Det er helt samme dej, jeg fik bare lyst til at rulle dejen ud og lave små fine småkager. Men der skulle selvfølgelig også være de helt almindelige pebernødder.
Pebernødderne er utroligt nemme og hurtige at lave, og børn kan være med hele vejen igennem. En rigtig hyggelig beskæftigelse, når vi kommer til julebagningen.
Peberkager er nok den ældste af julens bagværk. De blev bagt helt tilbage i slutningen af 1400 tallet, og blev oprindeligt bagt af rugmel, honning eller sirup og en masse krydderier. At "pebre" betyder ikke at tilsætte peber, men derimod at tilsætte krydderier (give en skarp smag). Og der blev tilsat godt med krydderier som nelliker, kardemomme, kanel ingefær, og en gang imellem peber. Peberet var ret dyrt, og som oftest var der slet ikke peber i disse kager.
Kagerne er rent faktisk dem vi i dag kender som brunekager eller honningkager, og som der bages juledyr af.
Hvornår det blev til pebernødder, vides ikke helt, men det menes at være i slutningen af 1700 tallet. På den tid var den danske kultur under stærk indflydelse af den tyske, og pebernøddernes navn stammer da også fra det nedertyske Pfeffernüssen. De har fået navnet nødder dels fordi de ligner små nødder, men også fordi man den gang ikke kendte hjortetaksalt og bagepulver, og de derfor var hårde som nødder.
Mine Pebernødder
185 gr blødt smør
185 gr sukker
2 æg
425 gr mel
½ tsk ingefær
1 tsk kardemomme
1 tsk kanel
1 tsk natron
1 knsp hvidt peber
Alle ingredienser kommes i en skål, og æltes sammen til en blød dej. Tril dejen i tynde pølser og skær pebernødderne ud, eller tril kugler af dejen, eller rul dejen tyndt ud og tryk ud med en kageform. Læg dem på en bageplade - de flyder ikke noget videre ud.
Bages ved 190 gr på øverste rille i ovnen, i ca 10 min. Hold endelig øje med dem, så de ikke bliver for mørke.
Kender I at spille MUS med pebernødder?
Der er sikkert flere måder at gøre det på, men vi gjorde det sådan:
Man lægger et antal pebernødder på bordet i en række. Den som starter lukker øjnene, mens alle de andre spillere bestemmer, hvilken pebernød, der skal være musen.
Nu må den som er den, lukke øjnene op igen, og begynde at tage af rækken. Man spiser hver pebernød, indtil man finder musen, og alle råber MUS! Så er det næste mands tur, og der lægges en ny række. Spillet fortsætter, indtil der ikke er flere pebernødder i dåsen, eller man har fået mavepine ;o)
Jeg kan love jer, at der dufter af jul når du bager disse pebernødder!
Ellen
Hvordan de har fået navnet ved jeg ikke, men det er helt rigtigt at muser og pebernødder er det samme. Min bedstemor lavede musser i små firkanter og med lidt anis i.
Og der blev spillet mus flere gange.
En rigtig god jul til dig!
Solvejg Winther
Jeg vil gerne spørge om pebernødder og mussenødder er det samme. Jeg mener at mussenødder er det sønderjyske ord for pebernødder. De har måske fået navnet fordi man spiller MUS med dem.
Hilsen Solvejg
Ellen
Mange tak, de er også rigtig gode. Der findes virkelig mange opskrifter på pebernødder, og de er alle hver især gode. Er nok mest hvad man er vant til 🙂
Julehilsen fra
Ellen
K
Uhmm de ser gode ud og god ide at bruge samme dej til de udstikkede småkager. Jeg sværger til Lagkagehuset opskrift med masser af peber