Jeg ved det, - der er lang tid til jul endnu. Men hvem siger, at surrib kun kan spises til jul? Ja jeg havde nu lyst til det lige nu!
Hjemme hos os, var det altid min far der lavede surrib til jul. Ingen andre kunne lave det som han kunne. Lige tilpas sur, men ikke for sur.
Han, og de fleste andre, lavede det dog af ribbensteg. Jeg er lidt "allergisk" overfor det fede kød, så derfor laver jeg det af en kamsteg. Alt alt for tørt sagde min far, men jeg synes det lige er perfekt.
Sønderjysk Surrib.
- 1 kamsteg, nakkesteg eller ribbensteg
- 0,75 l eddike uden farve
- 0,75 l vand
- laurbærblade
- peberkorn
- salt
Kødet kommes i gryden med de øvrige ingredienser. Koges til kødet er mørt, og tages så op for at køle helt af. Det er nemmest at skære pæne skiver, når kødet er koldt, jeg venter altid til dagen efter.
Skæres i tynde skiver og kommes i en form.
Suppen fra gryden måles af.
- 1½ l suppe
- 18 bl. husblas
Husblasen lægges i koldt vand 10 min. Suppen sies, måles af og gives et opkog, tages af varmen og husblasen smeltes her i.
Hældes ud over skiverne så de lige netop dækkes.
Skal stå til det er helt stivnet.
Serveres til et stykke god rugbrød med sennep og rødbeder.
Ingen julefrokostbord uden Surrib!
Preben Jensen
Fik det første gang i 1975 og har så lavet det selv siden men bruger en fed ribbensteg for så er der ikke behov for husblas . Køber kødet ud valgt af en slagter.
anne westergaard
Jeg lægger et mønster af laurbærblade og tynde stænger af syltede agurker i bunden af et glasfad og kødskiverne oveni. Så bliver det lidt mindre gråt at se på. Ps. Tak for tippet med løget!
Ellen
Ej det var da en god idé. Surrib bliver nemlig nemt lidt kedelig at sætte på bordet. Det må jeg huske næste gang.
Glædelig jul til dig.
Hilsen Ellen
Brynhild Bøtker Eriksen
Jeg følger også denne opskrift, men bruger nakkekam, som jeg koger i et par timer med et stort løg og en gulerod. Det giver en ekstra god smag. Jeg kan godt finde på at lade et par skiver gulerod blive i den færdige surrib. Det ser godt ud til det grå kød.
Ellen
Hej,
Jeg bruger også indimellem nakkekam. Den er faktisk bedre end den magre kam. Jeg har aldrig kogt med løg og gulerod, men det må jeg prøve næste gang - lyder ihvertfald godt 🙂
Thomas
Fuldstændig som min Farmor fra Stubbæk altid har lavet den.
Også med ribbensteg og ikke en tør kamsteg som hun helt sikkert ville have sagt .)
Ellen
Ja tror der er mange ældre der kender den opskrift, og tror også de er enige om, at det skal være ribbensteg. Jeg er bare ikke så vild med alt det fedt der kan være i en ribbensteg.
God jul til dig!