Jeg har flere gange besøgt Kok & Vin i Odense, og har haft en super oplevelse hver gang. Maden er i top, serveringen er perfekt og der oser af hygge og en afslappet stemning. Sidst jeg var der (i januar måned) fik jeg en dessert, som jeg faktisk har tænkt på siden. Da vi så nu skulle have gæster i weekenden, var der lige en anledning til endelig af få den lavet. Så er der bare det med hukommelsen. Jeg kunne huske det meste, men var alligevel lidt usikker. Og hvad gør man så? Ja man skriver da bare til kokken! Jeg fik et sødt og hurtigt svar på, hvad desserten bestod af. Og så var det bare at gå igang med min udgave af desserten. Jeg husker ikke hvad desserten præcis hed i Odense, men det var deres version af en Solero is, så jeg kalder den Solero desserten.
Isen, altså den pindeis der hedder Solero, består (eller findes den egentlig endnu?) af vanilleis med en eksotisk frugtsauce inden i, og overtræk med noget eksotisk frugtsorbet. Syrlig og frisk. Hvor kagen lige kommer ind, er jeg ikke klar over, men det smager perfekt til resten. Sødt og surt forenes fint i denne dessert.
Mangois med passionfrugt
1 mango
6 passionsfrugter
1 dl appelsinsaft
50 gr sukker
4 dl mælk
Skrab indholdet ud af passionsfrugterne, blend et øjeblik og kom det i en si så de sorte kerne sorteres fra saften.
Skræl mangoen og skær den i mindre stykker, og blend til en glat mos.
Kom passionsfrugtsaft, mangomos, appelsinsaft og sukker i en blender og blend det hurtigt sammen. Tilsæt mælk og rør det godt sammen.
Køres i ismaskine, til det er en tyk grød. Hæld isen i en form og kom i fryseren.
Har du ingen ismaskine, skal der røres flittigt i isen, mens den indfryses i fryseren.
Isen kan laves flere dage i forvejen.
Creme Anglaise
2 dl fløde
2 dl mælk
50 gr sukker
3 æggeblommer
1 vaniljestang - flækket
Kom mælk, fløde og vaniljestang i en gryde og giv det et hurtig opkog. Mens mælken/fløden afkøler 10 min, piskes æggeblommer og sukker til en skummende æggesnaps. Fisk vaniljestangen op og hæld mælkeblandinge i en tynd stråle i æggesnapsen, mens der piskes kraftigt. Når det er blandet, sættes det atter over varmen og under stadig piskning, varmes cremen op. Den må endelig IKKE koge. Når den begynder at tykne (omkring 85 grader), tages den af varmen og hældes over i en skål så den kan køle af. Kan laves dagen før og stå klar i køleskabet.
Kold Abrikos Sauce
100 gr abrikoser
50 gr sukker
1 dl vand
1 dl. appelsinsaft
Abrikoserne kommes i en gryde sammen med vand og sukker. Simrer svagt ca 20 min. Hæld de kogte abrikoser op i blenderen og kør til konsistens som en tyk sauce. Kan evt. tilsættes lidt mere vand/appelsinsaft hvis den er for tyk. Jeg elsker ingefær, så der kom et ganske lille skvæt af min ingefærsaft i. Det synes jeg giver en dejlig kant til saucen. Afkøles.
Kan ligeledes laves et par dage i forvejen.
Pund-til-Pund Kagen
100 gr blødt smør
100 gr sukker
2 æg
100 gr mel
1 tsk bagepulver
kerner af en ½ vaniljestang
Sukker, vanilje og det bløde smør røres hvidt inden æggene røres i et ad gangen.
Vend mel og bagepulver i dejen og vend godt rundt så det er helt blandet.
Kom dejen i en lille aflang form. Kagen skal ikke være høj.
Bages ved 200 grader til den er lysebrun på toppen. Kan med fordel bages dagen før,
Mousse af Passionsfrugter
8-10 passionsfrugter
3-4 spsk flormelis
korn fra 1 stang vanilje
1 spsk friskpresset citronsaft
3 blade husblas
3 dl piskefløde
1 dl skyr
Halver passionsfrugterne, kom saft og kerner i en blender og kør nogle omgange.
Hæld det hele op i en si (med en skål nedenunder 🙂 ) og lad det stå lidt, så der kun er kernerne tilbage i sien.
Læg husblas i en skål med koldt vand i ca. 10 min.
Kom passionsfrugtsaft, flormelis, vaniljekorn og citronsaft i en gryde, og varm det op over svag varme.
Vrid husblassen fri for vand, og kom det op i saften i gryden. Rør rundt, indtil husblassen er opløst.
Hæld passionsfrugtpuréen op i en skål, og sæt den i køleskabet mens du pisker fløden til skum.
Bland flødeskummet med skyren og vend tilsidst passionsfrugtpureen i. Hæld i en skål og lad den stå nogle timer, til den er helt stiv og der kan formes små æg af moussen.
Jamen den kan også laves dagen før. Så er det super nemt. Lige til at anrette til gæsterne.
Desserten er en smagseksplosion med sødt, syrligt og lidt kant fra ingefæren. Gæsterne var vilde med den, og det er jeg så absolut også. Der er mange ting der skal laves, men med planlægning er det faktisk en ganske enkel dessert. Isen i fryseren, cremen klar i en kande i køleskabet, hvor også moussen og abrikossaucen stod klar. Så er det hurtigt anrettet. Prøvedesserten blev pyntet med revet hvid chokolade og citronskal, hvorimod den til gæsterne blev pyntet med indmaden fra en passionsfrugt. Det sidste var så absolut det bedste. Næste gang vil jeg lave abrikossaucen lidt tyndere og blende den mere glat, så det mere bliver som en sauce. Resten var jeg ganske godt tilfreds med.
Skriv din kommentar her