligger godt nok langt ud, men i en rigtig smuk natur.
Herregårdskælderen ligger - ja rigtig gættet - i kælderen under slottet. Der er en fantastisk stemning sådan et sted. Det hele er nænsomt renoveret så det originale er bevaret. Man føler en varme og hygge straks man kommer ned ad trappen og ind af den tunge dør.
Der er dækket op i kælderen. Meget smukt og vi finder hurtig "vores" bord, sammen med Pia, Knud og Colin. Super hyggeligt selskab. Desværre ligger Sønderskov Slot så langt ude, at der altid er nogen der skal være chauffør. Så ved vores bord var der kun een der kunne nyde vinen. Vi andre nippede til de ellers ret gode vine. Mon man ikke bare kan slå et telt op i slottes have, og overnatte der?
Som tidligere skrevet, fortalte Bent Christensen, der oprindelig er vinimportør, om sin fortid, hvor han var meget fascineret af mejerierne. Bents farbror var mejerist, og derfor havde Bent også sin daglige gang på mejeriet, hvor han kunne udforske den verden. Bent Christensen fortalte om "Karkludeoste" , som de ansat på mejeriet kunne købe for billige penge. Når ostekarene skulle gøres rent, viklede man en karklud rundt om kosten, og den ost der hang ved karkludene kom i en osteform, og blev altså til en "Karkludeost". De var også bevidste om spild af mad på det tidspunkt 🙂
Sådanne små historier og fortællinger om de forskellige mejerier og deres oste, finde du i bogen "Danske Oste". Den er skrevet så alle kan være med. Alt er skrevet på helt almindelig dansk og ikke nørklede og nørdede beskrivelser. Jeg synes det er virkelig spændende læsning. Bogen kan bla. købes hos Jernved Mejeri.
De 7 mejerier, Jernved Mejeri , Kristiansminde, Tistrup Mejeri, Øselund Gedeosteri, Endrup Mejeri, Høgelund Mejeri, Elmegården og Naturmælk, der alle var repræsenteret i bogen, gik næsten alle igen i retterne. Eller deres oste gjorde 🙂
Jernved Mejeri: Marineret havtaske med Vadehavsrejer (jeg kalder dem nu Rømø rejer), var med små tern af Kongeå-brie fra Jernved Mejeri. Osten passede perfekt til retten, fløjlsbløde tern der rundede det hele af. Den er altså god, den brie. Men også eneste ret, hvor man kan sige, at retten stadig ville være god uden osten.
Endrup Mejeri: Slethvar med marineret blomkål, radiser og Havarti fra Endrup Andelsmejeri. En smagseksplosion af de gode. Fisken var helt perfekt tilberedt og osten gav den nye dimisioner. Havartiosten har en perfekt smag til fisken.
Kristiansminde: Jomfrubygperler med Hodde Kristian og krydderurter. Perlerne fra Mel Fra Forum, Hodde Kristian fra Naturmælk -Det Økologiske Mejeri og urter fra Sønderskovs have. Der var flere forskellige krydderurter, og for hver krydderurt man valgt sammen med en mundfuld risotto, var det en forskellig oplevelse. Virkelig en ret der sagde bang. Jeg var vild med den. Selv uden krydderurter var den god. Osten skar igennem på en god og alligevel markant måde.
De to nederste billeder (Tynde skiver af får og desserten) har Karin Bisgaard Mikkelsen været så sød at sende til mig. Jeg havde desværre ikke billeder af de 2 retter.Tistrup Mejeri: Kalvebrissel med svampe og Havgus fra Arla Unika Tistrup Mejeri. Rundt om en æblekoncentrat og estragon. Osten var brugt til at pakke brislen ind i, og skorpen var helt fantastisk. Sprød og fuld af smag. Brislen var desværre ikke lige mig, men det var igen en perfekt ret, hvor osten gav nye smagsoplevelser.
Øselund Gedeoster: Langtidsstegt Ged og Øselund Gede Guld pakket ind i spidskål, hertil ærter og Hvid Øselund. En markant smag af ged og gedeost. Spidskålspakken var ekstra "gedet" (findes det ord?) pga. både gedekød og gedeost. Kan man lide ged, er det en fantastisk god sammensætning.
Naturmælk: Varde Ådal Okse stegt i hø og med skiver af Høost fra Naturmælk -Det Økologiske Mejeri, lun romainsalat og ribs. Meget mørt stykke kød, og fuld af smag.
Naturmælk: Tynde skiver af tørret Får fra Varde Ådal Lam med agurk i "spaghetti-strimler" vendt i cumublue fra Naturmælk -Det Økologiske Mejeri, og sprødt rugbrøds trekant til.
Jernved Mejeri: Dessert af Jernved Mejeri - kærnemælk og jordbær. Et syltetøjsglas blev sat på bordet med den skønneste halvfrosne kærnemælk og både let frosne og friske jordbær. En god og frisk dessert. Jeg var virkelig mæt, men den gled nemt ned, og det var ligefør jeg kunne slikke glasset.
Jeg havde desværre ikke billeder af de sidste 2 retter, men har været så heldig at Karin Bisgaard Mikkelsen, som også var med til arrangementet, har sendt mig disse billeder. Jeg synes det er svært at tage billeder af mad i halv mørke, og med stearinlys der stjæler lyset. Desserten kom jeg til at spise, inden jeg fik taget et billede af det. Men vil du gerne se det, kan der også ses super gode billeder taget af Colin John Seymour Jr, der er en meget dygtig professionel fotograf.
Skriv din kommentar her